Skocz do zawartości

Kij na jesienne drapieżniki (czyli duże gumy i obrotówki) co polecicie ?

Catch&Release

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie a powiecie coś więcej o tym kiju sg Bushwhacker XLNT2 243cm 15-40? Jak w nim z czuciem przynety i skubania sandaczy? Nada sie na Warte pod lowienie sandaczowo szczupakowe? Jak z akcją tego kija i z tym cw, nie zawyżone jak się macha różnymi gramaturami przynęt? Chciałbym wiedzieć jak najwięcej. Może moja żona będzie miała pomysł co kupić pod choinkę ????

• Like 1

Panowie a powiecie coś więcej o tym kiju sg Bushwhacker XLNT2 243cm 15-40? Jak w nim z czuciem przynety i skubania sandaczy? Nada sie na Warte pod lowienie sandaczowo szczupakowe? Jak z akcją tego kija i z tym cw, nie zawyżone jak się macha różnymi gramaturami przynęt? Chciałbym wiedzieć jak najwięcej. Może moja żona będzie miała pomysł co kupić pod choinkę

Ja mam wersję z pierwszego wypustu (15-42g) kijek lekki i przyzwoicie zrobiony a przy tym dość czuły,pstryki sandaczowe czuć dobrze a i na szczupaka nada się doskonale.Tu masz link do opisu w wersji z pierwszego wypustu  http://fishing-test.pl/wdki/384-savage-gear-bushwhacker-213cm-15-42g

Widzę,że czesto przewija sie tu ten savage XLNT2

Dla mnie kluczowa sprawa to jak ta seria przekazuje brania do ręki?Przynierzam sie do tego 223cm 9-32.Myślę ,że moje szczupaczki tym ogarnę,ale coraz częściej ciągnie mnie ,żeby poskakać za sandaczem,szczególnie,że szczupaczki prawie wymiotło.Wiem,że pewnie lepszy byłby pod to jakiś LES, ale póki co nada sie ten XLNT 2 na łowienie okazjonalne sandaczy ?

Chyba,że znacie coś lepszego do takich zastosowań ze zbliżonej pólki(dragon XT 60 tego rozważam jako alternatywę)

Panowie odświeżę troche temat bo nie chce zakładać nowego. Trochę ostatnio wypadłem z "obiegu" a chciałbym kupić nowy kijek. Szukam czegoś pod szczupaka z łodzi 1 lub 2 składy długośc "łódkowa", w spinie. Chcę używać praktycznie tylko gum w wielkości 12-16 cm zaczynając od cannibala 12,5. Trochę się boję tej wielkości bo do tego sezonu używałem gum w granicach 10 cm. Główki mysllę w granicach 8-12 gram. Budżet jaki chcę przeznaczyć to im mniej tym lepiej ale powiedzmy do 500 zł jeśli będzie to super okazja. Doradzicie coś?

Trochę ponad budżet ale ja poleciłbym Fenwicka HMG i tu w zależności od tego, których gum będzie przewaga, czy 12cm wtedy ten do 21g w zupełności wystarczy, czy 16cm, to wtedy poszedłbym już w MH, czyli do 28g.

Ogólnie seria HMG to bardzo fajny uniwersał z bardzo dobrym czuciem.

Edytowane przez PatLove

A ja mogę polecić z dragona kijaszek, dokładnie model CXT SF-X SuperFast 2.13 / 18-42 g, spisuje się świetnie. Pod duże gumy idealny kijek. I ma oczywiście w sobie zapas mocy.  19 cm herringiem na główce 6-8 g już machałem i nie ma tragedii idzie porzucać ;). Poza tym ma bardzo ladne ugięcie pod obciążeniem pomimo swojej mega szybkiej akcji. 

Trochę ponad budżet ale ja poleciłbym Fenwicka HMG i tu w zależności od tego, których gum będzie przewaga, czy 12cm wtedy ten do 21g w zupełności wystarczy, czy 16cm, to wtedy poszedłbym już w MH, czyli do 28g.

Ogólnie seria HMG to bardzo fajny uniwersał z bardzo dobrym czuciem.

HMG66L-MFS-2    właśnie leci do mnie z USA :D

Widzę,że czesto przewija sie tu ten savage XLNT2

Dla mnie kluczowa sprawa to jak ta seria przekazuje brania do ręki?Przynierzam sie do tego 223cm 9-32.Myślę ,że moje szczupaczki tym ogarnę,ale coraz częściej ciągnie mnie ,żeby poskakać za sandaczem,szczególnie,że szczupaczki prawie wymiotło.Wiem,że pewnie lepszy byłby pod to jakiś LES, ale póki co nada sie ten XLNT 2 na łowienie okazjonalne sandaczy ?

Chyba,że znacie coś lepszego do takich zastosowań ze zbliżonej pólki(dragon XT 60 tego rozważam jako alternatywę)

Właśnie szukam jak najwięcej info o nim i najbardziej także interesuje mnie czucie przynęty jak i Brań.

Edytowane przez dydki

Dla większości z nas mała guma na szczupaki to pewnie 5-8 cm , średnia 8-12 a duża 12-15. Do takich gum kijek do 40 gram na wody stojące wystarczy.

Tak sobie czytam ten mój wpis sprzed lat i sam nie wierzę w to co się stało.

Teraz dla mnie mała guma na szczupaki ma 10-15 cm, średnia 15-20 a duża powyżej 20... .  :D  :blink:

• Like 4

Panowie odświeżę troche temat bo nie chce zakładać nowego. Trochę ostatnio wypadłem z "obiegu" a chciałbym kupić nowy kijek. Szukam czegoś pod szczupaka z łodzi 1 lub 2 składy długośc "łódkowa", w spinie. Chcę używać praktycznie tylko gum w wielkości 12-16 cm zaczynając od cannibala 12,5. Trochę się boję tej wielkości bo do tego sezonu używałem gum w granicach 10 cm. Główki mysllę w granicach 8-12 gram. Budżet jaki chcę przeznaczyć to im mniej tym lepiej ale powiedzmy do 500 zł jeśli będzie to super okazja. Doradzicie coś?

W tych pieniądzach z doświadczenia mogę polecić stc premiera 66mhf a jeśli chcesz coś szybszego bardziej pod opad niż pod swimbaity to major crafta go emotion 66mh. Do majorka mogę dać polskie źródełko, tego typu "chodliwy" model powinni mieć od ręki.

Edytowane przez Tomek88

Nigdy nie lowilem tak ciezko ale przy przynetach 20cm+ czulosc wedki jest malo istotne (wszak nastawiamy sie na te wieksze, a one raczej nie skubia, szczupaki mam na mysli). Ma byc w miare lekka, jak na to cw, dobrze pracowac z danymi wabikami , dobrze pracowac pod ryba i miec moc do wyholowania tych wiekszych :)

• Like 1