SkiDivPL Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Hmm, ja raczej oczekuję parametrów zgodnych z opisem. Spodziewałem się że będzie traciła kolor i że może być przegrubiona, ale nie że będzie się rwała jak sznur konopny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Jak oczekujesz parametrów zgodnych z opisem to sprawdź co oferują bardzo uznane konstrukcje w powiedzmy, że porównywalnym rozmiarze, potem to porównaj, a na koniec weź poprawkę na cenę i otrzymany wynik będzie w miarę miarodajny ???? Edytowane 5 Lutego 2019 przez SlawekNikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Masz ciekawe podejście do zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Hmm, ja raczej oczekuję parametrów zgodnych z opisem. Spodziewałem się że będzie traciła kolor i że może być przegrubiona, ale nie że będzie się rwała jak sznur konopny. Może podróbkę kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Masz ciekawe podejście do zakupów.Ja po prostu nie oczekuję extra towaru po taniości choć zdarzają się wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Może podróbkę kupiłeś? Bardzo możliwe, dlatego wcześniej napisałem, ze zastanawiające są skrajne opinie na temat tej plecionki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Ja po prostu nie oczekuję extra towaru po taniości choć zdarzają się wyjątki.Też tej nie oczekiwałem, jednak wytrzymałość to podstawowy parametr który powinien być zachowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Ja kupiłem żeby dokończyć sezon szczypakowy.Około dwa miesiące przy trolu a jak doszło do rzucania to klops.Nie spodziewalem się super hiper plećki ale u mnie Tylko 2 miesiące w trolu.Boje się ile wytrzymałaby przy rzucaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 5 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 To tak jak z tanimi wedkami jaxona.Greay stream niektórym łamał się przy wyrzucie inni łowią bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 (…) Poniewaz plecionka mikado nihonto octabraid 8x o srednicy 0,2 i deklarowanej wytrzymałości 18,1 kg nawet nie dygnie 9kg, pomimo użycia łącznika bezwezlowego.Ledwo ledwo, przy delikatnym uniesieniu dala rade sprostac 6,4 kg, ale juz przy lekkim szarpnięciu puściła.(…)Szkoda, ze wytrzymałość realna to 1/3 deklarowanej. Jeszcze nie trafiła mi się plecionka która wytrzymała tyle co pisało na opakowaniu a troche ich miałem.(…) Również przerobilem sporo linek.Dlatego, kiedy potrzebuje aby wytrzymala 14kg kupilem 18 kg.Gdyby trzymala 13 przełknąłbym.Dla mnie lipa."Przerobiłem" kilka plecionek, między innymi Octa Braid, Fine Braid, Techron, Pover Pro (na niej zawiodłem się najbardziej), Sumato, Oshikage, Ultra 8X Nano Braid, JigLine, a ostatnio JMC. Niestety, żadna nie wytrzymała tego co napisane na opakowaniu, ale zauważyłem pewną prawidłowość, liczba określająca wytrzymałość plecionki podawana przez dystrybutorów w kg, niemal odpowiada tej samej liczbie lb jaką plecionka wytrzymuje.Zatem byłoby obarczone niewielkim błędem, gdyby przyjąć, że deklarowana wytrzymałość 5 kg, to de facto jest 5 lb. Biorąc pod uwagę fakt, że podawane liczby określają najprawdopodobniej wytrzymałość liniową, a nie na węźle, uzyskamy tę 1/3 jaką określił #Drac.Dla czego tak się dzieje? Marketing czyni cuda. Ilu wędkarzy kupi plecionkę faktycznej grubości 0,105mm o wytrzymałości 3,6 kg, jeśli obok znajdzie z w tej samej cenie plecionkę produkcji tej samej firmy, ale z polskiej dystrybucji, deklarowanej grubości 0,10mm i wytrzymałości 8,9 kg? (Doświadczeni spinningiści zapewne domyślą się o jakie plecionki chodzi). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) No tak, tylko że trzeba jeszcze do tego dodać ze są średnice 0,10 i są 0,10.Weźmiesz dwie linki do ręki to gołym okiem widać różne grubości.Tak to niestety wygląda. Dobrze że jest w czym wybierać. Edytowane 6 Lutego 2019 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 "Przerobiłem" kilka plecionek, między innymi Octa Braid, Fine Braid, Techron, Pover Pro (na niej zawiodłem się najbardziej), Sumato, Oshikage, Ultra 8X Nano Braid, JigLine, a ostatnio JMC. Niestety, żadna nie wytrzymała tego co napisane na opakowaniu, ale zauważyłem pewną prawidłowość, liczba określająca wytrzymałość plecionki podawana przez dystrybutorów w kg, niemal odpowiada tej samej liczbie lb jaką plecionka wytrzymuje.Zatem byłoby obarczone niewielkim błędem, gdyby przyjąć, że deklarowana wytrzymałość 5 kg, to de facto jest 5 lb. Biorąc pod uwagę fakt, że podawane liczby określają najprawdopodobniej wytrzymałość liniową, a nie na węźle, uzyskamy tę 1/3 jaką określił #Drac.Dla czego tak się dzieje? Marketing czyni cuda. Ilu wędkarzy kupi plecionkę faktycznej grubości 0,105mm o wytrzymałości 3,6 kg, jeśli obok znajdzie z w tej samej cenie plecionkę produkcji tej samej firmy, ale z polskiej dystrybucji, deklarowanej grubości 0,10mm i wytrzymałości 8,9 kg? (Doświadczeni spinningiści zapewne domyślą się o jakie plecionki chodzi).Tak z ciekawości sprawdziłem i Ygk egi metal 0,4 pe (w teorii 0,10 mm) to 8 Lb wytrzymałości, nihonto (wersja 4 splotowa aby był punkt odniesienia prawidłowy) 0,10 to wytrzymałość 7,7 kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Czyli moje spostrzeżenia sprawdzają się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 6 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) Kupilem kiedys od Mela plecionkę stren sonic braid albo jakos tak, żółtą. Moc ok 35-40lb. Uzywalem dwa lata jako podstawowej, później byla na multiku mniej używanym.Lepszej liny nie mialem - pod wzgledem wytrzymałości.Bo lapala wodę jak malo która, gruba jak na rekina, ale żaden zaczep nie mial szans.Szkoda ze wyszly z produkcji. Edytowane 6 Lutego 2019 przez Drac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Do niedawna jak wiecie sam byłem zwolennikiem plecionki mikado octa braid. Niestety jakość plecionki mikado octa braid popsuła się "trochę" na przestrzeni ostatnich 2 lat na pewno. Wytrzymałość czyli parametr najważniejszy chyba (piszę chyba bo nie używałem jej za intensywnie tak jak poprzedniej) się nie zmienił za to barwienie plecionki już tak ... Nie będę wrzucał foto samej plecionki jak mocno się odbarwiła, ale wierzcie mi, że kolor "wypłowiał" konkretnie. Pokażę Wam za to co taka gówniano barwiona plecionka może zrobić z Waszym multiplikatorem ... A to też dodatkowe koszty jeśli nie zrobicie czyszczenia i konserwacji sami ... Na początek obudowa. W zasadzie myślałem, że na tym się skończyło ... Jak się okazało byłem w błędzie ... A dowiedziałem się o tym troszkę przez przypadek bo jeden z kolegów powiedział mi, że przekładnię troszkę czuć. Myślę sobie sprawdzić trzeba i tak to zrobiłem szybki serwis, a w środku farba z plecionki ..., której wyczyszczenie zajęło mi naprawdę sporo czasu. Przekładnia już trochę przeczyszczona. Wątpliwym plusem jest fakt, że czy chcecie czy nie plecionka sprzęt Wam "przesmaruje" Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Sławek Nikt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Michale, to i tak miałeś szczęście. Kiedyś skusiłem się na Mistralla Shiro, nie dość, że po kilku godzinach zrobiła się biała, za to palec, kabłąk, rolka i przelotki nabrały soczystego żółtego koloru, to plecionka 0,08 zrobiła się 3 razy grubsza, postrzępiła się i wyglądała jak dżdżownica w zimowym futerku. Do tego rwała się już przy samym zarzucaniu 5-gramowej przynęty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Ja mam dwie zielone 0.12 i 0.14 zakupione po 40 zł dwa lata temu. Rzadko ich używam. Mechacą się, są głośne i szybko tracą kolor. Ale jak to mówią CCC. Dlatego je kupiłem. Ale już więcej ich nie kupię. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Czy możecie mi powiedzieć czy szpule 300m mają jakieś oznaczenie/podział co 150m?Chodzi mi zarówno o octa jak i fine.W żyłkach jest znacznik.Jak jest w plecionkach? Bo jeśli brak to ciężko takie 300m podzielić na dwie równe części... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Niestety nie ma znacznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 :-)Przekonałem się kiedy patrząc na szpulę kołowrotka na szpulce z pletką się nagle zrobiło pusto.Zmierzyłem więc średnicę szpulki, przekalkulowałem ile zwojów powinienem odwinąć by zachować na drugie nawinięcie i żmudne 900 owinięć wykonałem w drugą stronę.Oczywiście orientacyjnie 150m :-)Trzeba sobie radzić hehe. Ale dziwi mnie, że na szpulach z żyłką 600m jest oznaczenie. A na szpuli z pletką brak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cast64 Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Do niedawna jak wiecie sam byłem zwolennikiem plecionki mikado octa braid. Niestety jakość plecionki mikado octa braid popsuła się "trochę" na przestrzeni ostatnich 2 lat na pewno. Wytrzymałość czyli parametr najważniejszy chyba (piszę chyba bo nie używałem jej za intensywnie tak jak poprzedniej) się nie zmienił za to barwienie plecionki już tak ... Nie będę wrzucał foto samej plecionki jak mocno się odbarwiła, ale wierzcie mi, że kolor "wypłowiał" konkretnie. Pokażę Wam za to co taka gówniano barwiona plecionka może zrobić z Waszym multiplikatorem ... A to też dodatkowe koszty jeśli nie zrobicie czyszczenia i konserwacji sami ... Na początek obudowa. W zasadzie myślałem, że na tym się skończyło ... brudna przekładnia.jpg Jak się okazało byłem w błędzie ... A dowiedziałem się o tym troszkę przez przypadek bo jeden z kolegów powiedział mi, że przekładnię troszkę czuć. Myślę sobie sprawdzić trzeba i tak to zrobiłem szybki serwis, a w środku farba z plecionki ..., której wyczyszczenie zajęło mi naprawdę sporo czasu. Przekładnia już trochę przeczyszczona. Wątpliwym plusem jest fakt, że czy chcecie czy nie plecionka sprzęt Wam "przesmaruje" brudna przekładnia1.jpgCześć.W jaki sposób farba dostała się do środka.Ostatnio nabyłem Spider Wire EZ Braid yellow 0.17,po jednym wędkowaniu mój premierek jak i grip i przelotki były koloru żółtego a plecionka koloru biełego,strszny syf(plecionka)czy można reklamować i czy rozbierać multik(rozbierałem przed sezonem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Z Varivasem czy Duelem nie ma takich cyrków... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi