Skocz do zawartości

Daiwa Opus Bull - opinie

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

post-45567-0-19786200-1417100924_thumb.jpg

Daiwa Opus Bull Series Spinning Reels

• Anodized Aluminum Body with water resistant o-ring seal
  • Aluminum rotor
  • ABS Aluminum Spool
  • 5.7:1 Gear Ratio
  • Infinite Anti-reverse
  • Machined Handle arm
  • Soft Touch Handle Design
  • Sealed Body Construction
  • 3 Sealed Stainless BB
  • Sealed Drag System

Model   Line Capacity (lb/yds)   Gear Ratio  Bearings    Line Per Crank   Drag Max    Weight

5000 H  14/34017/25020/190    5.7:1            3BB+1       48.4in                  33lbs.          23.8

Co sądzicie o tym kołowrotku Pany?  Szukam czegoś solidnego na morze (ciepłe morze)  a tu widzę za dobre pieniądze kołowrotek cały metalowy, z dużym nawojem, znanej firmy

Ale to pewnie zbyt piękne, żeby mogło być prawdziwe.... gdzie tkwi haczyk ?

Rozważaną przeze mnie alternatywą jest Daiwa Catalina ale ona kosztuje ze 4 x tyle co Opus Bull więc "alternatywą" jest tylko z nazwy. 

http://www.youtube.com/watch?v=cvF1AWPZUDo

Wiesz, smarowalem tych daiwek kilka dla chłopaków z forum sumowego i szału nie ma, jak to daiwa nie warta tych pieniędzy, strasznie tandetny kablak i korbka jak na takie gabaryty, w rant szpuli tez bym nie wierzył do końca (tansze daiwy maja duże problemy z rantami, są poprostu mniejsze, np w serii procaster i crossfire da się go wciskac paznokciem) , jeśli chcesz to dołożysz stówke i kupisz nowego taurusa 4000/4500 gdzie dostaniesz młynek do wielu zastosowań o niebanalnej kulturze pracy i co najważniejsze potężnej mocy i wytrzymałości, nie wspomnę już o bogatym zestawie jaki dostajesz (zapasowa szpula, pokrowiec neoprenowy, smar)

wracając do daiwy wiadomo jak mechanicznie nic jej nie zrobisz to może i pochodzi długo no ale jeśli można smigac S klasą to po co kupowac za tyle samo poldona ? Mam 5 sztuk taurusow jak chcesz mozesz obczaic w wawie.

Edytowane przez Qowax001
  • Like 3

Znam ludzi którzy łowia jaxonami i kongerami długie lata 10x więcej ryb niż ja, ale jeśli przykłada się uwagę także do komfortu łowienia i innych walorów sprzętowych to moim zdaniem ta półka w daiwie nie jest godna uwagi bo stosunek cena/jakość jest tragiczny. Cataliny nie miałem w ręku ale droższe siostry miałem ;) boskie.

• Like 1

Komfort w tym wypadku oznacza tyle, że za cene wyjazdu egzotycznego mozna kupic kilka takich Catalin... no wiec jak się już tyle poświęca, to głupio pojechać i zostać w ręku z jakimś złomem który się 'rozdupcył' - biorąc pod uwagę koszt wyjazdu, taka 'oszczędność' słabo się kalkuluje po prostu. Więc ma lekko, trzeba krwi utoczyć z żył i brać Cataline ;)

• Like 1

Sie nie znasz, Metaroyal super, jeno stella do d..y :)

Poczytaj sobie bloga Alana, sa tez opisane tzw budzetowki: 

http://www.alanhawk.com/reviews/reviews.html

Miałem okazję bawić sie tą wychwalaną przez Alana saltigą . I porównałem sobię ją do stellki  tak bardzo zjechanej przez niego.

Powiem tak. Daiwa mus i mu odpalać niezłą  działę za te jego bzdury co napisał.

Jest równie wiarygodny jak moja teściowa :P :P :P

• Like 1