Skocz do zawartości

Futerał / pudełko na koguty

Dreyk1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam problem z przechowywaniem podczas wedkowania kogutów. W zwykłych pudełkach strasznie skręcaja i gniota sie pióra i nie mam pojecia co tu wymyśleć zeby je jakoś dobrze przechowywać. Przynęt przybywa i razem z nimi bałagan w skrzynii

wiec pytanie do was, może macie jakies sprawdzone patenty lub rozwiazania. Mile widziane jakies zdjęcia podgladowe itp.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Podpowiem jeszcze dwa rozwiązania:

Kup najtańszą i najcieńszą karimatę (Tanio, dużo, Kiepsko.. znaczy się Tesco)i potnij na takie kawałki, żeby wpasowały Ci się w pudełko (najlepiej bez przegródek) i w nie powpinaj kogutki. W pudełku takim jak powyżej zmieści się wtedy ich dwa razy więcej (kogutki mają byś powpinane kotwicami do siebie, tak, żeby pióra układały się na drugim kogucie).

Drugie rozwiązanie: kup sobie coś a'la segregator i zamiast kartek wsadź też taką karimatę i do niej też powpinaj koguty :D tu można dwustronnie - będzie niczym niezwykle interesująca i kolorowa lektura coś jak Wędkarz Polski tylko 3D :):D.

Ja stosuję pierwsze rozwiązanie, bo mam pudełko, które mieści mi się idealnie do plecaka.

Pozdrawiam i Darz Bóbr

Kiedyś do małych wirówek zastosowałem etui po przyborach kosmetycznych mojej siostry ;) i wbiłem kilkanaście nitów-oczek w każdą ze stron tego etui od wewnątrz. Ponadto wpiąłem w środek kawałek w miarę sztywnej folii na wymiar etui, aby wirówki wpięte w obie strony puzderka nie zahaczały się o siebie.

Do kogutów można zastosować moim zdaniem podobne rozwiązanie - tyle, że kupić / przystosować piórnik dwustronny (niektóre mają od razu taką przegródkę w środku, która nam będzie idealnie rozdzielać koguty wpięte po obu stronach. A do tego piórnika faktycznie można wkleić prostokąty z karimaty (bardzo fajny pomysł B) ) czy innej twardej gąbki.

Sam lubię łowić na koguty, więc chyba korzystając z ww. pomysłów, sam coś takiego spróbuję sobie sklecić :D .

Z doświadczenia wiem, że przechowywanie kogutów w pudełku wbitych w piankę nie jest idealnym rozwiązaniem. Zdarza się, że wypadają one z pianki jeśli wstrząśnie się pudełkiem. W piórniku nie ma tego problemu, ponieważ koguty są ściśnięte i nie mają luzu.

Z doświadczenia wiem, że przechowywanie kogutów w pudełku wbitych w piankę nie jest idealnym rozwiązaniem. Zdarza się, że wypadają one z pianki jeśli wstrząśnie się pudełkiem...

Jarku, to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem - potrząsnęłem pudełkiem i sprawdziłem czy mi sie one nie wypną - nie wypięły się. Podoba mi się pomysł z pudełkami po VHS :D chyba najtańsze rozwiązanie :D, a i w kieszeniach kamizelki takie pudłaka sie zmieszczą. Na łódce do przechowywania przynęt, przed zakończeniem łowienia, korzystam z małego wiaderka po popcornie. Na brzegach wieszam koguty/gumy, a twarde wrzucam do środka, obciekną, obeschną, nie rozlecą sie po całej łódce.

Skoro nie wypadają to świetnie:)

Wiaderko po popcornie to fajny pomysł. Ja na łódkę, lub ponton zabieram sprzęt w skórzanej torbie listonosza:) Jest nieprzemakalna. Woda nie dostaje się do środka, pojemna, stabilna, są te fajne małe kieszonki, gdzie można trzymać drobiazgi, a kogutki w trakcie łowienia wieszam na jej sztywnych brzegach do obeschnięcia. B)

• 2 lata później...

Na kilku forach spotkałem się z wątkami odnośnie problemu z przechowywaniem kogutów, tak aby pióra się nie niszczyły. Mój pomysł był taki :

- usztywniane etui na laptop 12-13 - 25zł (powinno mieć min 3-3,5cm grubości)

- pianka wygłuszająca 10mm, ale taka twarda sieciowana, podobna jak kiedyś w lipnych karimatach - 7zł

- trochę kleju tapicerskiego lub CR - 5zł

- jakaś grubsza folia wszyta pomiędzy na gumie - w każdym domostwie się znajdzie

sprawdza się idealnie

foto w załączeniu :

post-5109-1348916726,6724_thumb.jpg

post-5109-1348916726,7843_thumb.jpg

post-5109-1348916726,8917_thumb.jpg

• Like 5

za mlodego kupowalo sie piorniki 2 stronne i wklejalo podkladke od myszki (taka starsza neoprenowa) bardzo podobne rozwiazanie. Ps po lekkim zmodyfikowaniu (pudelko powiedzmy rozmiarow 2 puszek po piwie i wsadzeniu do strodka piankowego prostopadloscianu mozna go wykorzystac do owijania przyponow na martwa rybke (oryginalne te bebnowe mz sa do niczego bo haczyki sa za male by pewnie zlapac kretlik+ jak wpadniesz na pomysl dac duza kotwiczke to tez nei podejdzie (wiem,z e w pl nie wolno, ale jak tutaj spininguje filetami z makreli to nieraz 3/0 i wieksze kotwice zakladam bo sie filecik lubi zawinac i zakryc kotwiczke)

• 2 tygodnie później...

ja miałem taki klej do pianek w spray'u

cały montaż zabrał mi jakieś 10min, wycięcie pianki pod wymiar (kształt), spryskanie wnętrza etui i pianki, 5min na podeschnięcie i przyciśnięcie do siebie

ufff :D

ps. folię żona przyszyła :D :D

do wyschnięcia na 12h, potem pięknie sobie ułożyłem kogutki i przez następne 12h patrzyłem na swoje dzieło i pękałem z dumy , a żona patrzyła jak na małe dziecko, któremu wyszła pierwsza babka z piasku :D :D