WOBLER-W1 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Postanowiłem założyć ten temat , dlaczego ? Dlatego , że nasza produkcja woblerów zaczyna zataczać coraz szersze kręgi w oparciu o coraz więcej składników chemicznych i to nie koniecznie przyjaznych dla środowiska . Farby (pojemniki ) , lakiery poliuretanowe i inne ( szybko gęstnieją w słoikach , i nie nadają się do dalszego użytku ) , pianki poliuretanowe , żywice ( pojemniki po tych produktach , resztki - nadlewki ) , rozpuszczalniki . Pewnie można by tu dodać jeszcze inne środki chemiczne szkodliwe dla środowiska . Jeśli macie ochotę to dopisujcie co jeszcze szkodliwego dla środowiska wynika z naszej produkcji przynęt . Jakie macie metody na pozbycie się takich śmieci ? A może jakieś propozycje - co z tym zrobić ? Zapraszam do dyskusji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość outsider44 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Zacznijmy od początku, a na początku był ołów. Banalnie prosta sprawa i nie do przeskoczenia. Szkoda słów na takie tematy bo pewnym jest, że niszczyliśmy, niszczymy i będziemy niszczyć przyrodę, czy tego chcemy, czy też nie. Zieloni na razie nie mają szans. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Zbierać puszki itp, po czym odwozić je do Lamusowni, przynajmniej w Krakowie. U siebie też pewnie macie podobne punkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ciekawy temat. Kończyłem Ochronę Środowiska i pracuję obecnie w firmie która zajmuje się odbieraniem odpadów zarówno komunalnych jak i przemysłowych, niebezpiecznych oraz innych niż niebezpieczne. Po wejściu nowej ustawy "śmieciowej" W każdym mieście lub gminie są wyznaczone (lub powinny być wyznaczone!) punkty odbioru takich problemowych odpadów tzw. PSZOKi. Tam można się pofatygować i oddać takie odpady( bezpłatnie, tzn jest to już wliczone w stałą stawkę którą opłaca się co msc), my je przewozimy do firm, składowisk, spalarni które utylizują owe odpady. Musze napisać że standardy unieszkodliwiania odpadów są u nas na dobrym poziomie ale to i tak nie to co w innych państwach. Taka ścieżka wydaje się rozsądnym wyjściem... lepiej tak niż wyjeb... do lasu .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Szkoda słów na takie tematy bo pewnym jest, że niszczyliśmy, niszczymy i będziemy niszczyć przyrodę, czy tego chcemy, czy też nie. Zieloni na razie nie mają szans. czytajac takie wypowiedzi wiem, dlaczego brzegi lowisk wgladaja tak jak wygladaja ... zieloni nie maja szans i edukacja tez nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 ...niszczyliśmy, niszczymy i będziemy niszczyć przyrodę, czy tego chcemy, czy też nie... Zgadzam się ale możemy zacząć się zmieniać i robić wszystko żeby zminimalizować ten proceder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Pewnie nie w każdym mieście takie instrukcje, lub wręcz punkty do oddania takich resztek się znajdują. Można dowiedzieć się, czy w mieście jest punkt selektywnej zbiórki odpadów. Znam np. jeden sklepie/hurtownie gdzie jest pojemnik do pozbycia się takich odpadów. Zastanawiam się, jak to się ma do naszych sąsiadów z DE, którzy przekraczają granicę i zostawiają nam piękne worki śmieci w lasach. Ostatnio widziałem nawet lodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Wystarczy zadzwonić do Urzędu Miasta lub Gminy i zapytać się: Gdzie? Co ? I jak ? Muszą pokierować. Dużo sklepów z takimi materiałami ma właśnie pojemniki na odpady które są odpadami po produktowymi ich towarów. Tam też można szukać rozwiązania. Niemiec który śmieci ? Uuuu wstyd. Ale my też im robimy syf w ich "szwarcwaldach" ... niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Niemiec który śmieci ? Uuuu wstyd. Ale my też im robimy syf w ich "szwarcwaldach" ... niestety. A to nie znasz widzę tematu Tak, od lat mają z tym problem gminy przygraniczne. Nie wszystkie, ale są miejsca szczególne. Nie wiem, z czego to wynika. Edytowane 26 Listopada 2014 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Naprawdę pierwsze słyszę i po raz kolejny widzę że utarte stereotypy podają na twarz. Miałem ich za czyściochów... Ale tak to jest stereotyp= gówno prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość outsider44 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) czytajac takie wypowiedzi wiem, dlaczego brzegi lowisk wgladaja tak jak wygladaja ... zieloni nie maja szans i edukacja tez nie Poziom edukacji młodzieży w Polsce ciągle spada. Próby edukacyjne w terenie kończą się epitetami, a czasem błyskiem ostrza noża. Edukacja to teoria o skuteczności mniejszej od zarybień narybkiem sandacza Jeziora Zegrzyńskiego. Ale próbować trzeba. I próbuję. Toteż na koniec proszę mi powiedzieć: jakie są szanse na przekonanie Pana do rezygnacji ze stosowania ołowiu podczas wędkowania? P.s. Odechciało mi się dziś wędkować. Edytowane 26 Listopada 2014 przez silurus44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Poziom edukacji spada, a rozwydrzenie młodzierzy rośnie conajmniej od czasów starożytnej grecji. Tak w każdym razie wynika z ichniejszych zapisków i skarg ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Widzę , że temat ruszył , to bardzo dobrze . Wiem , że z edukacją nie jest u nas najlepiej , ale nie ma co wytykać sobie tego czy tamtego , prowokując do spinek . Raczej dobrze było by zastanowić się tutaj nad tym co truje , jak tego unikać i co z tym zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 A co ma edukacja ???? Jeżeli są wzorce negatywne to można sobie edukować Co do tematu to jest bardzo istotne co i gdzie po sobie zostawiamy czy to w warsztacie czy też nad samą wodą .Nowe przepisy itp itd są owszem na papierze bo urzędasy zamiast zrobić coś,uprościć dostęp miejsc składowania to i tak wolą spychologię a przy okazji może samo się zrobi .Mieszkam w okolicach Lublina i zostaje mi tylko śmietnik albo aż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Jeśli chcesz, znajdziesz sposób. Jeśli nie chcesz znajdziesz powód.Bywasz w Lublinie ? To nie możesz zabrać puszek ze sobą i oddać do PSZOK albo sklepu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) I tak się robi . Ktoś wcześniej napisał o tych wszystkich zmianach" teoretycznych " chciałem zaznaczyć , bo i tak my sami powinniśmy wszystko po sobie sprzątnąć o czym też napisałem Edytowane 27 Listopada 2014 przez rybson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi