Skocz do zawartości
  • 0

Gdzie białoryb

Kadet

Pytanie

Witam.

Od kiedy pływam po jeziorze, co roku obserwuję podobną sytuację.

Mniej więcej od połowy czerwca do końca pazdziernika w toni na echu widać sporo ryb. W miare zbliżania się chłodniejszych miesięcy, schodzą głębiej, po czym w listopadzie poprostu znikają.

Na załączonych zdjęciach z pażdziernika widać jeszcze stada leszczy. Miesiąc póżniej ekran echa świeci pustką. Sytuacja wygląda podobnie na całym jeziorze. Czyżby ryba przemieściła się na płycizny. Troche to dziwne bo powinno być na odwrót. Macie jakiegoś pomysła o co tu chodzi..?

post-48905-0-14733500-1416762857_thumb.jpg

post-48905-0-78918200-1416763055_thumb.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A pływałeś tam gdzie łowisz je spod lodu?

Nie łowie spod lodu. Nie wyjaśniłem do końca. Nie łowię białej ryby. Służy tylko jako namiar na szczupaka za którym się uganiam. W czasie gdy na ekranie widoczne były stada białorybu, notowałem także brania szczupca. Obecnie lipa.Poprostu studnia. Łowię z trola.

Jeżeli chodzi o wykrywalność ryb przyklejonych do dna...Oczywiście że echo odróżni je od dna za pomocą color line.

Edytowane przez Kadet
  • Like 1

• 0

Bywają takie dni, gdzie trudno znależć ławicę na echu. Ryby sa rozbite pojedynczo. Znajdziesz ukleje, sielawy w chmurze. Rozumiem, że starasz się lokalizowac leszcze, płocie. Poczekaj tydzień, dwa woda się jeszcze bardziej wychłodzi i ryba musi sie zbić. Obstawiałbym głębokie płaskie blaty. W zeszłym roku w grudniu trafiłem na zgrupowania średnich płoci na metrowej wodzie przy trzcinach. Za rybą nie trafisz...

• 0

Jakbym to ja miał taką sytuację a miałem niejednokrotnie to wskazałbym na przemieszczenie się ich w takie miejsce ze nie plywasz tam (plycizna itp) albo druga opcja jest taka ze ploszą się i spieprzaja i echo ich nie widzi :) PS jest jeszcze trzecia opcja... Jakiś "przyjaciel Ryb", sprawdził za pomocną siatki czemu tam stoisz i tak zaciekle rzucasz ;)

• 0

Czy w jeziorze występuje sielawa? Jak tak to może inny białoryb grupuje się w okolicy ławic sielawy, która zbiera sie na tarło, a reszta rybek liczy na łatwy posiłek. Znam jezioro sielawowe którego( w okresie koniec października początek listopada )przybrzeżne wody az się gotują :-) z powodu właśnie ławic sielawy. Ale złowienie wtedy czegokolwiek poza sielawą za bok jest trudne. Ryb wtedy szukam na granicy podwodnej roślinności, w warunkach jeziora, o którym piszę to jest głębokość między 5 a 7 m, i raczej max dwie godziny przed zmierzchem.