Skocz do zawartości

ocieplacze do woderów/kaloszy

pmiszk1

Rekomendowane odpowiedzi

Też polecam ocieplacze Lemigo, używam ich na lodzie razem z ich kaloszami i jest ciepło. Na jesień będą wystarczające.

Dodatkowo odprowadzają pot na zewnętrzną część ocieplacza. Mowa o takich- http://allegro.pl/lemigo-ocieplacz-do-kaloszy-grenlander-roz-39-i4767911474.html

Tych decathlon nie znam, ale jeśli chodzi o krótkie to te będą pewne a cena podobna http://skleplemigo.pl/kalosz-meskie-wader-893-eva.html

Edytowane przez karbusd

Ja też niedawno kupiłem lemigo z wkładkami/skarpetami i są rewelacyjne. Najważniejsze że na końcu możesz je opłukać i po kłopocie. Do tego wkładkiożna używać do woderów - rewelka. Zapłaciłem 70 dych. Są ze styropianu więc lekkie i samo ciepło. Polecam !

Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka

Za duże kalosze z wkładką ocieplająca (Lemigo), Skarpety neoprenowe oddychajace (jest taki wynalazek - ja mam Visona  http://hurch.pl/airprene-fleece-socks-p224.html )   grube skarpety z merynosa (np Simms, Woolpower, Smartwool itd) Kolejność  od zewnątrz do wewnatrz  :)

U.

Edytowane przez Ugly

ja niedawno dokupilem takie ala "baletki" (skarpety do kostek) uszyte z "filcu" nawet nawet. bylo od -3 (jak zaczelismy lowic) do okolo 5 stC jak konczylismy. Siedzielismy okolo 5h (wiekszosc czasu po lydki w wodzie) i juz mi sie zimno zaczelo robic w stopy (mialem na nogach spiochy z 5mm neoprenu i zwykle skarpety nic grubszego nie moge zalozyc bo tarcie o wewnetrzna strone spiochow powoduje, ze grubsze skarpety strasznie sie naciagaja i gniota mnie w palce u stop). Pomyslalem o kupnie elektrycznych podgrzewaczy (jest ich multum na amazonie gdzies o nich w necie niedawno zobaczylem wzmianke), ale nie chce kupic jakiejs kichy (kupilem kilka tanich gadgetow z siatka oporowa czesc z nich nie dzialala od nowosci prawidlowo i dotychczas uwazalem, ze to pic na wode) wiec moze znajdzie sie ktos ktos kto uzywal jakiegos sensownego modelu? Powiedzmy kolo 20-30 euro bylbym sklonny wydac. ktos mial stycznosc? http://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_nr_n_12?fst=as%3Aoff&rh=n%3A3076574031%2Ck%3Afoot+warmers&keywords=foot+warmers&ie=UTF8&qid=1417810139&rnid=1642204031 tak z grubsza na amazonie.

I jak sie to wklada do skarpety? Zippo taka mam do rak ale mi chodzilo o stopy.

Po prostu wrzucasz w but, nie do skarpety. Jest jeszcze taki śmieszny, chemiczny wynalazek, też bardzo skuteczny. Tutaj możesz sobie coś wybrać z grzałeczek różnych typów - http://www.e-horyzont.pl/ogrzewacze_72k

Wspomniane ogrzewacze to grzałki katalityczne, aby dobrze działaly należy lać wyłącznie benzyne ekstrakcyjną i to najlepiej z Apteki (przynajmniej jeśli chodzi o modele amerykańskie. Genralnie jednak do procesu rozkładu katalitycznego potrzebuja nieco tlenu. W bucie, pomijając, że niewygodnie "zgasną" po krotkim czasie. Nadto niekótre z owych grzalek osiagają b. wysokie temperatury - istnieje ryzyko poparzenia.

Podobnie z ogrzeaczami jednorazowymi. Włożone  do buta szybko "gasną". Ja  mimo wielu prób nie znam takiego który dłużej funkcjonował by w bucie. No chyba, ze robimy w bucie dziurki  ;)

U.

Wspomniane ogrzewacze to grzałki katalityczne, aby dobrze działaly należy lać wyłącznie benzyne ekstrakcyjną i to najlepiej z Apteki (przynajmniej jeśli chodzi o modele amerykańskie. Genralnie jednak do procesu rozkładu katalitycznego potrzebuja nieco tlenu. W bucie, pomijając, że niewygodnie "zgasną" po krotkim czasie. Nadto niekótre z owych grzalek osiagają b. wysokie temperatury - istnieje ryzyko poparzenia.

Podobnie z ogrzeaczami jednorazowymi. Włożone  do buta szybko "gasną". Ja  mimo wielu prób nie znam takiego który dłużej funkcjonował by w bucie. No chyba, ze robimy w bucie dziurki  ;)

U.

Ma taki katalityczny ogrzewacz Zippo. Zawsze zalewam go benzynka Zippo . Mimo tego na sucho podczas testów domowych działa a w warunkach polowych potrafi zgasnąć.

A ja pierwszy raz odpalilem moje zippo w terenie w sobote. Okazuje sie ze tylko zapalniczka typu zippo mozna to odpalix. Znaczy mozna i zwylkla ale kiepskonidzie i grzeje sie strasznie. Odpalilem go kolo 8 i jeszcze kolo20 musiallem go zdlawicbw worku strunowym. Kilka h mialem go w kieszeni kurtki pd z gumowanym zamkiem i dal rade. Trzeba nalaf sporo paliwa ja wale do pelna niemal. Pozniej podgrzac plomieniem ogrzewafz i dopiero pochwili odpalic. Ja uzywam podroby paliwa zippo w niemal identycznej butelce ze sklepu wszystko za 2 euro. W cenie wiadomej :)

• 1 miesiąc temu...

zupelnie przypadkiem robiac porzadki w domu znalazlem katalog jaxona. W srodku ich podgrzewane wkladki do butow. pochwalili sie, ze robi je "therm-ic" wiec poszlem za ciosem i wynalazlem strone producenta a tam dystrybutorow. wszystko pieknie - do brodzenia wkladki to zly pomysl (jak je wsadzic do spiochow?) wiec wzialem na celownik skarpety. Jedyne 160£ (800pln?) bez przesylki. To ja postoje. starczy na pare neoprenowych butow do brodzenia (za duzych o rozmiar) i dodatkowe neoprenowe skarpety - z 15mm neoprenu na stopach nei wyobrazam sobie zmarznac ;).

mam porownanie woda 4 stopnie i 5mm + skarpety + cienkie filcowe "baletki" + pletwy do bb oraz woda 3 stopnie 5mm+skarpety+buty neoprenowe do brodzenia+pletwy za drugim razem trwalo dluzej zanim stracilem czucie w stopach (a pletwy mialem nie dociete do butow i mnie cisnely jak diabli.

Aby było ciepło w stopy to musi w nich bez przeszkód przepływać krew, jak mamy stopy czy łydki ściśnięte to krew trudniej krąży, w zimie to prosta droga do odmrożeń. Druga sprawa to kondensacja wody z potu co powoduje lepsze przewodnictwo i wychładzanie stopy. Widziałem odmrożone dłonie w okolicy zera i wietrze pomimo zastosowania 3 par rękawiczek, było to spowodowane za ciasnym rękawiczkami (każda kolejna para powodowała coraz większy ucisk) a wysoka wilgotność dramatycznie pogarszała sytuację. W zimię lubię mieć lekki luz w bucie nawet kosztem ociepliny - oczywiście w granicach rozsądku.

Druga sprawa to poprawa krążenia w stopach, zimny prysznic na stopy na zmianę z gorącym czyni cuda. Nie pamiętam kiedy mi było zimno w stopy o ile buty były ciut luźne.

• Like 1