miramar69 Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam, chciałbym się dowiedzieć od osób użytkujących Silniki SUZUKI - LEAN BURN (na wtrysku) o ich trwałość, sprawność oraz + i - tych konstrukcji. Jak to wygląda w "praniu" ????? Chciałbym się też dowiedzieć jak to wygląda w porównaniu z silnikami gaźnikowymi w zestawieniu np z YAMAHĄ, TOHATSU, HONDĄ itd. Wiem na pewno jedno : że są to NAJLŻEJSZE silniki w swojej klasie (biorę pod uwagę silnik 15/20kM - L bo takiego poszukuję) - tylko 44kg!!!!!!Wszelkie informacje będą bardzo pomocne .Z góry dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał81 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Bym to nazwał "szara strefa" ???? To tak samo jak z samochodami nie zawsze sprzedawca jest AUTORYZOWANYM DEALEREM danej marki rozumiem, że masz na myśli brokera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał81 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) I jeszcze jedno ,co rzuciło mi się w oczy a raczej na uszy po rozmowach z DEALERAMI : w tym roku SUZUKI sprzedało bardzo dużo w porównaniu z innymi firmami, w czołówce jest jeszcze TOHATSU .łooo matko, widziałeś gdzieś takie statystyki w internecie? Bo na suzę to bym się nie ździwił, ale że tośka?? czym? jedną 50-tką nową od hondy tak nadrobiła? Edytowane 27 Listopada 2014 przez Michał81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Na tych mniejszych ponoć nadrabiają , tu nie chodzi chyba o zarobek/zysk tylko o sztuki sprzedane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartekm Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 witam,w odpowiedzi na pytanie z pierwszego posta jako były użytkownik SUZUKI DF20AS (ukradli mi chu....e) chciałbym powiedzieć, że przez 6 miesięcy dość intensywnego użytkowania głównie w trollingu silnik sprawdził się rewelacyjnie. W trolu palił znikome ilości paliwa, a gdy trzeaba było odkręcić manetkę bardzo łatwo ponton 4,3 wchodził w śliżg właściwie płynnie bez żadnych sztuczek. CENA - cenna to wartość zmienna ja nie lubię przepłacać dlatego zapłaciłem za silnik 10500 NOWY W KARTONIE prosto ze statku tylko z pominięciem dealera. Wtedy gdy szukałem silnika, każdy markowy silnik u niemieckich sąsiadów można było kupić o 500 euro taniej (oczywiście nowy w internecie). Towar kosztuje tyle ile ktoś chce za niego zapłacić. WTRYSKI - w samochodach są, w dużych silnikach zaburtowych są - więc to tylko kwestia wyboru JA POSTAWIŁEM NA EKONOMIĘ Fachowcem nie jestem tylko użytkownikiem - ZADOWOLONYM! P.S.Przed zakupem też czytałem tu na forum, że ma papierową śrubę - osobiście sprwadziłem śruba jest aluminiowa! Czas pokaże co potrafi ta konstrukcja mam też nadzieję dokończyć eksploatację swojego silnika... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 witam,w odpowiedzi na pytanie z pierwszego posta jako były użytkownik SUZUKI DF20AS (ukradli mi chu....e) chciałbym powiedzieć, że przez 6 miesięcy dość intensywnego użytkowania głównie w trollingu silnik sprawdził się rewelacyjnie. W trolu palił znikome ilości paliwa, a gdy trzeaba było odkręcić manetkę bardzo łatwo ponton 4,3 wchodził w śliżg właściwie płynnie bez żadnych sztuczek. CENA - cenna to wartość zmienna ja nie lubię przepłacać dlatego zapłaciłem za silnik 10500 NOWY W KARTONIE prosto ze statku tylko z pominięciem dealera. Wtedy gdy szukałem silnika, każdy markowy silnik u niemieckich sąsiadów można było kupić o 500 euro taniej (oczywiście nowy w internecie). Towar kosztuje tyle ile ktoś chce za niego zapłacić. WTRYSKI - w samochodach są, w dużych silnikach zaburtowych są - więc to tylko kwestia wyboru JA POSTAWIŁEM NA EKONOMIĘ Fachowcem nie jestem tylko użytkownikiem - ZADOWOLONYM! P.S.Przed zakupem też czytałem tu na forum, że ma papierową śrubę - osobiście sprwadziłem śruba jest aluminiowa! Czas pokaże co potrafi ta konstrukcja mam też nadzieję dokończyć eksploatację swojego silnika...I wszystko wyjaśnione , dzięki za tą recenzje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Kamil to tak samo jak z samochodem . Jak wchodziły wtryski/wtryskiwacze też tak myślałem co będzie........????. Teraz wszystkie nowe samochody działają na "wtrysku" i benzynowe i diesle. Jedyne to to że "NIMA " w czym pogrzebać. Gdy jeździłem "Maluchem ,Poldkami" i jak nie pogrzebałem raz w miesiącu to nie było jazdy , teraz latam "Wtryskiwaczem" i zapomniałem jak to się robi / grzebie .Faktem jest, że gdy się zaleje SYF to i problemy bedą. Mnie nie chodzi o grzebanie, a wręcz przeciwnie, wolę cieszyć się pływaniem i jedynie podstawy eksploatacyjne (olej, filtry, świece) wymienić raz na rok . Od razu powiem też, że absolutnie nie jestem nastawiony na "NIE" tylko po prostu ciekaw, jak z perspektywy czasu wygląda trwałość wtrysków w silnikach outboard bo akurat w autach wiem, mam to na co dzień. W dodatku taki wtrysk ( głównie dlatego, że "marine" ) kosztuje pewnie ze 2-3 x tyle co do auta. Pytam głównie dlatego, że zmieniając silnik będę celował w używkę bo 50hp to już są ceny troszkę większe niż 20hp i w związku z tym mam lekkie obawy bo jak np. zamiast 10 litrów ( gaźnik ) ma mi spalić 8 ( wtrysk ) to dla mnie nie do końca jest to oszczędność przyjmując, że w ciągu roku wypływam około 100 motogodzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Jeśli dobrze widze tohttp://www.boats.net/parts/detail/suzuki/S-15710-89L00.html. czyli znośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Tragedi nie ma. Z potencjalnie droższych rzeczy jeszcze ECU silnika. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jeśli dobrze widze tohttp://www.boats.net/parts/detail/suzuki/S-15710-89L00.html. czyli znośnie.Jak na załączonym obrazku widać, nie jest to aż tak drogo. Poza tym SUZUKI MOTOR POLAND daje 5 lat gwarancji na te silniki dla osób fizycznych i 3 dla pozostałych podmiotów. Wydaje mi się więc, że gdyby to było barachło nikt o zdrowych zmysłach nie dał by tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Mariusz, a czy możesz spytać co jest objęte tą gwarancją 5lat? Czasami jest tak, że gwarancja 5 lat ale nie na wszystko. Sam się zastanawiam nad df30 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Listopada 2014 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał81 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Ja na swojego etec-a 30KM mam 2 opcje do wyboru:1) 3 lata lub 300 mth bez przeglądów, bez niczego2) 5 lat lub 850mth z przeglądami co rok Edytowane 28 Listopada 2014 przez Michał81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Faktycznie dramatu z ceną nie ma ale pewnie u naszego dystrybutora i tak będzie w okolicach 1000.Widzę też, że nie taki diabeł straszny, nikt się nie chwali problemami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Mariusz, a czy możesz spytać co jest objęte tą gwarancją 5lat? Czasami jest tak, że gwarancja 5 lat ale nie na wszystko. Sam się zastanawiam nad df30 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu TapatalkaJutro dalej będę negocjował w LUBLINIE , jak coś się dowiem więcej to napiszę.Na dzień dzisiejszy wiem że na wszystko co wiąże się z awarią niezawinioną przez użytkownika. Zgłaszasz problem do SUZUKI - przyjeżdżają na miejsce i naprawiają albo przysyłają kuriera po silnik.Wszystkie silniki oficjalnie sprzedane przez SUZUKI są ewidencjonowane i prowadzi się ich historię oraz objęte są gwarancją producenta przez 5 lat dla osób fizycznych. w całym zakresie napraw. Tak mnie poinformowano gdy telefonicznie rozmawiałem z CENTRALĄ - SUZUKI MOTOR POLAND w Poznaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Michał81 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Negocjujesz z autoryzowanym dealerem czy jakimś brokerem? Bo nie widzę na stronie suzuki aby mieli dealera w LUBLINIE Edytowane 28 Listopada 2014 przez Michał81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 NA RYBOMANI (LUBLIN) będzie człowiek z SUZUKI , jestem z nim umówiony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Klamka zapadła , będzie SUZUKI 20 kM LEANBURN .Z ciekawostek mogę dodać że każdy silnik ma wewnętrzny komputerek, który zapisuje wymiany olejów, usterki oraz godziny pracy - MOTOGODZINY. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 jak znajdziesz jakieś tajne miejsce z dobrymi cenami to pochwal się choć na priv Ja chcę taki zakup zrealizować do wiosny, bo na razie sytuacja zawodowa na zakręcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zamówienie złożone i zaklepane. AMEN . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forecast Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Tylko czekać aż będą lekkie dwutakty poniżej 15 KM na wtrysku. Sam bym czymś takim zastąpił Tohę. coś ciut mocniejszego Lub lpg https://www.youtube.com/watch?v=wp7GUyKkWKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ten 3,5hp pracuje jak taki wku.... dzięcioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Forecast Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Tankowanie i akcyza też nie są problemem niesiesz butle na stacje ze specjalną złączką podłączasz odkręcasz i tankujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Po pięciu latach ,gdy minie gwarancja to se kupię silnik napędzany WODOREM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 LPG jest super, ale ma dwie wady. Pierwsza to tankowanie (chyba na każdej stacji piszą że nie wolno ich tankować), druga to fakt że ten gaz jest cięższy od powietrza, a to oznacza że zbiera się w zagłębieniach. Na otwartej łodzi no problem, jednak na kabinówce może się skończyć efektownym BUM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 miramar69 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 jak dobrze ubezpieczysz to kupisz nową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
miramar69
Witam, chciałbym się dowiedzieć od osób użytkujących Silniki SUZUKI - LEAN BURN (na wtrysku) o ich trwałość, sprawność oraz + i - tych konstrukcji.
Jak to wygląda w "praniu" ?????
Chciałbym się też dowiedzieć jak to wygląda w porównaniu z silnikami gaźnikowymi w zestawieniu np z YAMAHĄ, TOHATSU, HONDĄ itd.
Wiem na pewno jedno : że są to NAJLŻEJSZE silniki w swojej klasie (biorę pod uwagę silnik 15/20kM - L bo takiego poszukuję) - tylko 44kg!!!!!!
Wszelkie informacje będą bardzo pomocne .
Z góry dziękuję
.
Top użytkownicy dla tego pytania
46
23
9
7
Popularne dni
27 Lis
39
26 Lis
20
5 Mar
18
3 Gru
14
Top użytkownicy dla tego pytania
miramar69 46 odpowiedzi
Michał81 23 odpowiedzi
psulek 9 odpowiedzi
karolkrause 7 odpowiedzi
Popularne dni
27 Lis 2014
39 odpowiedzi
26 Lis 2014
20 odpowiedzi
5 Mar 2015
18 odpowiedzi
3 Gru 2014
14 odpowiedzi
Popularne posty
miramar69
Poprzednią też miałem SUZĘ ,wprawdzie mniejszą ale też nigdy nie miałem z nią problemów. I na przekór i wbrew wylewanym tu czasami opiniom : że SUZUKI to BEEEEE.... i przekładnie mają z gliny . Taki s
psulek
O kolego marketingowcu jedynej słusznej łodzi, pożądanej przez wszystkich i najlepszej pod słońcem, który nie chcesz jak wszyscy normalni ludzie podarować nieco bobrowych skórek w rzadkim, zielonkawym
miramar69
Karol sprawdziłem dziś tą śrubę, jest tak jak napisałeś 9 1/4 x 10. Dziś też pokusiłem się o sprawdzenie max prędkość (czyli manetka do końca) . Mierzyłem na gps , pomiar pokazał równe 50km/h . Pe
Opublikowane grafiki
137 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi