Skocz do zawartości

Wedki Aleka- ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie.

flytier

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Przygotowuje sie do wyprawy na rybki dorastajace do okolo 50kg. Potzrebuje solidnego kija w klasie 12wt. Przegladajac neta wpadly mi w oko wedki firmy Aleka. Czy ktokolwiek mial to w reku lub zna kogos kto mial. Ciezko znalezc jakies recenzje bo kije sa nowoscia na rynku AMerykanskim a oryginalnie pochodza chyba z Wloch.

Z gory dziekuje za pomoc.

Tomek

Redington ma fajny kijek w niezłych pieniądzach, jest i klasa #14 chyba jednak bardziej wskazana na takie kaszaloty. 

http://www.redington.com/fly-fishing-rods/predator/

Patrzylem na tego Predatora Kacper i jedyna rzecz ktora mi sie nie podoba w tym kiju to relatywanie wysoka masa w porownaniu do konkurencji. Ale jest to wciaz jeden z moich faworytow.

Z TFO mialem do czynienia z TiCr (czarny blank) -nie polecam , mialem wrazenie ze kij przy wymachu pracuje tylko w polowie, 

Na Florydzie pobowalem kusic mucha tarpony kijem Hardy 12wt( ze wzgledu na cena pomine walory) oraz TFO TiCr X (niebieski blank) 10wt. ktory zrobil naprawde dobre wrazenie chociaz poczatkowo myslalem ze bedzie jak wyzej wspomniany TiCr to jedyne co maja wspolnego to "power lifting" 

TiCr X rzuca sie o wiele lepiej, a trzymajac go w reku kilka razy sprawdzalem czy to napewno 10wt. bo czuc bylo moc jak w nie jednej 12wt. innych firm. Polecam.

http://www.tforods.com/fly-fishing/rods/ticrx.html#.VHP_n_ldWRs

TFO wypuscilo nowy kijek na musky,szczupaki, barracudy, roostery itp. ale tego modelu jeszcze w reku nie mialem.

http://www.tforods.com/fly-fishing/rods/esox.html#.VHQDBvldWRs

Z TFO mialem do czynienia z TiCr (czarny blank) -nie polecam , mialem wrazenie ze kij przy wymachu pracuje tylko w polowie, 

Na Florydzie pobowalem kusic mucha tarpony kijem Hardy 12wt( ze wzgledu na cena pomine walory) oraz TFO TiCr X (niebieski blank) 10wt. ktory zrobil naprawde dobre wrazenie chociaz poczatkowo myslalem ze bedzie jak wyzej wspomniany TiCr to jedyne co maja wspolnego to "power lifting" 

TiCr X rzuca sie o wiele lepiej, a trzymajac go w reku kilka razy sprawdzalem czy to napewno 10wt. bo czuc bylo moc jak w nie jednej 12wt. innych firm. Polecam.

http://www.tforods.com/fly-fishing/rods/ticrx.html#.VHP_n_ldWRs

TFO wypuscilo nowy kijek na musky,szczupaki, barracudy, roostery itp. ale tego modelu jeszcze w reku nie mialem.

http://www.tforods.com/fly-fishing/rods/esox.html#.VHQDBvldWRs

Polecano mi ten kij na musky i szczupaki. Podoba mi sie bardzo, tylko znowu mnie ta masa przeraza- bede tym musial machac przez 5 dni calymi dniami... nie wiem czy dam rade. A w przyszlym roku mam zamiar wziasc ten sam kijek na GT na Wyspy Bozego Narodzenia a tam 6 dni machania :-)

Jak ciezka Ci sie ta TiCr X 10wt wydawala? Bo widze,ze waga jest porownywalna do tego TFO Esoxa 12wt.

Nie bylo tragedi, z GT podobnie jak tarponami i innymi slonowodnymi, nie machasz w ciemno tak jak to jest w przypadku szczupakow caly dzien czy pol. Najpierw wypatrujesz, nastepnie wykonujesz rzut a to oszedza troche ramie, a na 6 dni na Christmas Island bedziesz musial zabrac tez cos lzejszego na bonfishe. 

Nie bylo tragedi, z GT podobnie jak tarponami i innymi slonowodnymi, nie machasz w ciemno tak jak to jest w przypadku szczupakow caly dzien czy pol. Najpierw wypatrujesz, nastepnie wykonujesz rzut a to oszedza troche ramie, a na 6 dni na Christmas Island bedziesz musial zabrac tez cos lzejszego na bonfishe. 

Na bonefishe juz mam dwie 8-ki i 9-tke na bardzo silny wiatr. 

Masz racje z tymi slonowodnymi, tylko mi ten wyjazd na yellowcheeki teraz siedzi w glowie i 5 dni machania w ciemno... 

Moj szanowny tato ma TFO TiCrX #10 i jest bardzo zadowolony. Machalem tym kijem kilka razy i wszystko lecialo jak z procy.

5 dni machania w ciemno jakimkolwiek sprzetem w tej kategorii wagowej bedzie meczace, wiec pare gram duzej roznicy nie zrobi.

• Like 1

TiCrX to po prostu zacna wędka. i "po horyzont" i na krótkim dystansie daje radę, szczególnie jak na swoją cenę.

Ciekawą opcją do #8 jest też rękojeść switchowa - conversion kit. Dwa dodatkowe elementy i wędka "tadaa" zamienia się nam w krótką 11ft #10DH do głowic 500grain (tak przynajmniej poleca producent).

Sam nad drugim TiCrX myślę, właśnie #10

Z USA dojdzie przesylka i clo i juz nie jest fajnie. U nas jak wiesz bylo za sto funciakow z dostawa do domu. No ale nigdy nie wiadomo. Trzeba miec oczy i uszy szeroko otwarte. Jakby ktos trafil na dobra promocje wedek TFO/Loop/Vision to prosze dac mi znac ;)