gooral Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Witam na pl.rec.wedkarstwo skierowali mnie tutaj jako miejsca gdzie ew kolegow po kiju z irlandii mozna spotkac. mam nadzieje, ze pisze na dobrym forum. generalnie lapie 99% spining 0,5%mucha i 0,5% gruntlapie glownie na kanale, w blessington i na morzu - czasami na barrow. (dublin +- 100km) szukam jakis ciekawych miejscowek i ew towarzystwa od czasu do czasu (bo mi kumpel od wedki zaczal w weekendy pracowac ;/ btw lapal ktos na lough sheleen? polecono mi to jezioro jako szczupakowe (3 wypady na 2 kije 0 pobicia)pozniej w necie wyczytalem ze jest pstragowe (pozniejszy wyjazd na lekko tez 0 rezultatow. wedkarzy wogole nie widzialem. ps jesli jest jakies szczegolne miejsce do rozmow o lowiskach zagranicznych to prosze o przeniesienie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Witam Marcin . Nasz Tpe1 wedkuje w Irlandii i chyba jeszcze ktos . Jego artykul o Sea Bass jest w tematach na stronie glownej ...musisz zjechac w dol aby go znalezc . Generalnie to trzeba poczekac az ktos sie odezwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Gooral, witaj na forum. To chyba dobrze trafiłeś Trochę się pozmieniało w ostatnim czasie ale kilku forumowiczów mieszka w Irlandii. pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Ja sem Ale trochę nie z tej strony wyspy. Galway... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 zazdroszcze corib i mask.... btw wiesz moze czy mozna na nich pontonu uzywac? (bo mam ponton a np na blessington nie wolno bo jak woda niska to ponoc dachy wyzszych budynkow z wody wystaja i mozna potargac lodke no nic narazie musze obejsc sie smakiem jade jutro na blessington byles moze? bo bylem 4 razy i tylko raz trafilem na ladne okonki (lapalem na spining tylko kilka h i zlapalem z 4-5 okonkow takich kolo 30) szukalem w necie map batymetrycznych alen ic nie znalazlem 0 map blessington sprezd zalania czy cos... - tylko na stronie fisheries board jakas mape w takiej rozdzielczosci, ze nawet czytac napisow sie nie da... kiedys moze bym zrobil wypad na dluzszy weekend na druga strone wysypy (hotele ostatnio za free ponizej 50 euro bb da sie dorwac) btw probowales sie zasadzic noca na wegorza gdziekolwiek w irl?ja do tej pory 4 razy i tylko raz w nocy mielismy brania (3 wegorze kolo 40cm wyciagnelismy z kanalu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Sheelin jest jeziorem traktowanym przez lokalersów jako pstrągowe, do czasu kłopotów z czystością wody były tam piękne pstrągi. Szczupaki tez są ale na jeziorach pstrągowych bywa ze trudno się do nich dobrać. Ogólnie bez łódki to raczej ciężko będzie złowić cokolwiek - w większości miejsc z dojazdem i dostępem z brzegu szczupaki dostały bilet do morza, via reklamówka z Lidla i dupa Cześka z wąsami... Miejsca gdzie jeszcze 3 lata temu złowienie szczupaka nie było problemem świecą pustką. Ostatnim razem jak łowiłem w połowie maja to przy mnie facet z Czech zarżnął ładną 90... przypuszczam ze jedną z nielicznych w okolicy, gdzie kiedyś można było złowić ich 4 w ciągu kilku godzin.... nadzieje dają jeszcze małe i średnie jeziorka, z trudnym dostępem, jak i te największe jak Mask, Ree, Corrib czy Derg, gdzie jeszcze takiej presji ze strony kontynentalnych ale rozpracowanie ich może zająć chwile, i bez łodzi nie ma szans. Z tego co pamiętam to w Cavan powinno być kilka miejsc z łodziami. W Twojej okolicy możesz chyba poszukać sea bassów.Z węgorzami wygląda na to ze jak jest ciąg w dół to można połowić, w pozostałych okresach może być rożnie. ja nastawiałem się kilkukrotnie i bez efektów, ale wiem że miejscowi mają swoje tricki i łowią.Jeśli dopiero przyjechałeś to men, minęła cię imprezka, a wpadłeś jak jest sprzątanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krist444 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Czesc tez jestem z drugiej strony wyspy z Banagher.Co do wegorza to z tego co pisza jest zakaz polowu od 2009 do 2012Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Z węgorzami wygląda na to ze jak jest ciąg w dół to można połowić, w pozostałych okresach może być rożnie. ja nastawiałem się kilkukrotnie i bez efektów, ale wiem że miejscowi mają swoje tricki i łowią.Jeśli dopiero przyjechałeś to men, minęła cię imprezka, a wpadłeś jak jest sprzątanie..... nie kumam tego o ciagu w dol. a co do przyjezdzania to siedze tu 4 lata i pamietam czas jak sie lapalo po 20 szczupakow za dzien w kanale (no duze nie byly najwiecej 40-60cm), ale i tak sie bawilem dobrze (w polsce rzucilem wedkowanie na rzecz rowera dawno temu)a nieprawdopodobne bylo zejsc z wody o kiju teraz w kanale rzedko wiecej jak 1-3 ryby zlapiemy (jest masa ploci, ale my tylko sining)stad znudzil mi sie kanal - niedawno poszlismy na blessington i marzenia odzyly zlapalem kilka okonkow w kilka h (rewelacja do kanalu), ale 2ga wyprawa o kiju (cos mi zeszlo obstawiam szczupak kolo 70-80cm i jeden okon wyskoczyl z wody za wycoaganym woblerem) posmiejemy sie co bedzie dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Czesc tez jestem z drugiej strony wyspy z Banagher.Co do wegorza to z tego co pisza jest zakaz polowu od 2009 do 2012Pozdrawiam moglbys mi prosze podac zrodla takich informacji bo szczerze gubie sie w tutejszej beztrosce a slyszalem od kogos ze wrecz przeciwnie oni tutaj traktuja wegorze jak smieci. po 3 wizytach dowiedzialem sie np od kogos ze na sheelin trzeba miec pozwolenie (nawet osoba wynajmujaca lodki tego nie wiedziala na brzegu tabliczki nei bylo a osoba majaca na tym jeziorze wlasna lodke - od niej mam rekomendacje lowiska tez zapiera sie ze w zyciu nic nie placila a to miejscowy?) nie wiem zupelnie co z pstragiem teczowym i potokowym (jedyne regulacje jakie znalazlem dotycza szczupaka, troci (sea trout?)i lososia slyszalem tez cos o checi wprowadzenia zakazu brania jakiejkolwiek innej ryby niz pstragi (ale nie bylo wydzielone teczowe/potokowe/sea?) co akurat popieram rowniez spotkalem z podzialami wedkarstwa na corse, fly (salmon and sea trout), pike i 0 o pstragach zwyklych malo tego znalazlem wykaz gatunkow ryb i byly plocie, trocie, lososie, okonie, szczupaki, leszcze i inne male ryby niech ich diabli z ta precyzja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 okwww.cfb.ie gdzie łowisz tęczaki że tak się nimi przejmujesz? bo z tego co wiem to są ale tylko w kilku zamkniętych łowiskach bez kontaktu z innymi wodami.Co do regulacji to na linku powinno być wszystko. Szczupak jeden poniżej 50cm na dobę. Zakaz zabierania innych ryb śródlądowych. Licencja stanowa na łososia i tam wszystko opisane, w wielu miejscach zakaz zabierania troci. Sea bassy też mają wymiar i okres, ale to TPE powie, bo mnie one zbytnio nie interesowały.Jeśli chodzi o węgorza to o ile pamiętam prowadzono badania i odtwarzanie gatunku w niektórych wodach, ale tego nie jestem pewien.na sheelin potrzebujesz mieć licencję ESB za 39e rocznie, podobnie jak na większości wód należących do zlewni Shannon, z wyłączeniem samej Shannon i jezior na niej, gdzie łowisz za free. http://www.shannon-fishery-board.ie/guides/game/lough-sheeli n.htmpolecam poszukać po tej stronie, wiele odpowiedzi tam znajdziesz. co do znajomej z silnikiem i łodzią - na ogół zatoki gdzie wynajmuje się łódki są dość mocno wyczesane, ta przynajmniej jest na Inny Bay na Lough Ree, gdzie pogłowie szczupaka spadło drastycznie.Co do przynęt na szczupaka - my łowiliśmy na te od 12cm po takie po 40parę. 10cm to dobre na pstrąga jest.Dzieli się na coarse, game i sea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krist444 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Co do wegorza http://www.cfb.ie/fishing_in_ireland/coarse/eel.htmPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Co do przynęt na szczupaka - my łowiliśmy na te od 12cm po takie po 40parę. 10cm to dobre na pstrąga jest. no nic poczekam na zaproszenie od tego kolesia z lodka i bede probowal.dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Co do wegorza http://www.cfb.ie/fishing_in_ireland/coarse/eel.htmPozdrawiam dzieki piekne. hmm ciekawe czemu w rorys tackle mi nic o tym nie powiedzieli (jakies 3 miechy temu gadalem z nimi o miejscowkach na wegorze i tylko mi powiedzieli zebym do lata poczekal bo teraz kiepsko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Licencja łososiowa jest stanowa i możesz ją kupić w wielu sklepach wędkarskich jak i na stronie którą podałem. Nie musisz nigdzie przynależeć, możesz łowić i na spin i na robaka i na krewetkę, w zależności jakie są przepisy na rzece. Zwróć uwagę że wiele rzek jest zamkniętych od jakiś 3 lat z powodu zbyt niskiego pogłowia łososia.Co do ryb morskich to chyba jedynie bass ma wymiar i te 40cm dotyczy tylko tej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Witam na pl.rec.wedkarstwo skierowali mnie tutaj jako miejsca gdzie ew kolegow po kiju z irlandii mozna spotkac. mam nadzieje, ze pisze na dobrym forum. generalnie lapie 99% spining 0,5%mucha i 0,5% gruntlapie glownie na kanale, w blessington i na morzu - czasami na barrow. (dublin +- 100km) szukam jakis ciekawych miejscowek i ew towarzystwa od czasu do czasu (bo mi kumpel od wedki zaczal w weekendy pracowac ;/ btw lapal ktos na lough sheleen? polecono mi to jezioro jako szczupakowe (3 wypady na 2 kije 0 pobicia)pozniej w necie wyczytalem ze jest pstragowe (pozniejszy wyjazd na lekko tez 0 rezultatow. wedkarzy wogole nie widzialem. ps jesli jest jakies szczegolne miejsce do rozmow o lowiskach zagranicznych to prosze o przeniesienie tematu. Na pewno tutajznajdziesz wielu wędkarzy z Irlandii. A jakbyś szukał wędkarzy w UK to tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Na pewno tutajznajdziesz wielu wędkarzy z Irlandii. dzieki piekne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moncki Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 witam co do sheleen łowie tam dosc regularnie i nie nazekam. Fakt ostatnie 1.5 miesiaca jest raczej tragiczne jesli chodzi o jakiekolwiek ryby na tym jeziorze ale jeszcze w kwietniu i maju bylo super. Sam w debiucie zlowilem potokowca 60 i jedengo metrowego szczupaka...mniejszych sztuk obu gatunkow nie zlicze....narazie okonie zostaly - moze taka pora?? a co do szczupakow - sprobuj na lough derravaragh, tydzien temu kumpel zlowil prawie metrowego i kilka 1kg/1.5kg okoni.. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek78 Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Łapał może ktoś z was w Galway. Są tam kanały i rzeka na którą pewnie trzeba mieć licencje.Jak jest z dostępem do kanałów można tam coś połowić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi