Skocz do zawartości

Plecionka MIKADO NIHONTO OCTA BRAID

Miro 85

Rekomendowane odpowiedzi

Jak oczekujesz parametrów zgodnych z opisem to sprawdź co oferują bardzo uznane konstrukcje w powiedzmy, że porównywalnym rozmiarze, potem to porównaj, a na koniec weź poprawkę na cenę i otrzymany wynik będzie w miarę miarodajny ????

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 2

(…) Poniewaz plecionka mikado nihonto octabraid 8x o srednicy 0,2 i deklarowanej wytrzymałości 18,1 kg nawet nie dygnie 9kg, pomimo użycia łącznika bezwezlowego.

Ledwo ledwo, przy delikatnym uniesieniu dala rade sprostac 6,4 kg, ale juz przy lekkim szarpnięciu puściła.

(…)

Szkoda, ze wytrzymałość realna to 1/3 deklarowanej.

Jeszcze nie trafiła mi się plecionka która wytrzymała tyle co pisało na opakowaniu a troche ich miałem.

(…)

Również przerobilem sporo linek.

Dlatego, kiedy potrzebuje aby wytrzymala 14kg kupilem 18 kg.

Gdyby trzymala 13 przełknąłbym.

Dla mnie lipa.

"Przerobiłem" kilka plecionek, między innymi Octa Braid, Fine Braid, Techron, Pover Pro (na niej zawiodłem się najbardziej), Sumato, Oshikage, Ultra 8X Nano Braid, JigLine, a ostatnio JMC. Niestety, żadna nie wytrzymała tego co napisane na opakowaniu, ale zauważyłem pewną prawidłowość, liczba określająca wytrzymałość plecionki podawana przez dystrybutorów w kg, niemal odpowiada tej samej liczbie lb jaką plecionka wytrzymuje.

Zatem byłoby obarczone niewielkim błędem, gdyby przyjąć, że deklarowana wytrzymałość 5 kg, to de facto jest 5 lb. Biorąc pod uwagę fakt, że podawane liczby określają najprawdopodobniej wytrzymałość liniową, a nie na węźle, uzyskamy tę 1/3 jaką określił #Drac.

Dla czego tak się dzieje? Marketing czyni cuda. Ilu wędkarzy kupi plecionkę faktycznej grubości 0,105mm o wytrzymałości 3,6 kg, jeśli obok znajdzie z w tej samej cenie plecionkę produkcji tej samej firmy, ale z polskiej dystrybucji, deklarowanej grubości 0,10mm i wytrzymałości 8,9 kg? (Doświadczeni spinningiści zapewne domyślą się o jakie plecionki chodzi).

• Like 1

No tak, tylko że trzeba jeszcze do tego dodać ze są średnice 0,10 i są 0,10.

Weźmiesz dwie linki do ręki to gołym okiem widać różne grubości.

Tak to niestety wygląda.

Dobrze że jest w czym wybierać.

Edytowane przez cinn
  • Like 1

"Przerobiłem" kilka plecionek, między innymi Octa Braid, Fine Braid, Techron, Pover Pro (na niej zawiodłem się najbardziej), Sumato, Oshikage, Ultra 8X Nano Braid, JigLine, a ostatnio JMC. Niestety, żadna nie wytrzymała tego co napisane na opakowaniu, ale zauważyłem pewną prawidłowość, liczba określająca wytrzymałość plecionki podawana przez dystrybutorów w kg, niemal odpowiada tej samej liczbie lb jaką plecionka wytrzymuje.

Zatem byłoby obarczone niewielkim błędem, gdyby przyjąć, że deklarowana wytrzymałość 5 kg, to de facto jest 5 lb. Biorąc pod uwagę fakt, że podawane liczby określają najprawdopodobniej wytrzymałość liniową, a nie na węźle, uzyskamy tę 1/3 jaką określił #Drac.

Dla czego tak się dzieje? Marketing czyni cuda. Ilu wędkarzy kupi plecionkę faktycznej grubości 0,105mm o wytrzymałości 3,6 kg, jeśli obok znajdzie z w tej samej cenie plecionkę produkcji tej samej firmy, ale z polskiej dystrybucji, deklarowanej grubości 0,10mm i wytrzymałości 8,9 kg? (Doświadczeni spinningiści zapewne domyślą się o jakie plecionki chodzi).

Tak z ciekawości sprawdziłem i Ygk egi metal 0,4 pe (w teorii 0,10 mm) to 8 Lb wytrzymałości, nihonto (wersja 4 splotowa aby był punkt odniesienia prawidłowy) 0,10 to wytrzymałość 7,7 kg :D
  • Like 1

Kupilem kiedys od Mela plecionkę stren sonic braid albo jakos tak, żółtą. Moc ok 35-40lb. Uzywalem dwa lata jako podstawowej, później byla na multiku mniej używanym.

Lepszej liny nie mialem - pod wzgledem wytrzymałości.

Bo lapala wodę jak malo która, gruba jak na rekina, ale żaden zaczep nie mial szans.

Szkoda ze wyszly z produkcji.

Edytowane przez Drac
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Do niedawna jak wiecie sam byłem zwolennikiem plecionki mikado octa braid. Niestety jakość plecionki mikado octa braid popsuła się "trochę" na przestrzeni ostatnich 2 lat na pewno. Wytrzymałość czyli parametr najważniejszy chyba (piszę chyba bo nie używałem jej za intensywnie tak jak poprzedniej) się nie zmienił za to barwienie plecionki już tak ... Nie będę wrzucał foto samej plecionki jak mocno się odbarwiła, ale wierzcie mi, że kolor "wypłowiał" konkretnie. Pokażę Wam za to co taka gówniano barwiona plecionka może zrobić z Waszym multiplikatorem ... A to też dodatkowe koszty jeśli nie zrobicie czyszczenia i konserwacji sami ...

Na początek obudowa. W zasadzie myślałem, że na tym się skończyło ...

post-65395-0-56890300-1554927942_thumb.jpg

Jak się okazało byłem w błędzie ... A dowiedziałem się o tym troszkę przez przypadek bo jeden z kolegów powiedział mi, że przekładnię troszkę czuć. Myślę sobie sprawdzić trzeba i tak to zrobiłem szybki serwis, a w środku farba z plecionki ..., której wyczyszczenie zajęło mi naprawdę sporo czasu. Przekładnia już trochę przeczyszczona.

Wątpliwym plusem jest fakt, że czy chcecie czy nie plecionka sprzęt Wam "przesmaruje" :lol:

post-65395-0-13040500-1554927952_thumb.jpg

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 3

Michale, to i tak miałeś szczęście. Kiedyś skusiłem się na Mistralla Shiro, nie dość, że po kilku godzinach zrobiła się biała, za to palec, kabłąk, rolka i przelotki nabrały soczystego żółtego koloru, to plecionka 0,08 zrobiła się 3 razy grubsza, postrzępiła się i wyglądała jak dżdżownica w zimowym futerku. Do tego rwała się już przy samym zarzucaniu 5-gramowej przynęty. :angry:

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Ja mam dwie zielone 0.12 i 0.14 zakupione po 40 zł dwa lata temu. Rzadko ich używam. Mechacą się, są głośne i szybko tracą kolor. Ale jak to mówią CCC. Dlatego je kupiłem. Ale już więcej ich nie kupię.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

• 11 miesięcy temu...

:-)

Przekonałem się kiedy patrząc na szpulę kołowrotka na szpulce z pletką się nagle zrobiło pusto.

Zmierzyłem więc średnicę szpulki, przekalkulowałem ile zwojów powinienem odwinąć by zachować na drugie nawinięcie i żmudne 900 owinięć wykonałem w drugą stronę.

Oczywiście orientacyjnie 150m :-)

Trzeba sobie radzić hehe. Ale dziwi mnie, że na szpulach z żyłką 600m jest oznaczenie. A na szpuli z pletką brak...

• 2 tygodnie później...

Do niedawna jak wiecie sam byłem zwolennikiem plecionki mikado octa braid. Niestety jakość plecionki mikado octa braid popsuła się "trochę" na przestrzeni ostatnich 2 lat na pewno. Wytrzymałość czyli parametr najważniejszy chyba (piszę chyba bo nie używałem jej za intensywnie tak jak poprzedniej) się nie zmienił za to barwienie plecionki już tak ... Nie będę wrzucał foto samej plecionki jak mocno się odbarwiła, ale wierzcie mi, że kolor "wypłowiał" konkretnie. Pokażę Wam za to co taka gówniano barwiona plecionka może zrobić z Waszym multiplikatorem ... A to też dodatkowe koszty jeśli nie zrobicie czyszczenia i konserwacji sami ...

Na początek obudowa. W zasadzie myślałem, że na tym się skończyło ...

attachicon.gif brudna przekładnia.jpg

Jak się okazało byłem w błędzie ... A dowiedziałem się o tym troszkę przez przypadek bo jeden z kolegów powiedział mi, że przekładnię troszkę czuć. Myślę sobie sprawdzić trzeba i tak to zrobiłem szybki serwis, a w środku farba z plecionki ..., której wyczyszczenie zajęło mi naprawdę sporo czasu. Przekładnia już trochę przeczyszczona.

Wątpliwym plusem jest fakt, że czy chcecie czy nie plecionka sprzęt Wam "przesmaruje" :lol:

attachicon.gif brudna przekładnia1.jpg

Cześć.

W jaki sposób farba dostała się do środka.Ostatnio nabyłem Spider Wire EZ Braid yellow 0.17,po jednym wędkowaniu mój premierek jak i grip i przelotki były koloru żółtego a plecionka koloru biełego,strszny syf(plecionka)czy można reklamować i czy rozbierać multik(rozbierałem przed sezonem).