Skocz do zawartości

Kij pod pstrąga

Rafał1988

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze nie ze swojego doświadczenia. Fakt. Mnie po prostu te blanki użytkowo nie pasują, więc nigdy nie pałałem chęcią zakupu. Stąd mogę wypowiedzieć się jedynie na podstawie doświadczeń kolegów. Nie niedzielnych wędkarzy, ale osób które ileś tam sprzętu w wędkarskim życiu przećwiczyły. I wierz mi, że negatywne opinie są po pierwsze zbieżne, a po drugie nie jesteśmy dziećmi i gdyby któryś z nas złamał kij klapą od bagażnika czy w inny, równie kuriozalny sposób nie miałby pretensji do producenta tylko do siebie. I by to jasno wyartykułował poprzez kilka dynamizatorów werbalnych ;)

Co więcej, koledze, który załozył temat też ten kij się złamał... Cóz, nie wiemy w jakich okolicznościach

Piszesz także, że jest wielu zwolenników tych kijów tu na forum. Na pewno, ale jest tez wiele osób odradzających (w tym ja). Co więcej, ale moze mi się tylko tak w głowie coś kołacze że cena za jaką Robinson sprzedawał pod koniec te kije (200-250zł) brała się własnie z faktu bardzo wielu zwrotów w okresie gwarancji i niskiego popytu na nie z uwagi na "renomę".

W końcu jeśli materiały i technika wykonania są takie same, to ciężko w przypadku tworu takiego jak blank spodziewać się nadzwyczajnych różnic.

I tu dochodzimy do sedna sprawy. A więc powtarzalności produkcji i kontroli jakości. Jeśli te dwa elementy zawodzą w fabryce mamy do czynienia z towarem jakościowo niejednorodnym. I wszyscy mają racę, bo tym się połamało a tym nie :) Jest taki temat o przyponach Dragona. Tu dokładnie podobny mechanizm działa.

Ale masz rację, zostawmy już ten temat, bo nie warto off topować koledze tematu.

Trafionego wyboru życzę :)

Na tym portalu usłyszlaem kiedys zdanie - "Przecież to jerkbait.pl, tutaj wielbi sie jakość a nie tanioche ze stojaka". Niektorzy pewnie by tez odniesli go (zdanie) do Diaflexa. Parafrazujac to płytkie moim zdaniem sformułowanie powiem tylko tyle, taniocha nie taniocha jak sie dba to sie ma.

(autor tematu dobrze że pyta, bo kto pyta nie błądzi, ale jeżeli wasze/nasze wpisy utwierdzają go w tym że najlepszym rozwiązaniem będzie jak sobie kupi ten kijek ktory miał to nie ma mu co w tym przeszkadzać i krytykować że Diaflexy z natury sa łamliwe)

Edytowane przez mtz25

jak mówiłem kij dla mnie idealny ;) mi połamał się ponieważ na niego upadłem ;) a radził sobie z rzecznymi boleniami 60-70cm, kleniami po 40-50 i pstrągami koło 35cm bo większego jeszcze nie udało mi się wyłowić ( nie miałem na kiju) tak więc ponownie zdecydowałem się na robinsonka diaflex trout 5-15g :) dzięki wszystkim bardzo za rady i opinie :)

• Like 1

Na tym portalu usłyszlaem kiedys zdanie - "Przecież to jerkbait.pl, tutaj wielbi sie jakość a nie tanioche ze stojaka". Niektorzy pewnie by tez odniesli go (zdanie) do Diaflexa. Parafrazujac to płytkie moim zdaniem sformułowanie powiem tylko tyle, taniocha nie taniocha jak sie dba to sie ma.

(autor tematu dobrze że pyta, bo kto pyta nie błądzi, ale jeżeli wasze/nasze wpisy utwierdzają go w tym że najlepszym rozwiązaniem będzie jak sobie kupi ten kijek ktory miał to nie ma mu co w tym przeszkadzać i krytykować że Diaflexy z natury sa łamliwe)

Nie myliłem się, Ty naprawdę się znasz na wszystykim.

Co do płytkiego stwierdzenia, ja słyszałem jego inną wersję.

"jerkbait nie promuje sprzętu drogiego, tylko sprzęt dobry"

Edytowane przez Jack__Daniels
  • Like 5

jak mówiłem kij dla mnie idealny ;) mi połamał się ponieważ na niego upadłem ;) a radził sobie z rzecznymi boleniami 60-70cm, kleniami po 40-50 i pstrągami koło 35cm bo większego jeszcze nie udało mi się wyłowić ( nie miałem na kiju) tak więc ponownie zdecydowałem się na robinsonka diaflex trout 5-15g :) dzięki wszystkim bardzo za rady i opinie :)

A czy kolego już kupiłeś ten kij? Jeśli tak daj mi namiar gdzie można dostać jeszcze Diaflexy. Kontaktowałęm się z Robinsonem i uzyskałem informację, że w chwili obecnej nie mają żadnych Diaflexów na stanie. W 2015 mają wyjść nowe ulepszony wzory tych wędek.

ja przeszukałem cały internet ;) ale bezskutecznie ;/ dopiero dzięki uprzejmości forumowego kolegi apioo zakupiłem ten kijek ;) a dokładnie to on mi zakupił i przesłał :) za co jeszcze raz mu bardzo dziękuje ;) chciałem kupić jeszcze dwa dla znajomych ale ten który kupiłem był ostatni ;/ wejdą nowe ulepszone modele ale to nie znaczy że będą tak dobre jak obecne... ulepszone często nie znaczy lepsze ;) a i cena pewnie bedzie ulepszona ;p życze powodzenia w szukaniu :) 

http://woblerek.com.pl/159-wedka-robinson-xenon-carp-.html

Ostatnia sztuka...

Tutaj tez jest:

http://www.silvapol.pl/p/wa_dka_robinson_diaflex_trout_255_cw_5_15g-42806

Tylko chyba trzeba by sprawdzić wiarygodnośc tych informacji.

Edytowane przez mtz25

Nie ma kija pod pstrąga . To jest językowe niechlujstwo albo analfabetyzm . A co to jest właściwie ten Diaflex ?

Panie Sławku dużo w tym racji, ale nie każdy jest/będzie poetą. Można się domagać poprawnej polszczyzny, ale zostawiłbym Diaflexy, Seekery i Robinsony w spokoju :)

Ostatecznie język służy porozumieniu w/w spełniają swoje zadanie poprawnie.

Są oczywiście kije na pstrągi . Jerkbait tradycyjnie utrzymuje wysokie standardy na wszystkich możliwych poziomach ,  tak więc nie zakładamy na nim lingwistycznego chlewu - to niepisana zasada i zwykła grzeczność wobec czytelników . A ten Diaflex , co to za cacko  - pierwsze słyszę - ktoś coś bliższego wie , niż reklamowe frazesy ?

• Like 3

• 2 lata później...

jako że aktualnie jestem na etapie poszukiwań nowego kijka pod pstrąga pozwolę sobie troszkę odświeżyć temat, szukam czegoś w granicach 240/14, bardzo mnie zainteresowały opinie na temat Kongera WC equs, ale też Dancer chodzi mi po głowie. Do obecnej chwili używałem Robinson Cortez Spin Expert 270/25. Pomożecie? Sezon coraz bliżej :)

Ja łowie tą wędka klenie na przynęty 2-3 g i nie ma problemów z dodawaniem dalekich rzutów i wyczuwam pracę tych przynęt, przy czym zakładam wtedy na kołowrotek żyłkę Max 0.16 mm. Pstrągi łowie na żyłkę 0.20 mm i przynetami od 3 g i nie ma problemów z czuciem pracy takich przynęt.

• Like 1

jako że aktualnie jestem na etapie poszukiwań nowego kijka pod pstrąga pozwolę sobie troszkę odświeżyć temat, szukam czegoś w granicach 240/14, bardzo mnie zainteresowały opinie na temat Kongera WC equs, ale też Dancer chodzi mi po głowie. Do obecnej chwili używałem Robinson Cortez Spin Expert 270/25. Pomożecie? Sezon coraz bliżej :)

Gdybym miał ponownie kupować coś na kropaski w długości 2,4m, to kupił bym Equsa Bravo, ewentualnie nowego WC Dancera. Z WC Dancerkiem jest o tyle fajnie, że występuje w trzech różnych wersjach. Standardowa, z dzieloną rękojeścią i nowa z uchwytem jak Paladiny i przelotkami w koncepcji K

W twoich okolicach, praktycznie wszystko co przekroczyło 40 cm zostało zeżarte :angry: , tak więc nie obawiaj się kabanów. Zresztą te wędeczki radziły sobie z pstrągami pod 50 cm wyśmienicie ;) Pozdrawiam

to fakt, kabanów ciężko uświadczyć na lokalnej wodzie :( ale przecież nie tylko o to chodzi żeby kabana wytargać z wody, 

może ktoś ma do zaoferowania WC equs bravo 240/14?? 

Daj takie ogłoszenie na Giełdę, może się ktoś odezwie.

Patrz na alle 

http://allegro.pl/konger-equs-bravo-spin-240-3-14g-zawodowy-gratis-i4903901563.html

Można kupić na raty.

Ps. Pamiętaj, że equsy oprócz zwykłego materiałowego pokrowca, pakowane są do bardzo fajnych sztywnych, rozsuwanych pokrowców.

Mi niestety zostały już tylko pokrowce po equsach.

Pozdrawiam

Edytowane przez uvex