Skocz do zawartości

Kij na jesienne drapieżniki (czyli duże gumy i obrotówki) co polecicie ?

Catch&Release

Rekomendowane odpowiedzi

Dla większości z nas mała guma na szczupaki to pewnie 5-8 cm , średnia 8-12 a duża 12-15. Do takich gum kijek do 40 gram na wody stojące wystarczy.

Też tak uważam, a miałem na myśli gumy 10 cm takie jak m.in. Fatty ktora jest jak dla mnie dużą mięsistą gumą :) Pomijając kwestie gumy wiecie jaki kijek mnie interesuje chętnie poczytam coś na temat kija jaki moze sie nadać do tego typu zadań :)  

Dla większości z nas mała guma na szczupaki to pewnie 5-8 cm , średnia 8-12 a duża 12-15. Do takich gum kijek do 40 gram na wody stojące wystarczy.

Mam Barkleya Lightning Rod SS304 długość 2,40 cw. 10-30g o aluminiowych przelotkach, łowię tylko na plecionkach i rzucam nim nawet 50-cio  gramowymi przynętami, bardzo czuły kij o szczytowej akcji i leciutki, nie mędczy ręki. Mogę śmiało polecić. ;)

• 1 rok później...

W tym roku planuje powoli odkładać pudła z gumami 8-11cm do szafy, a coraz częściej zakładać gumy dla mnie wielkie zaczynając od Soft4Play 13 kończąc na gumach Kopyto 6cali, a jesienią nawet 7calowe. Długość kija min 2,45 max 2,70. Najlepiej w okolicach 2,60 +/-. Główki od 5g do 15g czasami do 20g. Cena za kij max 300zł. Patyk głównie pod szczupaka z wód stojących.

Edytowane przez Spinnigista

W tym roku planuje powoli odkładać pudła z gumami 8-11cm do szafy, a coraz częściej zakładać gumy dla mnie wielkie zaczynając od Soft4Play 13 kończąc na gumach Kopyto 6cali, a jesienią nawet 7calowe. Długość kija min 2,45 max 2,70. Najlepiej w okolicach 2,60 +/-. Główki od 5g do 15g czasami do 20g. Cena za kij max 300zł. Patyk głównie pod szczupaka z wód stojących.

Popatrz w temacie kolegi Hubertusa na patyk jaki zbudował dla mnie na szczupaki na blanku Blass'a, budżet jednak musiał byś zdecydowanie zwiększyć, ja jestem bardziej niż zadowolony i dlatego też w tym roku Hubert będzie mi budował kijek pod sandacze. 

Z tego co czytałem ten model SG jest dość łamliwy więc go raczej omijam

Kolega szuka czegoś do gumy max. 7 cali i główki max. 20 g. A to już jest 50-60 gramów łącznie. Casting proponuje. Paluchów nie urywa.

• Like 1

Kolega szuka czegoś do gumy max. 7 cali i główki max. 20 g. A to już jest 50-60 gramów łącznie. Casting proponuje. Paluchów nie urywa.

Cast raczej odpada. Siedmio calowe mogą być używanę, ale raczej głównie 4, 5 oraz 6. Czekam dalej...

Edytowane przez Spinnigista

• 1 rok później...

Panowie odświeżę troche temat bo nie chce zakładać nowego. Trochę ostatnio wypadłem z "obiegu" a chciałbym kupić nowy kijek. Szukam czegoś pod szczupaka z łodzi 1 lub 2 składy długośc "łódkowa", w spinie. Chcę używać praktycznie tylko gum w wielkości 12-16 cm zaczynając od cannibala 12,5. Trochę się boję tej wielkości bo do tego sezonu używałem gum w granicach 10 cm. Główki mysllę w granicach 8-12 gram. Budżet jaki chcę przeznaczyć to im mniej tym lepiej ale powiedzmy do 500 zł jeśli będzie to super okazja. Doradzicie coś?