Skocz do zawartości
  • 0

Nowy silnik SUZUKI vs pozostałe marki

miramar69

Pytanie

Witam, chciałbym się dowiedzieć od osób użytkujących Silniki SUZUKI - LEAN BURN (na wtrysku) o ich trwałość, sprawność  oraz     +  i  -    tych konstrukcji.  

Jak to wygląda w "praniu"  ?????

Chciałbym się też dowiedzieć jak to wygląda w porównaniu z silnikami gaźnikowymi w zestawieniu np z YAMAHĄ, TOHATSU, HONDĄ itd.

Wiem na pewno jedno : że są to NAJLŻEJSZE silniki w swojej klasie (biorę pod uwagę silnik 15/20kM - L  bo takiego poszukuję) -   tylko  44kg!!!!!!

Wszelkie informacje będą bardzo pomocne .

Z góry dziękuję  :)  ;) .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O kolego marketingowcu jedynej słusznej łodzi, pożądanej przez wszystkich i najlepszej pod słońcem, który nie chcesz jak wszyscy normalni ludzie podarować nieco bobrowych skórek w rzadkim, zielonkawym odcieniu na rzecz portalu. Źródle największej mądrości. Rzeczywiście pomyliłem się i biję się w pierś błagając o przebaczenie całą społeczność forum za ten zdradziecki czyn, szkalujący wizerunek każdego forumowicza, niegodny homo sapiens.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

I ponownie błędna informacja forumowiczom bo najmniejszy na wtrysku suzuki to 9.9KM, ale zaraz też sie okaże że błąd na stronie

Dwukrotnie dziś rozmawiałem z SUZUKI POLAND DF9,9 b - 9,9kM - to najmniejszy silnik na wtrysku dedykowany obecnie w sprzedaży.

http://www.marine.suzuki.pl/DF9_9B.html

Edytowane przez miramar69

• 0

Co do wagi silników czterosuwowych Suzuki- że niejako tendencja do odchudzania i takie tam,zajrzałem właśnie do garażu gdzie spoczywa takowy silnik.Suzuki 15 KM 4-suw 2005r i przeczytałem na tabliczce  43-49kg.Jak dobrze pamiętam silniki Suzuki zawsze były lżejsze od konkurencji,co nie oznacza że mniej trwałe.

Pozdrawiam

• 0

Od 2008 roku Yamaha 9.9 ma pojemność 212cm3 i waży poniżej 40 kg - chodzi o F9.9 i to nie jest ten sam silnik, co 9.9 i 15 Yamahy przed 2008 rokiem (pojemność ponad 300 cm3), które ważyły w okolicach 45kg. Wiem, bo mam 9.9 FMHS z 2008 roku właśnie.

• 0

Nie zagłębiałem się.

Wychodzi na to, że praktycznie każda szanująca się firma nie ma już w ofercie silników +20hp na gaźnikach, tak?
Ciekaw jestem czy ktoś już miał problemy z wtryskami np. po zalaniu złej jakości paliwa. Nie ukrywam, z resztą gdzieś już o tym pisałem, że zdarzyło mi się na BP wlać straszny syf. Silnik na gaźniku postękał, poprykał, słabszy był ale nic poza tym się nie stało. Ciekawe jak wtryski by to zniosły? Może ktoś ma jakieś niekoniecznie pozytywne doświadczenia bo z reguły są bardziej cenne niż same superlatywy. Nie mam na myśli konkretnej marki, tak po prostu, wtrysk vs gaźnik w kontekście awaryjności.

• 0

silniki o mocach 9.9 czy 15 czy 20KM na wtrysku ma narazie tylko suzuki

Złym pomysłem na wprowadzanie wtrysku do małych silników bym nie nazwał tego.

Bardziej bym zwracał uwagę na jakość wykonania bo tak jak wcześniej wspominałem Tajlandia jak China mnie zniechęca

Drażni mnie też jakaś dziwna sytuacja cenowa tych silników, bo raz cenią się na 18tys a innym razem to samo można kupić za 12?

WIęc coś chyba jest nie tak - jak mają się czuć ludzie co zakupili za 18 taki silnik? a za pół roku widzą taki sam fabrycznie nowy w ogłoszeniach za 12

Edytowane przez Michał81

• 0

Kamil to tak samo jak z samochodem . Jak wchodziły wtryski/wtryskiwacze też tak myślałem co będzie........????. Teraz wszystkie nowe samochody działają na "wtrysku" i benzynowe i diesle. Jedyne to to że "NIMA "  w czym pogrzebać. 

Gdy jeździłem "Maluchem ,Poldkami"  i jak nie pogrzebałem raz w miesiącu to nie było jazdy , teraz latam "Wtryskiwaczem" i zapomniałem jak to się robi / grzebie   ;)  :) .

Faktem jest, że gdy się zaleje SYF to i problemy bedą. 

• Like 1

• 0

silniki o mocach 9.9 czy 15 czy 20KM na wtrysku ma narazie tylko suzuki

Złym pomysłem na wprowadzanie wtrysku do małych silników bym nie nazwał tego.

Bardziej bym zwracał uwagę na jakość wykonania bo tak jak wcześniej wspominałem Tajlandia jak China mnie zniechęca

Drażni mnie też jakaś dziwna sytuacja cenowa tych silników, bo raz cenią się na 18tys a innym razem to samo można kupić za 12?

WIęc coś chyba jest nie tak - jak mają się czuć ludzie co zakupili za 18 taki silnik? a za pół roku widzą taki sam fabrycznie nowy w ogłoszeniach za 12

To chyba nie jest wina silnika / producenta a raczej EKONOMIA RYNKU - patrz np: elektronika i telewizory wszelkiej maści i firm

• 0

jest napisane na nich japan

To nie to samo co MADE IN JAPAN  ;) . Na bank już składane są daleko od Kraju Wiśni.

Od miesiąca wydzwaniam po wszystkich serwisach i salonach silników różnych .

JAPOŃSKIE są ponoć teraz tylko HONDY ,MERKURY i ponoć TOHATSU ale tak na prawdę to bozia wie kto i gdzie to obecnie składa.

• 0

To chyba nie jest wina silnika / producenta a raczej EKONOMIA RYNKU - patrz np: elektronika i telewizory wszelkiej maści i firm

inne marki trzymają cenę...

Trzeba też brać pod uwagę, że z silnikiem nikt się nie wiąże na stałe i to trzeba sprzedać za jakieś pieniądze.

W zwiazku z tym za ile teraz jak coś kupić taki roczny 20 konny silnik który miał cenę w pewnym momencie 12tys?

za 6 tys? :D

• 0

Rynek coraz bardziej zapchany i aby wejść z nowym produktem trzeba niestety jechać po "KOSZTACH" .

Wiem że  pierwsze silniki LEAN BURN 20kM kosztowały sporo ponad 15 000 teraz koniec roku i uciekają z towarem ,więc cena "promo" poniżej 12 000 można wyrwać.

• 0

Rynek coraz bardziej zapchany i aby wejść z nowym produktem trzeba niestety jechać po "KOSZTACH" .

Wiem że  pierwsze silniki LEAN BURN 20kM kosztowały sporo ponad 15 000 teraz koniec roku i uciekają z towarem ,więc cena "promo" poniżej 12 000 można wyrwać.

aha, ciekawe i niby dobre tłumaczenie. Ale jak wytłumaczyć niniejszą sytuację:

Jak wspominałem w następnym roku będę poszukiwać większej łodzi aby wypływać dalej w Bałtyk.

Ostatnio sprawdzałem ceny silników bo interesuje mnie moc 115KM

Trafiłem na 2 aktualne cenniki brutto na silniki suzuki 115KM.

Na stronie importera cena za taki silnik jest 47500zł

Za taki sam silnik w innym cenniku pod Warszawą i tak samo fabrycznie nowy silnik 115KM z tym samym wyposażeniem cena jest 35tys. zł - to Ci pod Warszawą mają schizy czy co? :D  Takich jaj nie widziałem nigdy aby były takie różnice w cenie, Panowie 12500zł róznicy - wystarczy na 20-tkę jako zapasowy  :D  :D 

I teraz pytanie, czy te 35 tys to okazja? czy może poczekam jeszcze 2 miesiące to kupię za 25 tys ? :D

• 0

Bym to nazwał "szara strefa" ????  To tak samo jak z samochodami nie zawsze sprzedawca jest AUTORYZOWANYM DEALEREM danej marki ;)

I jeszcze jedno ,co rzuciło mi się w oczy a raczej na uszy po rozmowach z DEALERAMI : w tym roku SUZUKI sprzedało bardzo dużo w porównaniu z innymi firmami, w czołówce jest jeszcze TOHATSU ;) .

• Like 1