Skocz do zawartości
  • 0

Nowy silnik SUZUKI vs pozostałe marki

miramar69

Pytanie

Witam, chciałbym się dowiedzieć od osób użytkujących Silniki SUZUKI - LEAN BURN (na wtrysku) o ich trwałość, sprawność  oraz     +  i  -    tych konstrukcji.  

Jak to wygląda w "praniu"  ?????

Chciałbym się też dowiedzieć jak to wygląda w porównaniu z silnikami gaźnikowymi w zestawieniu np z YAMAHĄ, TOHATSU, HONDĄ itd.

Wiem na pewno jedno : że są to NAJLŻEJSZE silniki w swojej klasie (biorę pod uwagę silnik 15/20kM - L  bo takiego poszukuję) -   tylko  44kg!!!!!!

Wszelkie informacje będą bardzo pomocne .

Z góry dziękuję  :)  ;) .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Klamka zapadła , będzie SUZUKI 20 kM LEANBURN   .

Z ciekawostek mogę dodać że każdy silnik ma wewnętrzny komputerek, który zapisuje wymiany olejów, usterki oraz godziny pracy - MOTOGODZINY.

I po przekroczeniu tej liczby motogodzin kontrolka od ciśnienia i temperatury miga w odstępach 1-sekundowych informując użytkownika o konieczności wykonania niezbędnego przeglądu.

Można ją skasować w serwisie albo............ na zapalonym silniku naciskasz szybko 3 razy przycisk zrywki ( w ciagu max 3 sekund )  i ........................ skasowane  ;)

Edytowane przez Karol Krause

• 0

co reguluje ten przepis lub kto że do max 5km???????????????//

Przy zbiorniku Mietków jest tablica PZW z opisem łowiska, regulaminem itp. i jest tam zapis, że wolno pływać z silnikami spalinowymi ale max do 5 km.

Jest też zapis od kiedy wolno łowić z łodzi, ale niestety nie pamiętam daty (podobny zapis jest na jeziorze nyskim)

• 0

Witam, chciałbym się dowiedzieć od osób użytkujących Silniki SUZUKI - LEAN BURN (na wtrysku) o ich trwałość, sprawność  oraz     +  i  -    tych konstrukcji.  

Jak to wygląda w "praniu"  ?????

Chciałbym się też dowiedzieć jak to wygląda w porównaniu z silnikami gaźnikowymi w zestawieniu np z YAMAHĄ, TOHATSU, HONDĄ itd.

Wiem na pewno jedno : że są to NAJLŻEJSZE silniki w swojej klasie (biorę pod uwagę silnik 15/20kM - L  bo takiego poszukuję) -   tylko  44kg!!!!!!

Wszelkie informacje będą bardzo pomocne .

Z góry dziękuję  :)  ;) .

kolego kup yamache

• 0

Kupiłem już SUZUKI ;) ,  może będę tego żałował lecz na daną chwilkę wierzę w markę. Skoro Ruskie demoludy nie potrafią tego zakatować to znaczy że nie jest aż tak źle.

Wcześniej używałem 4 sezony SUZUKI 6 kM , a gdy kupowałem też mi odradzano. Nigdy nie miałem problemów, i nie dam złego słowa powiedzieć na ten silnik.

Na pewno lepiej to chodziło i lepiej pływało niż YAMAHA 8 - ciężki i mało wydajny klamor ,do tego dużo palił. Fakt niezaprzeczalny to równa praca i był cichy.

• Like 1

• 0

Paweł jak to spodzina się rozleciała , ot tak sobie sama ???

Bez żadnych wcześniejszych objawów itp ??? - nie wierze  :rolleyes:

Mam Suzuki 20 KM LEAN BURN od ubiegłego lata i nie dam złego słowa powiedzieć  ;)

Jak na razie co by nie zapeszać , wszystko jest w najlepszym porządku  :D  :D  :D no i te spalanie - rewelacja ( w porównaniu do poprzedniej Hondy 15 KM )

Edytowane przez Karol Krause

• 0

... a ja dla Pawła wierzę... bo znalazłem coś takiego

http://zapodaj.net/2d57b59881ab8.jpg.html

takie rzeczy to tylko w maluchu spotykałem albo w ręcznych wiertarkach na korbę dla dzieci, a nie w poważnym silniku

To zaczynam się cieszyć, że jednak mam tośkę. 

• 0

Sorry ale nie rozumiem, na fotce z porównaniem są dwie różne przekładnie. Ta od suzy jest klasyczna, używana od dziesięcioleci. Zawsze wystarczała, a teraz przestała ?

Trudno mi sobie wyobrazić że silnik sam z siebie się popsuł, znaczy przekładnia. Jeśli tak było to w materiale musiały pozostać ślady niedoróbek.

Edytowane przez newrom

• 0

Ta od suzy jest klasyczna, używana od dziesięcioleci. Zawsze wystarczała, a teraz przestała ?

teraz troszeczkę, zmień tok rozumowania, bo ta druga od tośki jest klasyczna używana od dziesięcioleci, a ta pokazana od suzy jest nowością w ciężko pracujących napędach silnika zaburtowego uproszczona ekonomicznie do maksimum jak się da..

jestem ciekawy hałasu pod obciążeniem jednej i drugiej :D

Ale co mnie to obchodzi, ja się wyleczyłem z tego bo tez chciałem swego czasu brać suśke ;)  :D

Życzę kolegom aby wasze silniki wychodziły tyle co poczciwa zacofana prymitywna bez osiągów yamaha, na dodatek w uj ciężka.. :lol: