Skocz do zawartości

RAW? JPEG? BMP? TIFF?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do fotografów i fotografików.

Wiadomo, że idealne zdjęcie to takie, którego nie trzeba poprawiać w różnych programach. Niestety, teoria teorią a życie życiem. I stąd moje pytanie. Jaki zapis fotki jest najlepszy? Co daje zapis w RAW-ie a co w jpeg? Ile (i czy w ogóle) traci jpeg przy zapisie w porównaniu z RAW-em? Na ile te straty są widoczne dla fotoamatora?

Przecież fotka to tylko zbiór pikseli... :unsure:

Osobiście 100% zdjęć przeze mnie robionych to RAW'y. Nawet kompakty, jeśli myślę o kupnie lub wykorzystaniu, to tylko z takim zapisem. RAW to zrzut danych z matrycy praktycznie nie obrobiony przez oprogramowanie aparatu. JPG to już zupełnie co innego - aparat dokonuje wywołania zdjęcia i nie masz nad tym żadnej kontroli. Ponadto RAW zawiera znacznie więcej informacji niż plik wynikowy JPG. Przy odpowiednim manipulowaniu wywoływarką np. popularnym ACR (Adobe Camera Raw) można bezstratnie wyciągać detale z cieni, zwiększać rozpiętość tonalną zdjęcia itd. Z JPG tego nie zrobisz - trzeba by kilka ekspozycji wykonać.

Pozdrawiam

Remek

Abstrahując od tego co dla kogo jest idealne napisze, że im mniej doskonały sprzęt tym więcej trzeba poprawiać. Jak pokazuje życie najlepszy sprzęt nie gwarantuje idealnych zdjęć. Tak więc teoria, ze idealne zdjęcia to te niepoprawialne jest błędna :D

Robert,

A ktoś kiedyś mówił, że sprzęt cokolwiek gwarantuje? Dobre zdjęcia powstają w głowie fotografa, a aparat to tylko narzędzie, którego zadaniem jest zarejestrowanie kilku :D fotonów. Fakt jest taki, że fotografia cyfrowa wymusza obróbkę i nie ma co się tego wypierać.

pozdrawiam

Remek

Jaki zapis fotki jest najlepszy? Co daje zapis w RAW-ie a co w jpeg? Ile (i czy w ogóle) traci jpeg przy zapisie w porównaniu z RAW-em?

.

robie wszystkie zdjecia w trybie RAW (jezeli aparat na to pozwala) ... nigdy nie obrabiam RAW-ow, pozostawiam je nienaruszone, jako cyfrowy 'negatw'

RAW konwertuje w TIFF i tak tez je zawsze obrabiam

dopiero jak potrzebuje lekkie pliki, to konwertuje TIFF w JPG

na skali 'jakosciowej' (widocznej golym okiem) najlepsza jakosc ma RAW, potem jest TIFF a na samym koncu cala reszta jak JPG albo JPG2000

Ja jak Remek wszystko zapisuje w RAW.

Wywołuje w Lightroom 2.2.

Im lepszy aparat (matryca) tym większa możliwość wyciągania zdjęcia bez pojawienia się szumu kolorowego.

Jeśli chce więcej pogrzebać przy zdjęciu (korekta perspektywy, zamaskowanie czegoś) wspieram się Adobe Photoshop CS3.

==> Pitt

Raw'u nie możesz zmienić, program pamięta jakie poprawki wprowadziłeś i pokazuje je podczas oglądania. Ale zawsze możesz wcisnąć guzik RESET i fotka powraca do oryginału(tak jest w LR).

==> Remek

Czy miałeś w rekach jakąś ''małpkę'' która zapisuje RAW'y szybko i nie trzeba czekać dnia do wykonania następnego zdjęcia ??

==> Remek

Czy miałeś w rekach jakąś ''małpkę'' która zapisuje RAW'y szybko i nie trzeba czekać dnia do wykonania następnego zdjęcia ??

TAK. W zeszłym roku szwagierce kupiłem G9 Canona. Robiłem kilka zdjęć w RAW'ach i byłem zachwycony jakością obrazu i możliwościami tego kompakta. Oczywiście porównuję do innych kompaktów. Bawiłem się też Panasoniciem LX-3 - podobnie.

RAW'y można modyfikować. Lightroom działa specyficznie tzn. presety zapisuje w bazie danych i bezstratnie aplikuje je w locie do RAW'a. Podobnie działa ACR. Niektóre jednak programy potrafią zaingerować w RAW'a np. Capture NX dla Nikona. Ponadto format RAW można skonwertować do uniwersalnej postaci czyli DNG.

Pozdrawiam

Remek

Pitt,

Jak wyżej napisałem RAW'y można modyfikować :D Weź sobie Capture NX i zapisz zmodyfkowanego RAW'a - otwórz ponownie. Niestety nowych parametrów nie obsłuży ACR bo profil kamery nie wspiera wielu paramerów zmianianych w NX. Nie zmienia to faktu, że RAW jak każdy plik można zmodyfikować i to bez problemów.

A o sądownictwo to chodzi o coś zupełnie innego. Jeśli ktoś zarzuci Tobie, że ukradłeś zdjęcia a Ty przyjdziesz do sądu i pokażesz RAW'a masz duże szanse wygrać proces. RAW przez sąd uznawany jest ponad JPG ... no chyba, że ktoś ukradł Tobie RAW'a ale ... w profesjonalnych aparatach jest opcja autentykacji i dopiero body + RAW w parze potwierdzają, że jesteś autorem. Tak więc złodziej musiałby ukraść i RAW'y i aparat.

Pozdrawiam

Remek

Dziękuję wszystkim za odzew. Trochę mi się rozjaśniło. Pocwiczyłem dziś trochę i faktycznie praca na RAW-ie to zupełnie co innego niż na jpeg-u. Ale do fotek szybkich, reportażowych chyba lepiej zapisywac jpegi. Ale to tylko moje zdanie. Po prostu rzadko mam czas na zabawę w poprawę fotek. Wolę zrobic serię jpeg-ów i coś z nich wybrac. Ale do fotek hmmm.... powiedzmy bardziej ambitnych będę używał RAW-a. Przysięgam :lol:

Ps. A na sąsiednim portalu Petrus mi napisał, że tu się wszyscy śmieją z mojego pytania... Embarassed

Tylko pamiętaj, że teraz pojemność karty będzie mniejsza. Zastanów się czy będziesz siedział przy komputerze i obrabiał RAW'y. Jeśli nie ... to nie zastanów się czy warto :D

Zmiana trybu zapisu, to żaden problem. Trwa tylko chwilę.

Najczęściej focę w JPEG, natomast tzw. ambitniejsze obrazy tylko zapisuję w RAW-ach.

I miejsca więcej na karcie i czasu mniej przy obróbce.

Już ustawiłem zapis na RAW+JPG :D

Optymalne wyjście dla niezdecydowanych .Przeglądasz foty,skopane możesz poprawić,gdy nie wymaga poprawek RAWa do kosza,a zostawiasz JPEGa.Gdy masz fajny strzał archiwizujesz także RAWa.Tylko RAW daje możliwość zmiany balans bieli co bardzo się przydaje.Trzeba wyrobić w sobie odruch tworzenia kopi zapasowych aby nasz elektroniczny fotoalbum nie odszedł przypadkiem w nicość.

Wielkość plików z 10 megapikselowej matrycy

JPEG-4MB

RAW-16MB

TIF-50MB

• 4 miesiące temu...

Ja również mam kilka pytań odnośnie RAW-ów. Po pierwsze, jaki program możecie polecić do ich wywoływania? Czy jest jakiś dobry i darmowy (wiem o RAW Therapee) czy jednak należałoby sięgnąć po produkty Adobe (Photoshop, Lightroom?)

Drugą nurtującą mnie kwestią jest sama technika obróbki zdjęcia cyfrowego. Czy jest jakaś książka, w której można poczytać o tych wszystkich parametrach i zabiegach, które narazie są dla mnie czarną magią?

Ja również mam kilka pytań odnośnie RAW-ów. Po pierwsze, jaki program możecie polecić do ich wywoływania?

nie darmowe:

bibble pro

dxo pro

corel paint shop pro x

aseedsee pro

adobe photo shop i CS

darmowe:

lightbox free

photoscape

stepok's RAW importer

silkypix Ddeveloper studio 3.0 free version

digifoto

Pytanie do fotografów i fotografików.

Wiadomo, że idealne zdjęcie to takie, którego nie trzeba poprawiać w różnych programach. Niestety, teoria teorią a życie życiem. I stąd moje pytanie. Jaki zapis fotki jest najlepszy? Co daje zapis w RAW-ie a co w jpeg? Ile (i czy w ogóle) traci jpeg przy zapisie w porównaniu z RAW-em? Na ile te straty są widoczne dla fotoamatora?

Przecież fotka to tylko zbiór pikseli... :unsure:

Jak nie chcesz obrabiać to kup sobie analoga <_< , z tym że tam też często się zdjęcia poprawia, ale w nieco inny sposób.