Skocz do zawartości

Brzana 2009

Chub

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Patrzeć i podziwiać, gratuluję i też jestem ciekaw okoliczności połowu i wrażeń z holu

Nigdy nie miałem okazji spróbować połowić brzan, więc tym bardziej mnie ciekawi.

Pozdrawiam, Grzesiek

EDIT: równocześnie napisałem. Pellet, włos to nie moja baja, ale gratulacje i tak.

Panowie. Wędkarstwo to nie tylko spinning. Próbowałem łowić brzanę na woblery ale efekty były dużo gorsze. Nie jest to ryba typowo spinningowa. Co do holu to trwał około 8 minut. Pierwszy etap to próba oderwania od dna, poźniej kontrola odjazdów pod krzaki i na końcu, najtrudniejszy, podebranie ryby. Brzana odjeżdża jak torpeda, ma niesamowitą siłę i zwinność. W małych rzekach nie jesteś w stanie kontrolować jej poczynań krótkim kijem spinningowym. A co do przynety, to już inna historia ;) Opowiem przy następnej.

@Chub,

spoko zdjęcie, niech zostanie :D wyluzujmy Panowie B) Koledzy mają rację że to forum spinnngowe i też bym wolał żebyśmy otwierali wątek rybą złowioną na jakiegoś woblerka, ale jak juz wstawiłeś to niech będzie.

Bardzo podoba mi się ta mata do odhaczania ryb, mam nadzieję że dzięki temu wróciła do wody w dobrej kondycji. Liczę że następnym razem poszczęści Ci się z łowami na jakąś przynętę sztuczną. Gratuluję pięknej ryby,

Pozdrawiam

Gratuluję Marcin!!!

Widzę , że jeśli chodzi o te ryby to po prostu trzeba je wychodzić. Upór to rzecz podstawowa.

Ja też się pochwalę moją jak do tej pory jedyną spinningową brzaną. Mierzyła 70 cm. Nie była złowiona w tym roku , lecz w kwietniu 2008...

(Jeśli może to zdjęcie zostać to fajnie , jeśli nie to proszę o usunięcie przez Moda.)

.

Marcin jeszcze raz gratuluję i powiem Ci , że przy Twoim większym uporze spinningisty i na spinning złowisz swoją miedzianą na Naszej miejscówce...

post-953-1348914284,4058_thumb.jpg

• 3 miesiące temu...

Okres ochrony tej pięknej ryby za nami. Wiec wybrałem się z wujkiem nad rzekę w nasze dawne miejsca. Łowiliśmy w nocy ale najlepsze efekty były o 3 wtedy padła ta brzana złowiona przez wujka. Ja też miałem podobną na kiju lecz po godzinnym holu spieła się niestety.Złowiłem jeszcze parę brzan mniejszych takich do 50 cm ale nie chciałem ich męczyć fotkami. Łowimy na żyłki 18 bo na innych jest b. mało brań. Oprócz tego złowiłem 4 sumy w granicach 40 -50cm. Brzana oczywiście została wypuszczona chodziarz wujek nie był tym zadowolony ale nie miał inne wyjścia gdy jest zemną na rybach.

P.S brzana na fotce ma 70 cm

post-1956-1348914390,1027_thumb.jpg

Adri@n, na wstępie gratuluję udanej wyprawy i tego że udało Ci się namówić wujka do wypuszczenia brzany :D ale... :D czy nie uważasz że trochę bez sensu jest łowić te szcególnie silne ryby na żyłki 0.18, tym bardziej że połów miał miejsce w nocy? Ryby nie są aż tak wrażliwe jak nam się wydaje. Wystarczy tylko przełamać w sobie błędne przekonania i wtedy okazuje się że szczupaki biorą na zestaw z przyponem, bolenie i brzany na plecionki itp. Poza tym ryba po godzinie holu nie nadaje się do niczego, więc jeśli nawet zdarzy nam się że ryba siądzie na lekkim zestawie wierz mi że da się ją wyjąć w kilka minut. Tak było właśnie z tą 73cm brzaną.

pozdrawiam

W .

post-161-1348914390,2727_thumb.jpg

Gratuluje.

Dopiero w sierpniu wybieram sie na brzany i juz nie moge sie doczekac. To beda Narwianskie brzany. Modle sie tylko o nizowke i w miare przyzwoita słoneczna pogode. Mam zamiar tydzien :lol: stac w wodzie.

Oczywiscie o efektach poinformuje...

.

Poki co, wrzucam zeszłoroczna brzane. Polowałem na nia 3 dni. Warto było - piekny jeden wielki miesien.

post-458-1348914390,5295_thumb.jpg

Ja za brzanami chodzę już z 3 lata. Mam już swoje miejsca co wiem że ryba tam jest na 100 %. Czy brzane ciężko skusić do brania odpowiednie przynęty i przede wszystkim trzeba umieć je podać. Największej brzany nie udało mi się wyciągnąć. Zaciąłem ja i staneła mi w nurcie każdy podryw wedki w góre kończył się mocnym szarpnięciem łba i nurowaniem w dół. Gdy po 30 min zdecydowałem się zaryzykować i wejść w nurt za nią zaczeła mi odjeżać na około 50 m nie za pomiana chwila kiedy widze przed sobą kibiel jak cholera a tylko słyszę dźwięk wysuwającej się żyłki z kołowrotka. W końcu przykreciłęm troche hamulec i zacząłem mocniej ciągnąc. Już prawie sie pokazała jak zrobiła ost odjazd i żyłka szczeliła. Wujek chciał mnie pocieszać a ja tylko sobie siadłem na brzegu i przez 30 min przeklinałem w myślach. Bo to była brzana życia :(:( Nie wiele już takich jest :(:(

• 2 tygodnie później...

Pozwolę sobie dodac kilka zdań w temacie. Brzana to nie jest ryba spinningowa i chyba większość z Was z tym się zgodzi. Ale, jeśli ktoś już się decyduje na polowanie ze spinem to zestaw powinien byc konkretny bo ta ryba to karp, tylko, że z dopalczem torpedy. Wybierając się z kijem light czy medium właściwie przgrywamy już na starcie. Oczywiście, można wyholować rybe nawet i ultralightem, ale wtedy będzie się nadawała tylko do lodówki. Ja siadam z ciężkim feederem i jemu też czasami brakuje mocy. Hole nie trwają więcej niż 10-13min a i wtedy ryba jest dość zmęczona i trzebą ją długo dotleniać. Dobór odpowiedniego sprzętu powinien być wpisany w etykę wędkarską, bo łowienie żyłką 0,18 to profanacja. W załączniu dodaja zdjęcie Królowej z przed 2tyg. 4,1kg i 76cm. POZDRAWIAM.

post-1844-1348914402,7897_thumb.jpg