Skocz do zawartości

Multiszlifierka

Spawciu

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na niskim hałasie, to tylko Proxxon. Komfort pracy z tą szflifierką jest nieporównywalnie większy niż z jakimkolwiek dremelem.

Tutaj jest filmik, który porównuje hałas wywołany jedną i drugą szlifierką:

A jesli planujesz robić precyzyjne rzeczy, to mi osobiście odgłos sokowirówki by nieco przeszkadzał ;)

• Like 2

Dziękuję za filmik i zwrócenie uwagi w kierunku Proxxona. Rzeczywiście różnica jest znacząca, przynajmniej na przedstawionym filmiku. Zaintrygowaleś mnie tym urządzeniem, na tą chwilę wysunął się na prowadzenie przed dremela. Miałeś okazję się nim pobawić ? Faktycznie jest taki cichutki ? I jak z bezawaryjnością w stosunku do dremela?

Używam modelu FBS 240 od kilku lat i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, jest naprawdę bardzo dobrze wykonany i co najważniejsze - pracuje na niskich obrotach z pełną mocą. Czego akurat nie można powiedzieć o żadnych innych szlifierkach, bo po prostu posiadają inny typ silnika, który musi się rozpędzić, aby coś tam zrobić.

Tak, jest cichutki :) na filmie pracuje na 11 tys. obrotów, ja zazwyczaj pracuje na 6 tys. i jest doslownie o połowę cichszy.

O samą awaryjność również bym się zbytnio nie martwił, proxxon jest dosyć znany z bezawaryjnych urządzeń.

Szczerze polecam, bo praca z tą maszynką to czysta przyjemność, a wcale nie jest to wyższa półka cenowa. Dlatego nie wiem dlaczego ludzie częściej wybierają dremele i inne podobne - pewnie nie wiedzą, że jest lepsza alternatywa, albo kusi ich 231 dodatków w zestawie ;)

Edytowane przez majki81
  • Like 2

Dzięki raz jeszcze. Przekonałeś mnie do tego proxxona. Poprzeglądałem kilka ofert na szybko, cenowo nie różni się znacznie od dremela. Co najważniejsze w każdej ofercie podkreślają jego cichą pracę, czego na próżno szukać w ofertach dremela. A nie ukrywam że wydobywany dźwięk jest dla mnie w tym przypadku najważniejszym kryterium.

W takim razie nie będziesz żałować. Oferty na popularnym portalu starują od 260 zł, więc chyba trochę staniały odkąd ja robiłem zakupy.

A jeśli chodzi o akcesoria w stylu wierteł, frezów czy szczotek, to dremel jak i proxxon robią dobrej jakości rzeczy.

Daj znać po pierwszych testach!

• Like 1

Gość Kontemplator

Mam multiszlifierkę z biedry, taką jasnozieloną. Służyła dzielnie przez 4 lata. Przy pracy w balsie spisywała się znakomicie, przy lipie też dawała radę. Teraz przy ładowaniu czerwona dioda świeci chwile i gaśnie, zielona już się nie pojawia. Po podłączeniu działa ze 30sekund. Pewnie akumulator do wymiany?

• 3 tygodnie później...

W takim razie nie będziesz żałować. Oferty na popularnym portalu starują od 260 zł, więc chyba trochę staniały odkąd ja robiłem zakupy.

A jeśli chodzi o akcesoria w stylu wierteł, frezów czy szczotek, to dremel jak i proxxon robią dobrej jakości rzeczy.

Daj znać po pierwszych testach!

Kupiłem proxxona jakieś 2 tygodnie temu. Nie żałuję. Tak na prawdę od pierwszego uruchomienia już wiedziałem, że był warty zakupu. Rzeczywiście jest bardzo cichutki, chyba nawet nie spodziewałem się ,że aż tak. Wycinanie rowków na stelaż, ster czy wgłębienia pod obciążenie stały się dzięki proxxonowi dziecinnie proste. Dziękuję jeszcze raz za polecenie tej maszynki. Jeśli ktoś się zastanawia nad tego typu sprzętem to szczerze polecam. Pozwala oszczędzić kupę czasu podczas pracy, no i samo posługiwanie może niewątpliwie sprawiać przyjemność.
  • Like 1

Proxxon fsb240/e służy mi już 5 lat. Wydaje mi się że łożysko jest do wymiany(głośna praca i szybsze nagrzewanie). Setki jak nie tysiące wobów"przeleciała"????. Przymierzam się do zakupu stojaka i imadła maszynowego jako alternatywa dla wiertarki stołowej. Czy ktoś z Was już takiej przystawki używał?

• 3 lata później...