Skocz do zawartości

cena paliwa - wracamy do normalności ?

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli Was pocieszy to w Norwegi nie zanotowaliśmy jakichkolwiek zauważalnych obniżek cen paliwa. Poszło w dół około 20-30  øre ( korona kosztuje około .47 groszy)

Ale na początku czerwca za 10000 NOK płaciłem 5160 PLZ. Jakoś chyba od wiosny coś ze skandynawską gospodarką się dzieję bo pewne produkty finansowe zleciały na łeb i nie bardzo mają chęć wrócić do poziomu sprzed roku :( :wacko:

Przecie temat brzmi czy wracamy do normalnosci?Dlatego porównując ceny z za miedzy widzimy że do normalnosci nam b.daleko

Tzn. według Ciebie w Rosji jest normalnie i mamy dążyć w tamtym kieruku. Nie zgodzę się. To że mają tanią benzynę, wódkę , fajki i k..wy to nie powód aby nazywać to co tam jest normalnością.

Co wy notorycznie o tych Niemcach i Ruskich? Wyemigrujcie do Ruskich jak tam tak tanie paliwko czy też do Niemiec i zarabiajcie w EUR. Tutaj o cenie paliwa w PL rozmawiamy.

Masz problem z prostym zrozumieniem tekstu czy jak? Wyraźnie napisałem,że to w ramach ciekawostki.

Nie cieszmy się za wcześnie bo może być różnie. Rubel na dnie, ropa na dnie. Jak nie odsuną Putina od władzy to w społeczeństwie rosyjskim winnym za ich trudną sytuację materialną będzie zachód w tym i my. Takie manewry, poza tym, że są na pokaz, to jednak prowadzą do zwiększenia gotowości bojowej w godzinę "W" :( :

http://www.defence24.pl/news_rosjanie-cwicza-przerzut-iskanderow-do-kaliningradu

Panowie nie chce mi się czytać całego wątku , ale nie ma co się podniecać ceną paliwa czy innego dobra tylko siłą nabywczą naszej płacy . Powiedzmy że cena w Polsce za litr paliwa to 1 E z haczykiem. W najdroższej Norwegii oscyluje w granicach niecałe 1,5 E o ile pamięć mnie nie myli . Tylko norek ma średnio chyba 3 x tyle co Polak . Od 18 lat jeżdżę służbowo najczęściej Oplem Combo , i zaczynałem od tankowania baku za 80-90 pln czyli mogłem kupić za swoją pensję niecałe 20 ,, baków paliwa '' , dzisiaj gdyby ten sam przelicznik obowiązywał musiałbym mieć na rękę powyżej 5000 pln , no niestety jeszcze trochę mi do tej kwoty brakuję , pozdrawiam .

• Like 2

Nie tylko paliwko łamie kolejne bariery. Złotówka także. Wraz z zeszłotygodniową wyprzedażą rubla, spowodowanego podażą ropy, nastąpiła równie gwałtowna wyprzedaż złotówki. Poniżej wykres dzienny.

15468145753_5a6dd0b094_o.jpg

Interesujące jest to, że PLN traci nie tylko wobec dolara i euro, ale nawet do forinta i czeskiej korny. Dzieje się, to wyprzedanej i pełzającej giełdzie. Oznacza to, że jesteśmy traktowani jak śmieć, tak jak rubel.  Jednak ważne, że cena paliwa jest niska. No i ważne, że jest ciepła woda, a prąd podrożeje w przyszłym roku tylko 4%. Polecam poczytać sobie brednie pisane przez tzw. analityków, na temat walut i giełdy. Jest fantastycznie. 

• Like 1

Pamiętam jak jechałem do pracy na Heathrow w  Anglii ,dziwiłem się jak to narzekano na podejście do nas.Zmieniłem zdanie szybko o kolegach z inną karnacją ,prawda była taka że byliśmy na końcu.Bynajmniej nie w pracy, bo trzeba było robić szybciej i lepiej jak ciapole.

Edytowane przez osiemnastak

• 2 tygodnie później...