Skocz do zawartości

RAW? JPEG? BMP? TIFF?

Rekomendowane odpowiedzi

nieprawda.. :D

Co masz na myśli?

1) uzyskiwanie finalnej wersji w fotografii analogowej wymaga czesto rozwiazan znacznie bardziej skomplikowanych niz w przypadku fotografii cyfrowej. W tej ostatniej masz tyle mozliwosci ile jest przewidziane w oprogramowaniu np. Photoshop.

2) Upraszczajac wszytsko faktycznie musisz skorzystac ze skanera. Goly skan do niczego sie nienadaje. musisz go przepuscic przez PS-a. A to juz nic inego jak fotografia cyfrowa

Jerzy, chyba źle zinterpretowałeś to co napisałem -... , z tym że tam też często się zdjęcia poprawia, ale w nieco inny sposób.

Wiem na czym to polega, i fakt że cyfrowa obróbka jest dużo prostsza, ale z kliszy bez efektów można bez większych oporów pokazać, z cyfry już nie zawsze. Dlatego w pierwszej części zdania napisałem że bez obróbki = analog.

Wydaje mi się, że niektórzy skanery (Hell, Crosfield, ew. Heidelberg Topaz itp...) znają tylko z nazwy. Albo i to nie :wacko:

Bo nie można nazwać skanerem byle g...a za 200 zet z supermarketu. Takie coś to tylko czytnik. Mniej lub bardziej dokładny. Ale raczej duuuuużo mniej....

To takie małe OT :lol:

jpeg - kompresja - ilość oraz czas kosztem jakości...

raw - brak kompresji - duże możliwości edycji, jakość, itd...

tiff - trzykrotnie większy niż raw? po co, na co, dla kogo? z czym to się je?

RAW też może być kompresowany np.w D300 zamiast 20MB mam 12MB i korzystam z tego.Podgląd tego pliku na kompie to JPEG bo jest to jakaś tam mapa bitowa czy coś takiego.Po wywołaniu mamy właśnie TIFFa najlepiej w 16 bitach i tam dopiero można pracować wszystkimi narzędziami w programach graficznych.Jest duży bo pewnie wypakowany.RAWa się nie wystęmpelkuje to taki oryginalny obraz w TIFFie można mieszać B)

tiff - trzykrotnie większy niż raw? po co, na co, dla kogo? z czym to się je?

Do zastosowań poza wędkarskich ;)

Je się to z najróżniejszymi programami, a służyć może np.

ogolnie w kartografii, przy tworzeniu tematycznych warstw map.

Czyli do zastosowan wedkarskich takze :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek

... kliszy bez efektów można bez większych oporów pokazać, z cyfry już nie zawsze. Dlatego w pierwszej części zdania napisałem że bez obróbki = analog.

tak to prawda, dobrze wywolany i naswietlony slajd jest gotowy do pokazania, wydrukowania, odbicia na papier i co tam jeszcze ... cyfrowy plik prosto z aparatu nie :mellow:

Właśnie,cyfrowy plik z aparatu jeszcze nie jest do pokazania :D .Nie robiłem analogiem ale podobno uczył on przemyślanej fotografii i kadrowania.Teraz często widać jak fotograf wali serią w jakiś motyw w ogóle nie myśląc co i jak chce pokazać.Coś się wybierze,po co myśleć :unsure:

prawda Fish :mellow:

ja mam podwojne standardy!

Jak robie analogiem to czesto koncze po 3-4 rolkach filmu 108 --> 144 zdjecia. Efekt to 3-4 dobre trafienia. Jak wale cyfra to udaje mi sie w ciagu jednego dnia zrobic i 800 zdjec i jest kilka co najwyzej sprytnych i efektownych.. nie mylic z dobrymi :mellow: :mellow:

Ale to wystarczy w 99% przypadkow... :mellow: