Skocz do zawartości

Krotka glowica #6

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka dni na podjecie decyzji, wiec musze sie spieszyc. Potrzebna mi jest plywajaca linka z krotka glowica do kija 9' #6 do rzucania w wietrznych warunkach. Rozwazam Rio OB Short albo jeszcze krotsze Royal Wulff Ambush. Ktos ma moze doswiadczenie z tymi linkami w klasie 6?

No to do tego ten wulf bedzie ok ja kupowalem vibe-y bo przeczytalem ze to fajne linki do rolki czy innych speyowych rzutów. No i on jest do tego... pod warunkiem ze masz dlugi i szybki kij, na malej rzece z krotkim i wolnym kijem (szklo i klejonka) rolka to porazka, tu wole najzwyklejsze dt ewentualnie wf z wydluzona przednia czescia glowicy.

• 4 tygodnie później...

Rzuty pod silny wiatr... AMBUSH TT Shootingg Head 350 grains pod choinkę. Nie wytrzymałem i do południa w dniu Wigilii pojechałem na chatkę przetestować. Kij switch CTS #7 11' + Ambush i banan na twarzy. Jako, że w Wigilię powinno dażyć cały następny sezon...

E-014_zps5eb629e3.jpg

E-015_zps950eaa23.jpg

E-016_zpsed40decf.jpg

E-013_zps0259808d.jpg

Ja tą głowicę miałem wczoraj po raz pierwszy przez godzinkę nad wodą. Rzuty jak przy switch, znad głowy też były. Ładnie nosi, bez wysiłku, na luzie. Jak na moje potrzeby całkowicie wystarczy. Łukasz pytał to napisałem. Mam dwie inne podobne tyle, że ponad dziewięć metrów, ta jest bardzo poręczna. Spokojnie będę mógł łowić na zaporówce z brzegu.

• 2 tygodnie później...

Jesli moge wtracic swoje 3 grosze to do streamka jak najbardziej,. Ambush to swietna linka z krótka głowica i pieknie nosi nawet wieksze streamery.

Typowa głowica rzutowa i doskonała na wiatr..Wazne zeby zestawic ją odpowiednio do kija.. Odpowiedni do wody tip i zestaw sama lata..

W zaleznosci od taper-u , akcji i ugiecia  kija czasami wystarczy takim sam wt linki i kija ,ale czasami trzeba pokombinowac 1x aftm góra -dół czyli przeciążyc lub uzyć  linki 1 nr nizej niz nr wt na kiju podpowiada.. Dla mnie osobiscie to jedna z najlepszych linek na rynku.Od niedawna jednak rozwala mnie SA sharkwave ultimate trout.. Genialna. Pozdrawiam.

Edytowane przez Powell

Neutralizera nie uzywałem jeszcze , ale wygląda na to że jedyna roznica z normalnym WF jest taka że głowica jest intermediate i wolno tonie ( 1 cal / sek) . Wullf na stronie rekomenduje ją do nimf i mokrych ale rowniez do streamerów. Na małej wodzie spokojnie wystarczy jesli chcesz prowadzic muchę wysoko, ale osobiscie wolałbym wziąć normalny WF bo jest bardziej uzyteczny poniewaz uzyjesz jej i do suchej, a jak trzeba intermediate i lekko zejsc pod wode dokladasz intermedialny tip  i masz to samo.. :) W  drugą strone ( czyli do suchej ) jej nie uzyjesz..

A czy 6 czy 7 tego nikt nie powie. Trzeba zaryzykowac i wziac jedna i zestawic z kijkiem wtedy  wyjdzie czy jest OK, czy za lekko czy za ciezko..

Jesli kij jest szybki i czuć  ze ma zapas mocy zaczął bym od ciezszej 7. ale zawsze jest to risk..Ja wiekszosc kijków przeciazam i nic nie peka ani trzaska..:)

Pozdrawiam

Neutralizera nie uzywałem jeszcze , ale wygląda na to że jedyna roznica z normalnym WF jest taka że głowica jest intermediate i wolno tonie ( 1 cal / sek) . Wullf na stronie rekomenduje ją do nimf i mokrych ale rowniez do streamerów. Na małej wodzie spokojnie wystarczy jesli chcesz prowadzic muchę wysoko, ale osobiscie wolałbym wziąć normalny WF bo jest bardziej uzyteczny poniewaz uzyjesz jej i do suchej, a jak trzeba intermediate i lekko zejsc pod wode dokladasz intermedialny tip  i masz to samo.. :) W  drugą strone ( czyli do suchej ) jej nie uzyjesz..

A czy 6 czy 7 tego nikt nie powie. Trzeba zaryzykowac i wziac jedna i zestawic z kijkiem wtedy  wyjdzie czy jest OK, czy za lekko czy za ciezko..

Jesli kij jest szybki i czuć  ze ma zapas mocy zaczął bym od ciezszej 7. ale zawsze jest to risk..Ja wiekszosc kijków przeciazam i nic nie peka ani trzaska.. :)

Pozdrawiam

Odnośnie użycia do suchej - Ambush to typowy skagitowy (czytaj - gruby jak kabel od odkurzacza) profil. Chlapie dość znacząco. 

Mam linkę #7 sparowaną z TFO BVK #7 i wg mnie jest dobrze - na pewno nie poszedłbym klasę górę

Bo to o czym rozmawiacie to głowica, choć można kupić zintegrowaną z runningiem. To nie ma być finezyjne tylko latać w jednym lub dwu wymachach i wyrwać running z palcami ;)

Przy okazji ma nosić tipy i pozwolić na rzuty speyowe.

Do delikatnego łowienia to RW TT...

Filmik widzialem wyglada ciekawie, a ktos z obecnych uzywal juz ambusha do lowienia na streamery ?

Sporo tak lowiłem w ty roku, m.in. w Szwecji.

Kij switchowy, bo głęboko się właziło, AMbush, 10ft polyleader (moim zdaniem dużo przyjemniej się tym łowi) i nawet spore muszyska wyfruwało to na znaczące odległości bez większego halo.

Z resztą, już niedługo na blogu coś naskrobię o wypadzie do Szweda.

Do streamera linka moim zdaniem bdb.