Skocz do zawartości

cena paliwa - wracamy do normalności ?

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli byłeś nad zachodnim wybrzeżem to niestety u nas jest najdroższe paliwo w kraju. Ponoć przez popyt gości zza Odry. Kiedyś przeżyłem nawet szok jak będąc we Wrocławiu okazało się że paliwo na BP w centum miasta było w cenie stacji marketowych w Szczecinie.

Ale ja mieszkam 25 km, od  przyjaciół zza Nysy Łużyckiej

Z racji prowadzonej działalności zarobkowej ropucha to u mnie wydatek 1200- 1500 zł miesięcznie. Każda obniżka cieszy i czuć w kieszeni, oby tak dalej.

Moje stare Vito 2,3D to jeździł nawet na jadalnym oleju :) . Teraz turbiny , wtryski ,czujnik, elektroniki i już nie jest tak słodko :( .

Fajnie, że ceny spadają, cieszę się jak większość z nas, ale za normalność uważałbym cenę na poziomie około 3 zł za litr.

Jak kiedyś czytałem koszt produkcji plus marża sprzedaży to wartość ok. 2,5 zł za litr, reszta to podatki i akcyza. Daninę dla państwa na poziomie 0,5 zł uważałbym za słuszną (czyli ok. 20%), co jest ponadto to zwykły rozbój.

Swoją drogą, gdyby opodatkowanie paliwa spadło, zwiększyłaby się jego sprzedaż, potaniałoby dużo towarów (prawie we wszystkim jest koszt paliwa), a w konsekwencji wpływy do budżety wzrosłyby. Tylko na wzrost wpływów trzeba byłoby poczekać a na to nie stać żadnej ekipy rządzącej.

Wcale nie jest tanio i tanio nie będzie. Zawsze mnie dziwi jaka jest reakcja rodaków na zmianę cen paliw i cukru, wystarczy parę groszy a już ludzie decydują się na zakupy w konkretnym miejscu i/lub na większą ilość. 

Kuba-stąd u mnie w poście, ta taniość w cudzysłów wzięta.Paliwo traktuję na zasadzie takiej,że jak chcę jechać, to muszę je  kupić.Nie obliczam też średniej spalania itp.bo bym pewnie zwariował .........

• Like 2

Ostatnio z racji opóźnienia dostawy diesla na jednej ze stacji, udało się zalać Verva ON w cenie tej tańszej, czyli 4,93/l. Co nie zmienia faktu, że ceny nadal są kosmicznie wysokie w stosunku do zarobków. Na stacjach "krzak", czy "przymarketowych" przestałem tankować po zmianie auta. CommonRail, itd itd. Trochę się boję...

Dzisiaj lałem ON na BP za 4.89, fajnie bo za tą samą cenę czuć że wejdzie pare litrów więcej, ale czuję że ten stan długo nie potrwa i możliwe że koncerny naftowe sobie tę obniżkę jeszcze odbiją na nas. Zdawajmy sobie sprawę że to cios w kierunku Rosji i jak Putin się uspokoi to ceny paliwa pójdą w górę. Co do lania na stacjach typu Auchan to już się z nich wyleczyłem jak mi kiedyś samochód nie chciał odpalić i miałem zawalony cały filtr paliwa jakimś syfem. Oszczędność żadna bo ile zaoszczędzimy na baku, 2-3zł? Naprawa może niestety trochę więcej kosztować. 

• Like 1