Skocz do zawartości

Brzana 2009

Chub

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dreyk - czy możesz opisać charakter miejsca w którym na Odrze stoją brzany?

Rzeka musi znaczaco przyśpieszać i sie wypłycić. Na dnie muszą byc kamienie lub żwir. Najłatwiej zlokalizowac takie miejsca przy niskim stanie wody. Spokojnie płynaca woda przechodzi w kipiel. Brzany stoja dokladnie przed tym kipielem czyli dokładnie na napływie kamienisto-zwirowego wypłycenia rzeki. Krótka obserwacja takiego iejsca pozwoli wytypować to z obecnościa berwen ponieważ pięknie pokazuja sie w calej okazałosci na powierzchni :mellow:

Zycze powodzenia w poszukiwaniach

Pozdrawiam,

Krzysiek

Napewno dobre miejsce jest poniżej Brzegu Dolnego...Chyba gdzieś na wysokości Pogolewa. Jest kilkunastometrowy odcinek gdzie woda ma metr głębokości i gruby żwir na dnie. Nie wiem jak tam dotrzeć piechotą bo płynołem kiedyś tamtedy pontonem. Napewno miałbys szansę również na Brzanę w Jaszkowicach przy jazie :mellow:

Powodzenia życzę

@Dreyk

No i pozazdrościłem Ci chyba tej barweny.....

Ale moje dzisiaj były sprytniejsze....

Zresztą.....niech @danek sam powie bo był biernym(niestety) obserwatorem całej sytuacji...Nawet się poświęcił i niczym przełajowiec gnał robić zdjęcia

eh. :(

@Dreyk

Zresztą.....niech @danek sam powie bo był biernym(niestety) obserwatorem całej sytuacji...Nawet się poświęcił i niczym przełajowiec gnał robić zdjęcia

No tak to juz jest z tymi brzanami:-) Ale radosc z holu niezapomniana prawda?? :mellow:

Powodzenia

@Dreyk

No fakt Kamil miał piękne dwie brzany przy mnie :huh: ,jedna pod nogami, ale za ten maraton z rynku to się piwo należy.

Myślę że następne będą jego, albo moje :lol: :lol:

Pozdrawiam

Danek

@Danek browar będzie...w piątek :mellow:

@Przemek (el pojo) gratulację za barwenę!! Ile miała dokładnie?? I co zagryzła?(jak tajemnica to priv )

Jak napisał Daniel miałem przy nim 2 sztuki i jeszcze jedną zanim przyszedł...ale się nie poddam. Jeszcze wrzucę zdjęcie z panią z wąsem....

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam

Panowie, mam pytanko.

W dniu wczorajszym miałem ciekawy przypadek, otóż miałem na kiju brzanę, sęk w tym że podczas holu cztery razy zrobiła święce !! Teraz zastanawiam się czy była zapięta prawidłowo czy po prostu ją najechałem (osobiście bardziej przekonuje mnie to drugie) ??.

Trafiłem już trochę brzan i jeszcze nigdy nie miałem takiej sytuacji, celem uściślenia dodam że miejsce było dość płytkie (dość rozległa kamienista rafa) o głębokości maks 0,5 m, dość silnym lecz jednostajnym uciągu.

Cała sytuacja miała miejsce kiedy panowała już szarówka więc ciężko było dostrzec co i jak, rybki niestety nie udało się wyholować gdyż zestaw był przeznaczony na klenia lub jazia.

Generalnie żałuje tylko że nie miałem pod ręką aparatu z możliwością nagrania filmiku, to było coś niesamowitego i zostanie na długo w mojej pamięci !!! :D

Pozdrawiam

Kuba

Witam, troszkę się spóźniłem ale dorzucę dwie Brzanki z przed dwóch tygodni:) 68cm i 63cm oczywiście z Odry :mellow: <_<

http://images40.fotosik.pl/175/7d48275a993b3b3cmed.jpg

http://images45.fotosik.pl/180/9fd89d53b6ce3511med.jpg

Pięknie Dragon.Pięknie!!!Mi gdzieś brzanki spłynęły z miejscówek i w tym roku nie połowiłem.Co do świecy to stary numer tej rybki zwłaszcza na płytkiej wodzie.