Skocz do zawartości

Brzana 2009

Chub

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pozwolę sobie dodac kilka zdań w temacie. Brzana to nie jest ryba spinningowa i chyba większość z Was z tym się zgodzi. Ale, jeśli ktoś już się decyduje na polowanie ze spinem to zestaw powinien byc konkretny bo ta ryba to karp, tylko, że z dopalczem torpedy. Wybierając się z kijem light czy medium właściwie przgrywamy już na starcie. Oczywiście, można wyholować rybe nawet i ultralightem, ale wtedy będzie się nadawała tylko do lodówki. Ja siadam z ciężkim feederem i jemu też czasami brakuje mocy. Hole nie trwają więcej niż 10-13min a i wtedy ryba jest dość zmęczona i trzebą ją długo dotleniać. Dobór odpowiedniego sprzętu powinien być wpisany w etykę wędkarską, bo łowienie żyłką 0,18 to profanacja. W załączniu dodaja zdjęcie Królowej z przed 2tyg. 4,1kg i 76cm. POZDRAWIAM

Bo ja tak łapie czasami hol twa długo ale potem daje brzanie dojść do siebie. Najpierw przytrzymuje ją rekami gdy wróci do siebie to pozostawiam ja jeszcze na 10min w siatce w silnym nurcie za kamieniem by odpoczęła a potem zwracam jej wolność.

jeżeli masz problem możesz przesłać to zdjęcie do mnie (rutt_esox@o2.pl), ja je zmniejsze, skompresuje lekko i Ci oddam

ewentualnie możesz skorzystać z darmowego serwera na zdjęcia, np. http://imageshack.us/. wystarczy wejsc kliknąć browse wybrać zdjęcie z dysku. potem zaznaczyć ptaszek resize image? i zmienić na 800/600 i klinkąć start upload.

po zakończeniu uploadu skopiuj link z samej góry na żółtym tle przy napisie Direct link to image.

Potem wejdź na jerkbait w wysyłanie wiadomości i użyj ikony z takim obrazkiem w pasku Narzędzia formatujące: (9ta od lewej) i tam wklej skopiowany link. Napewno będzie działało :mellow:

• 3 tygodnie później...
Ja siadam z ciężkim feederem i jemu też czasami brakuje mocy. Hole nie trwają więcej niż 10-13min a i wtedy ryba jest dość zmęczona i trzebą ją długo dotleniać.

Sorki za OT - ale jak mówisz przy ciężkim federze Hol brzany trwa 10-13 minut ?

W takim razie feeder nie jest wcale taki mocny, albo te brzany silne ponad przeciętną brzanową. Ja na swoje zestawy, w przeciągu ostatniego tygodnia trafiłem 70 - ki i 60 - ki i wyjeżdżały w przeciągu 1 lub max 1.5 minuty...

A reanimacja i tak była potrzebna...

Pozdrawiam

Kuba

Tak jako ciekawostkę podam, że w Warcie w okolicach Wronek została w tym roku złowiona na zestaw gruntowy brzana o długości 80cm. Jest to o tyle dziwne, że łowiąc w tej rzece w tych samych okolicach przez kilkanaście lat nie słyszałem o żadnej brzanie.

Chyba coś się zmienia w środowisku. Może jakość wody się poprawiła?

Kolego Kubson.

Nie wiem jakim sprzętem operujesz, ale holu brzany przez 1.5 min na feedera jeszcze nigdy nie widziałem. Moc mojego feedera to 2 funty. Nie wiem, czy to juz heavy, ale specjalistyczny do brzan. Na moim łowisku jest bardzo duży uciąg wody i to bardzo utrudnia hol, no i brzany też są silne nieprzeciętnie :mellow:

Dzięki za gratulację , lukexio- egzamin C&R zdałem już wcześniej :D nawet przez chwilę nie pomyślałem żeby jej nie wypuścić. Pafcio gratulacje za te wszystkie okazy tego sezonu , przysyłaj więcej zdjęć na naszą stronkę z Łomży :D

Kolego Kubson.

Nie wiem jakim sprzętem operujesz, ale holu brzany przez 1.5 min na feedera jeszcze nigdy nie widziałem. Moc mojego feedera to 2 funty. Nie wiem, czy to juz heavy, ale specjalistyczny do brzan. Na moim łowisku jest bardzo duży uciąg wody i to bardzo utrudnia hol, no i brzany też są silne nieprzeciętnie :mellow:

Chub, jeśli chodzi o wiślane brzany to przyznam rację Kubsonowi.

Dobrze przygotowany wyciągałem 70'ki w max 5 minut. Nurt według mnie bardzo mocny (ciężko ustać na wodzie ponad kolana).

Inaczej miała się sprawa ze spinningiem, gdzie moc była mniejsza, ale ciężki feeder to wyciągarka do ryb :D

p.s. Mam nadzieję, że niedługo udowodnisz mi siłe wyspiarskich ślizów :D

Kolego Kubson.

Chub, jeśli chodzi o wiślane brzany to przyznam rację Kubsonowi.

Dobrze przygotowany wyciągałem 70'ki w max 5 minut. Nurt według mnie bardzo mocny (ciężko ustać na wodzie ponad kolana).

Inaczej miała się sprawa ze spinningiem, gdzie moc była mniejsza, ale ciężki feeder to wyciągarka do ryb :D

p.s. Mam nadzieję, że niedługo udowodnisz mi siłe wyspiarskich ślizów :D

Witam

W ciągu ostatniego tygodnia wyszło ich z wody 14 sztuk - żadna nie była holowana dłużej niż dwie minuty.

Jeśli chodzi o uciąg wody, to raczej na każdym brzanowym miejscu jest on silny - a jeśli chodzi o Twojego feedera to te dwa funty to chyba krzywa ugięcia tak jak w wędziskach karpiowych a nie jego moc (ale tu akurat mogę się mylić).

@robaczywakorporacja, fajniutka barwenka, gratulację.

Pozdrawiam

Kuba

Krzysiek gratuluję

Najpierw Dawid, dzisiaj Ty(z tego co wiem jemu dziś oprócz okonka nie gryzło )

Praktycznie w ostatnim rzucie ją dorwałem. Chłopaki siedzieli już w samochodzie a ja uparcie czesałem aż wyczesałem :mellow:

Cierpliwość została widać nagrodzona :D

BRAWO!