Skocz do zawartości
  • 0

Na pstrąga-2

Vasyl

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W fishing center :

-Batson:

IP841 RX7 1 2,13 4-10 4-10 Mod/F Light 135,00.-

ISB781 RX7 1 1,98 4-10 6-12 Fast Med/L 180,00.-

ISB841 RX7 1 2,13 4-10 6-12 Fast Med/L 210,00.-

-CD:

BLSLH290UL G IV 2 2,30 5-9 4-6 X/Fast U/Light 1 100,00.-

BLSLH2102L G IV 2 2,60 3-12 4-8 X/Fast U/Light 1 100,00

-Gatti:

SRX800-2M 2 2,40 2-9 M 500,00.-

SRX600-2TA 2 1,80 5-12 TA 450,00.-

itp i itd.

• 0

@Vasyl

mógłbyś nam troszkę ułatwić sprawę i napisać parę słów szerzej co dokładnie masz na myśli? Np. czy chodzi Ci o wędkę fabryczną czy tez chces zbudować sobie jakis wlasny kijek, jakie masz założenia odnośnie przyszłego kijka etc.

Thymallus z tego co się orientuję ma kilka projektów wędek do lekkiego castingu za sobą więc jak dostanie trochę więcej informacji będzie mógł Ci pomóc

Pozdrawiam

• 0

Vasyl,

Ja do tej pory nie miałem specjalistycznego wędziska castingowego do pstrągów. Na razie eksperymentowałem czymś zastępczym. Jednak poczyniłem już pewne kroki ku mojej pierwszej wędeczce do lekkiego casta. Zamówiłem sobie blank st. croix scV 1/16 - 1/4 oz. Blank oczywiście spinningowy. Myślę, że będzie idealny do moim zastosowań (przynęty 3g do 10g). Do tego scorpion 1001. Muszę oczywiscie sprawdzić jak całość będzie do siebie pasowała ale jestem nastawiony bardzo optymistycznie.

Pozdrawiam

Remek

• 0

@Vasyl,

wydaje mi się, że zapytałeś o gotowe wędzisko, a sam wymieniłeś gołe blanki do zbrojenia... :wacko:

Z tego co się orientuję, u nas na rynku nie ma wyboru gotowych wędzisk do ultra lekkiego castingu.

Jeżeli nie masz problemu z wydaniem większej ilości gotówki, zajrzyj na stronę tego sklepu:

http://www.cabelas.com

lub tego

http://www.basspro.com

Tam jest spory wybór gotowych wędzisk UL do castingu.

• 0

Witam.

Raczej chodzi mi o wasze panowie spostrzeżenia co do wędęk na pstąga do casta. Podajcie szczegóły co do tego jakie wam pasują najbardziej cechy podczas eksperymentów z pstrągami a jakich cech wolelibyście uniknąć w tym co macie sprzęcie.

Wędkę będę składał sam więc chyba zrozumiałe jest teraz moje pytanie.

• 0

Sprawa jest trochę skomplikowana. Czołowe firmy jak n.p. Daiwa produkujące delikatne multiplikatory niskoprofilowe jak Presso czy Pixy produkują specjalnie dopasowane do tych młynków wędziska. Taki dobór jest bardzo trudny więc proponują komplety lub osobno.

Ty pytasz się o cechy kija nie definiując bardzo precyzyjnie ani jego mocy, ani charakterystyki lub nawet przeznaczenia. Czy to mam być kij na pstrągi łowione mieszkające w dużych pomorskich rzekach, w rzekach górskich czy wrącz w dopływach takich rzek górskich. I co najważniejsze nic nie piszesz o multiku, lince, dystansach przewidywanych, wabikach i.t.d, i.t.d.

Problem jest za bardzo rozległy i dalece specjalistyczny, żeby można było odpwoedzieć w takim krótkim poście

• 0

Kochany, różnica pomiędzy 3 gramy, a 10 gramów to coś takiego jak różnica pomiędzy Audi TT, a Seatem. To jest ponad 300%.

Powinieneś się sprecyzować. Dobrze by było jakbyś oprócz DOKŁADNEJ masy podał jeszcze typ przynęty lub po prostu konkretny model popularny na rynku.

• 0

No tak, w koncu inaczej wyglada lowienie agresywnie chodzacym woblerem, np. typu SDR a naczej łowienie małą gumką. Pewnie mozna łowic jednym kijem i tym i tym, ale w takim przypadku ktoras z tych przynet bedzie obslugiwana lepiej, a ktoras gorzej - wiec dobrze jest przemyslec np. temat przynety dominujacej czyli tego na co najczesciej zamierzamy łowic. Plus inne rzeczy oczywiscie. Casting nie pozostawia duzego marginesu na błędy, zeby cieszyć się zestawem trzeba go dobrze najpierw przemyslec - zywiolowe decyzje zakupowe moga sie skonczyc rozczarowaniem.

Oprocz wspomnianych firm produkujacych gotowe wędki, jest jeszcze światowy TOP w rodzaju Megabass czy Evergreen - o tym Remek moze wiecej napisac - z tym ze to sa wyroby po +K2 zł sztuka

• 0

Witaj z rana

Znowu duży rozrzut, ale niech będzie. Wybieram z twojej oferty Shellow Shad Rap o masie 6 gram. KOlor dowolny. Sprawę przynęty mamy zamkniętą.

Teraz linka. proponuję żyłkę o średnicy 0,25mm.

Teraz jeszcze nie powiedziałeś do czego chcesz rzucać. Dystans jak dobrze pamiętam na 25 metrów. Miejsce wybierzemy na zlocie.

pozdrawiam

• 0

@Vasyl,

Podejrzewam, że wedle niektórych wskazówek powinieneś mieć po jednej wędek do przynęt 3,4,5,6,7,8 i 9-gramowych :mellow: :mellow:

A ja proponuję zapytać np. Andrzeja Lipińskiego, ile ma wędek na pstrągi, ile zabiera nad wodę i przynętami z jakim rozrzutem gramatury macha podczas jednej wyprawy B)

Wędkę musisz sobie dobrać sam chłopie i nikt Ci w tym nie pomoże. A dobierzesz ją do swojej ręki, a nie do multiplikatora.. Sprawa jest trochę skomplikowana. Ale tylko trochę. A pomiędzy poradami różnych osób jest czasem taka różnica, jak nie porównując, między Seatem a Starem :mellow:

Pozdrawiam serdecznie.

• 0

Jezeli chodzi o niewielkie rzeczki to proponuje batsona RX7, do 12LBS, do 14g wyrzut, 2,1m dlugosci, zdaje sie ze to model ISP 843, latwo sprawdzic na str. FC.

Nie pamietam jaka jest dolna granica c.w. ale pamietam, ze wyrzucalem lekkie wabiki na zylce 0,18-0,2 i lecialo. Kijek jest dosc szybki ale bez przesady, przy uzbrojeniu w przelotki Fuji hardloy, szczytowa sic flanged...

Tez nie rozumie o co sie tutaj rozchodzi...? :D

Mam taki kijek, ktorym przy dlugosci 2,7 da sie operowac przynetami od 2 do 20g, ten krotszy bedzie mial slabsza rozpietosc ale obejdzie sie bez wagi analitycznej.

Mozesz tez poszukac jakiegos blanku 2,3m o podobnych parmetrach tj. o mocy ok. 12LBS.

Kije te posluza rowniez i na inne okazje, tego 2,1m np. juz uzywalem do lekkiego trolingu...oczywiscie we wszystkich przypadkach mowilem o wedkach pod kolowrotek spiningowy.

Nie lubie komplikowac sobie zycia...

Gumo