pmiszk1 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Czy ktoś mógłby polecić dobre i sprawdzone ocieplacze do woderów/kaloszy?Jesień w pełni a nogia marzną strasznie - szczególnie jak się postoi trochę w wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 z wszystkiego czego probowalem sprawdzaly sie tylko onuce (niestety trzeba sporo za duze miec kalosze). regularnie kupuje jakies skarpety "z merynosa" "filcu" i inne wynalazki zawsze mi marzna stopy a w irlandii -10 to kleska zywiolowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 do kaloszy wkladki/skarpety neopranowe dobrze to izoluje ,ewentualnie kalosze lemingo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 W Lemigo niejednokrotnie spędzałem po kilka godz. nawet przy minus kilku oC dają radę. W tych kaloszach masz dodatkową fajną wkładkę (a'la duża skarpeta) do kupienia oddzielnie http://skleplemigo.pl/category/ocieplacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 A ktoś ma doświadczenia z decathlonowskimi śniegowcami ? http://www.decathlon.pl/buty-turystyczne-zimowe-mskie-arpenaz-50-warm-id_8316009.htmlChroni to trochę przed przemarznięciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karbusd Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Też polecam ocieplacze Lemigo, używam ich na lodzie razem z ich kaloszami i jest ciepło. Na jesień będą wystarczające.Dodatkowo odprowadzają pot na zewnętrzną część ocieplacza. Mowa o takich- http://allegro.pl/lemigo-ocieplacz-do-kaloszy-grenlander-roz-39-i4767911474.html Tych decathlon nie znam, ale jeśli chodzi o krótkie to te będą pewne a cena podobna http://skleplemigo.pl/kalosz-meskie-wader-893-eva.html Edytowane 26 Listopada 2014 przez karbusd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Ja też niedawno kupiłem lemigo z wkładkami/skarpetami i są rewelacyjne. Najważniejsze że na końcu możesz je opłukać i po kłopocie. Do tego wkładkiożna używać do woderów - rewelka. Zapłaciłem 70 dych. Są ze styropianu więc lekkie i samo ciepło. Polecam ! Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 (edytowane) Za duże kalosze z wkładką ocieplająca (Lemigo), Skarpety neoprenowe oddychajace (jest taki wynalazek - ja mam Visona http://hurch.pl/airprene-fleece-socks-p224.html ) grube skarpety z merynosa (np Simms, Woolpower, Smartwool itd) Kolejność od zewnątrz do wewnatrz U. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 ja niedawno dokupilem takie ala "baletki" (skarpety do kostek) uszyte z "filcu" nawet nawet. bylo od -3 (jak zaczelismy lowic) do okolo 5 stC jak konczylismy. Siedzielismy okolo 5h (wiekszosc czasu po lydki w wodzie) i juz mi sie zimno zaczelo robic w stopy (mialem na nogach spiochy z 5mm neoprenu i zwykle skarpety nic grubszego nie moge zalozyc bo tarcie o wewnetrzna strone spiochow powoduje, ze grubsze skarpety strasznie sie naciagaja i gniota mnie w palce u stop). Pomyslalem o kupnie elektrycznych podgrzewaczy (jest ich multum na amazonie gdzies o nich w necie niedawno zobaczylem wzmianke), ale nie chce kupic jakiejs kichy (kupilem kilka tanich gadgetow z siatka oporowa czesc z nich nie dzialala od nowosci prawidlowo i dotychczas uwazalem, ze to pic na wode) wiec moze znajdzie sie ktos ktos kto uzywal jakiegos sensownego modelu? Powiedzmy kolo 20-30 euro bylbym sklonny wydac. ktos mial stycznosc? http://www.amazon.co.uk/s/ref=sr_nr_n_12?fst=as%3Aoff&rh=n%3A3076574031%2Ck%3Afoot+warmers&keywords=foot+warmers&ie=UTF8&qid=1417810139&rnid=1642204031 tak z grubsza na amazonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Ja używam starych, sprawdzonych benzyniaków, produkcji radzieckiej. Działają bardzo skutecznie i długo, do 6 godzin z jednego napełnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Palce u stop ogrzeja? Daj jskas fote linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 http://allegro.pl/ogrzewacz-grzalka-do-rak-benzynowa-i4850185602.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 I jak sie to wklada do skarpety? Zippo taka mam do rak ale mi chodzilo o stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 I jak sie to wklada do skarpety? Zippo taka mam do rak ale mi chodzilo o stopy.Nie mam bladego pojęcia.Natomiast wiem, że jeśli umieścisz takie "CO", w okolicy mostka, to w zasadzie w nogi mniej marzniesz też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Hmm rozumiem logike ale ciekawi mnie ze w okolicach mostka to ja niemal spocony jestem(kosxulka polar neopreny kurtka na wierzch doslownie paruje spod spodu jak mam obladowany przejsc kilkaset m) a w palce dalej zimno. No nic wlasnie wychodze na ryby zobacze co i jak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FAFI Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Te dają rade w zimie http://www.hanet.com.pl/Termiczne-Skarpety-Thinsulate-Ocieplenie-Buta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 I jak sie to wklada do skarpety? Zippo taka mam do rak ale mi chodzilo o stopy. Po prostu wrzucasz w but, nie do skarpety. Jest jeszcze taki śmieszny, chemiczny wynalazek, też bardzo skuteczny. Tutaj możesz sobie coś wybrać z grzałeczek różnych typów - http://www.e-horyzont.pl/ogrzewacze_72k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Chemiczne zanabyłem w Lidl. Ciekawe jak się spiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Polecam takie wkladki do butow jakby z folia aluminiowa z jednej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 http://allegro.pl/ogrzewacz-grzalka-do-rak-benzynowa-i4850185602.htmlWspomniane ogrzewacze to grzałki katalityczne, aby dobrze działaly należy lać wyłącznie benzyne ekstrakcyjną i to najlepiej z Apteki (przynajmniej jeśli chodzi o modele amerykańskie. Genralnie jednak do procesu rozkładu katalitycznego potrzebuja nieco tlenu. W bucie, pomijając, że niewygodnie "zgasną" po krotkim czasie. Nadto niekótre z owych grzalek osiagają b. wysokie temperatury - istnieje ryzyko poparzenia. Podobnie z ogrzeaczami jednorazowymi. Włożone do buta szybko "gasną". Ja mimo wielu prób nie znam takiego który dłużej funkcjonował by w bucie. No chyba, ze robimy w bucie dziurki U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Wspomniane ogrzewacze to grzałki katalityczne, aby dobrze działaly należy lać wyłącznie benzyne ekstrakcyjną i to najlepiej z Apteki (przynajmniej jeśli chodzi o modele amerykańskie. Genralnie jednak do procesu rozkładu katalitycznego potrzebuja nieco tlenu. W bucie, pomijając, że niewygodnie "zgasną" po krotkim czasie. Nadto niekótre z owych grzalek osiagają b. wysokie temperatury - istnieje ryzyko poparzenia. Podobnie z ogrzeaczami jednorazowymi. Włożone do buta szybko "gasną". Ja mimo wielu prób nie znam takiego który dłużej funkcjonował by w bucie. No chyba, ze robimy w bucie dziurki U.Ma taki katalityczny ogrzewacz Zippo. Zawsze zalewam go benzynka Zippo . Mimo tego na sucho podczas testów domowych działa a w warunkach polowych potrafi zgasnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 A ja pierwszy raz odpalilem moje zippo w terenie w sobote. Okazuje sie ze tylko zapalniczka typu zippo mozna to odpalix. Znaczy mozna i zwylkla ale kiepskonidzie i grzeje sie strasznie. Odpalilem go kolo 8 i jeszcze kolo20 musiallem go zdlawicbw worku strunowym. Kilka h mialem go w kieszeni kurtki pd z gumowanym zamkiem i dal rade. Trzeba nalaf sporo paliwa ja wale do pelna niemal. Pozniej podgrzac plomieniem ogrzewafz i dopiero pochwili odpalic. Ja uzywam podroby paliwa zippo w niemal identycznej butelce ze sklepu wszystko za 2 euro. W cenie wiadomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zamiast lemigo można też nabyć demary...nawet przy kilkuminusowych temperaturach nogi nie marzną... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 zupelnie przypadkiem robiac porzadki w domu znalazlem katalog jaxona. W srodku ich podgrzewane wkladki do butow. pochwalili sie, ze robi je "therm-ic" wiec poszlem za ciosem i wynalazlem strone producenta a tam dystrybutorow. wszystko pieknie - do brodzenia wkladki to zly pomysl (jak je wsadzic do spiochow?) wiec wzialem na celownik skarpety. Jedyne 160£ (800pln?) bez przesylki. To ja postoje. starczy na pare neoprenowych butow do brodzenia (za duzych o rozmiar) i dodatkowe neoprenowe skarpety - z 15mm neoprenu na stopach nei wyobrazam sobie zmarznac .mam porownanie woda 4 stopnie i 5mm + skarpety + cienkie filcowe "baletki" + pletwy do bb oraz woda 3 stopnie 5mm+skarpety+buty neoprenowe do brodzenia+pletwy za drugim razem trwalo dluzej zanim stracilem czucie w stopach (a pletwy mialem nie dociete do butow i mnie cisnely jak diabli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Aby było ciepło w stopy to musi w nich bez przeszkód przepływać krew, jak mamy stopy czy łydki ściśnięte to krew trudniej krąży, w zimie to prosta droga do odmrożeń. Druga sprawa to kondensacja wody z potu co powoduje lepsze przewodnictwo i wychładzanie stopy. Widziałem odmrożone dłonie w okolicy zera i wietrze pomimo zastosowania 3 par rękawiczek, było to spowodowane za ciasnym rękawiczkami (każda kolejna para powodowała coraz większy ucisk) a wysoka wilgotność dramatycznie pogarszała sytuację. W zimię lubię mieć lekki luz w bucie nawet kosztem ociepliny - oczywiście w granicach rozsądku.Druga sprawa to poprawa krążenia w stopach, zimny prysznic na stopy na zmianę z gorącym czyni cuda. Nie pamiętam kiedy mi było zimno w stopy o ile buty były ciut luźne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi