Skocz do zawartości

Sposób na jigi

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory tylko sporadycznie łowiłem na przynęty gumowe, więc nie istniał problem przechowywania i transportu główek na łowisko.

Ot, zabierałem najczęściej wabiki już uzbrojone + kilka jigów na zapas.

Od tego roku zamierzam bardziej rozeznać temat powstaje jednak problem: jak w sposób wygodny, bezpieczny dla grotu haka, transportować główki jigowe?

Na razie wożę je, w opakowaniach firmowych, jednak nawet sztywna folia, nie zabezpiecza przed przebiciem opakowania, natomiast pudełka, to standardowo hałas+ tępe haki.

Są jakieś sensowne rozwiązania?

tak, dobra oselka w torbie rozwiazuje problem tepych hakow, nie tylko w jigach ale takze w woblerach, wahadlach, obrotowkach itd

waldku przy okazji pytanie, czy zawijasz przypadkiem kazdy wobek oddzielnie w folie lub gabke, zeby nie halasowaly nad woda?

Pitt, jak możesz stawiać takie pytania. Upycham do przegródek ile wlezie i szlag mnie trafia, że zawsze są za małe.

Wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że podobnie rzecz ma się z jigami i rozsądnych rozwiązań, po prostu NIE MA :lol:

Wnosek- będę upychał tak jak pozostałe wabiki :wacko:

Wiem wiem, zawsze łatwiej mają Ci na łodzi. Wielgachne kontenery Plano, Flambeau czy innej marki ale na brzegu życie jest bardziej skomplikowane :unsure:

Dokładnie tak jak mówi Jozek.

Ja akurat stosuje jeszcze inne wyjście, mam małe opakowanie z 8 małymi przegródkami, po kilka główek wkładam do małego woreczka strunowego i do przegródki, nie hałasuje, nie wylatuje z byle powodu i mnóstwo główek nie obija się... nie zauważyłem żeby tępiły się groty główek...

Używam główek Gamakatsu, 2-5gram na haczyku 4, idealne do realxów 3,5- 4,5cm. Jeśli chcesz naprawde małe główeczki to TRAPER firma robi takie po 0,3grama nawet, na Wzdręgi w sam raz :D