Skocz do zawartości

Sezon podlodowy 2014/15

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Lód na mazurach to loteria.W jednym miejscu stosunkowo mocny i stabilny a kilka metrów dalej na jedno uderzenie pierzchnią.Wczoraj prawdopodobnie w związku ze zmianą pogody ryby brały b.słabo.Coś tam udało się wydłubać ale ogólnie bez rewelacji.Na większości jezior środek jeszcze faluje.

post-54395-0-72763500-1420790362_thumb.jpg

Ja polapalem przez kilkanascie dni okoni ale niezbyt duzych takie do 25-30 cm.Teraz juz wszystko puscilo nie wiadomo czy jeszcze mrozy przyjdą :)  :)  :) Na dodatek szczytowka mi pekla bo mialem tak mysle bransko duzego szczupca ;) Bede musial gdzies zamowic bardziej elastyczna szczytowke. Zapytam sie jerkbaitowcow kto robi dobre wedki podlodowe.Za wsparcie wielkie dzieki ;)

• 2 tygodnie później...

Ja dziś znowu byłem, lód dziś zmierzyłem 11cm, to prawda od brzegu na lodzie leży z 1cm wody i 3cm śniegu, ale 15m od brzegu jest już dobrze. 

Dziś trochę poszarpałem i 10 okonków w godzine.  

Wczoraj robiłem dziury i dziś je przyłapało na 1.5cm. W nocy było -5.

Jaka jest obecnie grubosc lod na malych jeziorach na Warmii? Ktos cos podpowie?

Chłopaki z Kiwok Olsztyn łowią i pisali, ze na małych jeziorach w Twoich rejonach lód macie jeszcze bezpieczny.

Edytowane przez mariusz199044

Patrząc na prognozy jest nadzieja, że w lutym może trochę złapie. Człowiek w poprzednim roku złapał bakcyla, kupił świder, wędki, przynęty, a tu dupa :( Tej zimy pokręciłem raz ... z pomostu :unsure:  Wyjdzie na to, że jak wędkarz będzie chciał z lodu połowić to kierunek, a jakże ... Skandynawia.

• Like 1

Patrząc na prognozy jest nadzieja, że w lutym może trochę złapie. Człowiek w poprzednim roku złapał bakcyla, kupił świder, wędki, przynęty, a tu dupa :( Tej zimy pokręciłem raz ... z pomostu :unsure:  Wyjdzie na to, że jak wędkarz będzie chciał z lodu połowić to kierunek, a jakże ... Skandynawia.

Bez przesady, wystarczy przyjechac na mazury :P

• 2 tygodnie później...

Ostanie 7 dni spędziłem na lodzie. 

Pokrywa lodowa na moich zimowych jeziorach bardziej niż bezpieczna, oczywiście trzeba być czujnym.

W piątek i sobotę byłem na Śniardwach, fani bojerów śmigali, miło było popatrzeć.

Pokrywa lodowa miejscami ponad 20 cm, ale i byłem przez przypadek na 7-10 cm, ale po stwierdzeniu faktu dałem nogę tam gdzie lód grubszy. Rozmawiałem z miejscowymi, to się śmiali ze mnie że uciekłem, oni sobie tam normalnie chodzą i faktycznie chodzili.  

Skuter śnieżny też widziałem na lodzie.

Efekty początkowo były tragiczne, tu chyba ciśnienie musiało mieć wpływ, auto pokazywało mi poniżej 970 hPa.

Potem już było lepiej i lepiej, można powiedzieć że Śniardwy nie zawiodły mnie po raz kolejny.

Trafiły się ładne wariackie płocie i grube waleczne okonie, kilka z nich pływa ze świecącą mormyszką, żyłeczka 0,08 i jeszcze brak wprawy dały im kolczyk, następne już pięknie pracowały dając wiele przyjemności z holu.

Łowiłem bałałajką.

Ostatecznie było wyśmienicie ilościowo i jakościowo.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1