Marciniak Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Witam szanownych kolegów Dzień dobry zbliżają sie świeta bożego narodzenia i z racji tego mikołaj ma mi dołożyć do mojego wymarzonego kijka Zakładając tego posta chciałbym się od kolegów dowiedzieć jakich koledzy użytkuja wykałaczek w celu dłubania za okonkami na główeczkę jigowa..Mam wklejeczkę ze starej zielonej serii kongera i zapewne nie pokusiłbym się o zmiane na "wysoko budżetowy kijek" ale z racji ze nie ja płace to szukam sobie cos lepsiejszego:) a mianowicie potrzeba cos do łowienia z pontonu na jeziorkach i starorzeczech. Bądz co bądz potrzebuje coś w przedziale główek 2 gr + gumka 2' keitech lub relax-ik 2' do 8 gr z ww gumka.. preferowana długosci jesli to mozliwe bo nie znam wędek składanych pod ręke 240 -260 cm.. taka długosc mi odpowiada i nie chcialbym eksperymentowac... czytałem o kijku takim jak mhx s842-2 ale jest on krotki i opisany chyba do 9 gram czy to nie za male cw na moje potrzeby???czy moze kupic cos w sklepie z masowej produkcji??jezeli ktos chciałby poswiecic odrobine czasu zeby mi podpowiedzie to bede bardzo wdzieczny... wszelkie uwagi beda bardzo cenne...wiem ze wyszukiwarka jest w prawym rogu natomiast chcialby zaczerpnac wiedzy od osob obeznanych w temacie bo wiem ze na pewno sa tu osoby ktore swietnie znaja takie kije i posiadaja bogata wiedze na ten temat... mam nadzieje ze nikogo nie urazi moje pujscie na "łatwiznę".. Dziękuje szanownie za wszelkie uwagi pozdrawiam Marcinaik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) Zależy jaki budżet masz na kija.Ja bym Ci polecił do takich zastosowań Phenixa DRAGONFLY 240cm w jednym kawałku,świetnie obsługuje takie przynęty jakie podałeś. Edytowane 28 Listopada 2014 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 A tak w ogóle to witamy ...dzien dobry itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 2,4m w jednoskładzie to masakra w transporcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Drodzy koledzy na wstepie wam dziekuje za to ze juz sie odezwaliscie:) do tej pory najdrozszy kij jakim lowilem oscylowal w granicach bagatela 300 zł wiec mysle ze teraz chcialbym przeznaczyc nie wiecej niz jakies 5 stowek?? moze kogos ta kwota rozbawi natomiast jak dla mnie to sporo jezeli nic sie w takich pieniazkach nie da ogarnac to po prostu dalej cos sklepowego bede uzywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Za 500zł musisz szukać w używkach, taka kwota nie starczy nawet na dobry blank. Do ceny wszystkich komponentów musisz doliczyć jeszcze koszt złożenia tego do kupy i wysłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiek170476 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Zadzwoń do pracowni Zbyszka Kawalca i podpytaj może jakąś Kocią Łapkę by sklecił, ale ze 100 zł jeszcze musiałbyś dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 2,4m w jednoskładzie to masakra w transporcie Używałem, woziłem, da się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwijadełko Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jak Ci sie dobrze łowi kolego to po co zmieniać? Za 500 szukaj tu na giełdzie używki bo na seryjną nówkę trochę szkoda.Jak juz musisz coś kupić to popatrz na dragon fishmaker wklejka 2-12g nie ma tragedii. Sam niedawno szukałem klenio-jazia za 500. Podwoilem budżet i udałem sie do pracowni bo nic mi nie leżało więc pomysl.Poza tym wędki z pracowni trzymają cenę i sprzedac łatwiej jak Ci nie podpasi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Za 500zł musisz szukać w używkach, taka kwota nie starczy nawet na dobry blank. Do ceny wszystkich komponentów musisz doliczyć jeszcze koszt złożenia tego do kupy i wysłania Bez przesady. Poniżej pięciu stów kupi Batsona, MHXa a nawet Ognistego Ptaka. A jak dołoży jeszcze 150 - 200, da się nawet coś ukręcić i to wcale nie najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osin Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Kolego ,,lepszy" nie znaczy odpowiedniejszy do danego sposobu łowienia. Gwarantuje że bedziesz bardziej zadowolony z kijka około 2 metrów niz z anteny 2,6. Akurat mam i ten co nim łowisz i tego wspomnianego mhx s 842-2.-łowię nim również z brzegu. W tym zakresie co podałeś da radę, ale jak nie przeszkadza kij w jednym kawałku obejrzyj mhx ds. Za 600zł na piance sie wyrobisz w pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciniak Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Chyba na ta chwile to zostane przy tym kijku co go mam a najwyzej tak jak koledzy polecacie jakas fajna uzywke moze znajde na gieldzie nie ma co na wariata kasy wydawac a powiedzcie mi tylko bo juz kilka razy spotkalem sie z wedkami okoniowymi na blanku muchowym czy takie kije sa w ogole warte uwagi i ewentualnie zakupu?? czy lepiej sobie taki blanki/kij odpuscic?? nadaje siue on do lowienia na gumki na glowkach jig?? czy jest zbyt spolegliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwijadełko Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Kolego jak łowisz z pontonu czy łódki to daruj sobie te wynalazki i zainteresuj się/ zainwestuj w krótki 1-częściowy blank. Nie jestem fanem okoni ale miałem taki kij w ręku i gdybym posiadał łódkę i możliwość częstego bywania na jeziorkach na pewno zacząłbym je poławiać takim właśnie kijem. Jedyna w zasadzie wada to długość transportowa (cena dobrej tuby). Jeśli nastawiasz się konkretnie to warto zainwestować trochę kasy to nie snobizm, a wędka zrobiona pod nasze konkretne potrzeby daje naprawdę sporo frajdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sonet Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 też się bałem wędki w jednoskładzie,ale wcale nie żałuję.Żuty sa tak samo dalekie ,a czułość oniebo lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zielona seria Kongerka Witam szanownych kolegów Dzień dobry zbliżają sie świeta bożego narodzenia i z racji tego mikołaj ma mi dołożyć do mojego wymarzonego kijka Zakładając tego posta chciałbym się od kolegów dowiedzieć jakich koledzy użytkuja wykałaczek w celu dłubania za okonkami na główeczkę jigowa..Mam wklejeczkę ze starej zielonej serii kongera i zapewne nie pokusiłbym się o zmiane na "wysoko budżetowy kijek" ale z racji ze nie ja płace to szukam sobie cos lepsiejszego:) a mianowicie potrzeba cos do łowienia z pontonu na jeziorkach i starorzeczech. Bądz co bądz potrzebuje coś w przedziale główek 2 gr + gumka 2' keitech lub relax-ik 2' do 8 gr z ww gumka.. preferowana długosci jesli to mozliwe bo nie znam wędek składanych pod ręke 240 -260 cm.. taka długosc mi odpowiada i nie chcialbym eksperymentowac... czytałem o kijku takim jak mhx s842-2 ale jest on krotki i opisany chyba do 9 gram czy to nie za male cw na moje potrzeby???czy moze kupic cos w sklepie z masowej produkcji??jezeli ktos chciałby poswiecic odrobine czasu zeby mi podpowiedzie to bede bardzo wdzieczny... wszelkie uwagi beda bardzo cenne...wiem ze wyszukiwarka jest w prawym rogu natomiast chcialby zaczerpnac wiedzy od osob obeznanych w temacie bo wiem ze na pewno sa tu osoby ktore swietnie znaja takie kije i posiadaja bogata wiedze na ten temat... mam nadzieje ze nikogo nie urazi moje pujscie na "łatwiznę".. Dziękuje szanownie za wszelkie uwagi pozdrawiam MarcinaikZielona seria Kongerka mimo wszystko najfajniej mi sie kojarzy potem zaraz po niej WCH z czarnej ,posiadam i z jednej i z drugiej jak narazie nie zamierzam zamieniac moze z sentymenyu moze z przyzwyczajenia pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 ... preferowana długosci jesli to mozliwe bo nie znam wędek składanych pod ręke 240 -260 cm.. taka długosc mi odpowiada i nie chcialbym eksperymentowac...Szukajać innego kija już zaczynasz eksperymentować ... idź w stronę kija 7 stopowgo czyli 213cm i odpowiednim cw. Kije muchowe też pewnie będą ok bo przecież nie łowisz kogutami po 35g, a dzięki swojej konstrukcji ciężko będzie rozwalić pysk okoniowi. Jeżeli długość kija kojarzysz z odleglością rzutów to pamiętaj, że będziesz pływał na łódce i zawsze możesz podpłynąć, poza tym weź kija ~3m albo dłuższego siądź w fotelu i do końca przywiąż gumkę, puść ją po dywanie i sprawdź jak uda Ci się ją animować, a teraz złóż kija, weź szczytówkę i sprawdź to jeszcze raz. Okaże się, że mając tylko pół wędki czyli jakieś 150cm to jakoś tak i łatwiej i płynniej wychodzi. Tak właśnie będzie się prezentowała gumka przed okoniami. Kiedyś dla mnie wędka, która miała poniżej 3m to nie była wędka tylko jakaś podlodówka, a teraz .... no cóż.. musiałem zweryfikować poglądy.Udanych zakupów życzę. Za 500zł musisz szukać w używkach, taka kwota nie starczy nawet na dobry blank. Do ceny wszystkich komponentów musisz doliczyć jeszcze koszt złożenia tego do kupy i wysłania Nie do końca się zgodzę, a właściwie w ogóle się nie zgodzę . 500zł to może być kwota odpowiednia, za mała albo i za duża na dobry blank - zależy jak zdefiniujemy "dobry blank". Seeker SP703 to dobry blank i nie kosztuje 500zł, Batson imb785 też jest bardzo fajny, ba! nawet Phenixy z seri UMBX też nie kosztują 500zł... wymieniać dalej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi