Skocz do zawartości

Daiwa CIMA , z rosyjska CNMA bądź CUMA.....

popper

Rekomendowane odpowiedzi

......... jeśli ktoś jeszcze lubi, fabryczne wędziska, polecam :D

Od niedawna stałem się użytkownikiem modelu CM-X 932 MHRS długość 9'3, ciężarwyrzutu 10-25 g. Moc 10-20 lb.

Moja waga kuchenna wskazuje, że masa wędziska to 173g

Wędzisko jest bardzo czułe. Dogodna długość 2,83m sprawia, że jest, jak to określam manewrowe.

Świetnie sprawdza się, w zestawieniu z kołowrotkiem, wielkości 3000/4000, z nawiniętą żyłką, z zakresu średnic od 0,20 do 0,30mm.

Wędzisko jest dość sztywne, bardzo szybkie. Czuła szczytówka, w połączeniu ze świetnym gripem, wręcz znakomicie informują, co dzieje się z przynętą.

Wydaje się być świetnym narzędziem, do połowu rzecznego sandacza.

Łowiłem na to wędzisko bolenie, pstrągi, szczupaki, okonie i... trafiła się troć.

Za każdym razem wędzisko wykazywało wysokie walory użytkowe w trakcie holu. Żadna ryba nie spadła a moc drzemiąca w dolniku potrafi zaskoczyć.

Daje radę zarówno wirówce nr 3-4, w rzecznym nurcie, czy 25 gramowej karlince, jak i 6-7 cm woblerowi czy cykadom w zakresie 8-20g.

Guma, na główce od 7,5 do 22g bez problemu a na pewno może więcej

Łowię tą wędką od czerwca br i prawdę mówiąc jestem bardzo zadowolony z nabytku.

Mimo, że Made in Thailand, i przelotki jakieś inne niż od rodbuildera , pewnie na długo zagości w moim arsenale.

Fotki pochodzą z wygranej akukcji Allegro.

post-160-1348914389,7363_thumb.jpg

post-160-1348914389,8022_thumb.jpg

@Waldku!

I tak nie przebija CD-ka Sunrise.Jego czułość trzymanie ryby raczej nie do pobicia.

No cóż. Raczej trudno porównywać kijki o różnej mocy. Mimo że ciężar wyrzutu podobny, to Twoja wędka ma 12lb a moja 20lb.

W Cimie istotny jest uchwyt. To chyba on (jego konstrukcja) jest odpowiedzialny, za to świetne czucie.

Co do trzymania ryb, jak już pisałem- spadów nie miałem. Nawet śledzi :huh:. Natomiast 2 groty, w mocnej kotwicy (w blaszce long nr 3 Jaxona) wyprostowałem mimo

Poza tym Józku, ja mam porównanie a Ty chyba jeszcze.... :D

@Waldku wiesz,że żartowałem.Nieżyjący Pan Piotr szajsu sprzętowego nie posiadał.To była extra seria daiwy, zapewne będziesz z niej zadowolony bo ma więcej mocy a mój cd jest do specjalnych zadań:1.długi dystans, 2.lekko na sandaczowego, okoniowego i szczupakowego 3.trzymanie ryby bez spadu szczególnie na zawodach( nie mylić z konsumpcją).

Te cechy posiada a o to mi chodzi.

P.S.

Zadowolony po urlopie?Srebrniaczek był to chyba tak.