Skocz do zawartości

Multik i pstrągi???

tomek_w

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Friko, jestem tego samego zdania co Tarlos. Potrafię sobie wyobrazić łowienie na muchę na Łojewku (np. spławiając muchę). Podejrzewam również, że muchą będzie łatwiej niż na spinna, a poza tym rzeź (przy takiej liczbei maluchów) murowana.

Pozdrawiam

Remek

A, w ten sposób... na to nie wpadłem, liczyłem na jakiś rzut boczny rolowany czy jak tam to sie nazywa.

Tak się teraz zastanawiam, czy ktoś próbował łowić pstrągi na muchę na spinning? Widziałem kiedyś takie muchy na ołowianych głowkach chyba, miały charakterystyczne wyłupiaste oczy po obu stronach głowki. Całośc na oko ważyła ze 3 gramy na sucho, więc może dałoby rade łowić takich paprochem?

Niestety Friko. Tu jest błąd w założeniu. Łowiąc na muchę przynętę wynosi w łowisko masa linki czy pisząc pro.ciej linka muchowa. natomiast w spiningu sama przynęta ma masę i ciągnie za sobą bardzo lekką linkę. Czyli należałoby się zdecydować na odpowiednią technikę.

pozdrawiam

Oczywiscie, stad tez wspominam o muchach w cudzysłowie, bo to chyba nawet nie były żadne streamery tylko takie przynęty mucho-podobne. Jezeli moja ręka dobrze oceniła wagę tych przynęt na 3 gramy to myślę że dałoby się nimi rzucic. Głowkę na pewno miały ołowianą w zasadzie złożoną z dwóch małych kulek imitujących gałki oczne i tak też pomalowanych - nie mam żadnego zdjęcia do wklejenia ale te przynęty chyba nadal są dostępne w sklepach, tylko nie spotkałem nikogo kto by na nie łowił.

Mysle ze łowisko w środkowej Polsce to jest niezly pomysl. Jak na razie widze dwie propozycje, troche na obrzeżach ;)tego środka

1/ Drawa

2/ Łojewek

kto da więcej ?

Chciałbym powrócic do meritum po kilku dygresjach, czasu nie zostało nam wiele (myśle ze przelom marca/kwietnia to bylby orientacyjny termin) wiec jak sie chcemy spotkac nad jakas rzeczka trzeba sie spręzać z deklaracjami.

Pozdrawiam

ps. tak sobie patrze ze jest watek zlocik pstragowy no i nie wiem gdzie prowadzic dyskusje dalej, ale poniewaz tym razem zeszlismy z ambicjami i nie mowimy o zlocie tylko spotkaniu kilku zainteresowanych osob nad woda, to moze jednak zostanmy juz tu?

No cóż, nie wszędzie da się wykorzystać ciężar sznura, nawet przy rzucie rolowanym. Są takie miejscówki na Jurze przełowione do bólu przez znawców spinningu (z multikami jeszcze nikogo nie zauważyłem), gdzie wiadomo,że stoi grubszy jegomość w tużurku w kropki i jedno, czego jeszcze prawdopodobnie nie kosztował to zmyślny patencik będący połączeniem streamera i delikatnego kogucika. Nie ważyłem tego nigdy, ale skoro spinningiem na siuraki z bełami (czyli 3metry i do 35g)da się to sprytnie podać i skusić, to może zaawansowani w multiku też dadzą radę. Zanim zejdą śniegi będę musiał zrobić kilka takich wynalazków i wtedy udostępnię do prób.

Co zaś tyczy się spotkania wiosennego, to czy celowo pomijacie Wkrę? Bywam tam przejazdem 2-3 razy w roku i zawsze urzeka mnie i widokami i rybki jakieś zawsze bratu (w Ciechanowie) rzucę na kolację sugerując naukę pływania.

Pozdrowienia.

@Thymallus mam pytanie zwiazane z precyzyjnym rzucaniem, ktore jest nieodlaczne z lowieniem na malych ciekach. Sa takie miejsca, ze nie ma mozliwosci machnac kijem. Ja wtedy strzelam przyneta z reki (nie wiem, czy ta technika ma jakas fachowa nazwe). Czy castingowym zestawem mozesz zrobic podobnie?

A moze przy okazji spotkania zrobimy konkurs rzut do celu? multik kontra zwykly zestaw i wtedy sprawdzimy jak to jest z ta precyzja , dodam , ze chodzi mi tu o lekkie zestawy , jesli tarcze ustawimy do 25m, ja moge goscinnie muszka celowac :mellow: , muszkarze jesli jestescie na tym forum nie zdradzajcie mnie to moze wygram cosik :mellow: :mellow: :mellow:

Witaj Łukaszu

Tak jest taka technika, a nawet chyba dwie. strzelania z ręki i jakby rzut z pod siebie. To się nazywy chyba Pitchin i Flipin. jakieś trzy lata temu łowiłem trochę właśnie w ten sposób. Oczywiśnie nie wiedziałem wówczas o tych fachowych nazwach i tym, że są nawet produkowane specjalne kije do wszystkich tych odmian. Zmusiła mnie do tego sytuacja nad rzeką. Są długie, niekiedy dochodzą aż do 2,4m i są całe teorie rzutu. Używałem wtedy prototypowego kija castingowego HM80 o długości 7.6. Jeden z moich młodszych kolegów ciągle mi powtarza, że na pstrągi zamiast castingu używam kija spiningowego, bo taki długi. Mój podstawowy kij ma 2 metry. Ale w/g niego powinien mieć coś około 6 stóp. Mam oczywiście kij castingowy tylko troszeczkę dłuższy i tyle.

pozdrawiam

@Thymallus , po przeczytaniu watku o kijach , stwierdzam , ze musze cofnac sie do żłobka dla wędkarzy , po prostu nie wiem nic... ale jak juz pisalem jestem losiem :wacko:

Ja sie pisze na spotkanie bez wzgledu na miejsce w Polsce tylko najlepiej do końca kwietnia bo pozniej plywam lodeczka po baltyku za belona :mellow:

Nie mam żadnych kiji do strzelania. Używam zwykłego kija (jeżeli można tak napisać o mojej pstrągówce) i tyle. Niczego nie muszę mieć. A czy ja to robię fachowo to nie wiem, no bo i skąd. Mam do tego taki luźny stosunek i uważam to za nadinterpretację. Tą samą wędką łowię potokowce, lipienie, klenie, okonie i do wszystkiego mi pasuje. Czasami nawet zdarzy się jako przyłów szczupak. Ale to nie powód żeby narzekać.

pozdrawiam

Nie mam żadnych kiji do strzelania. Używam zwykłego kija (jeżeli można tak napisać o mojej pstrągówce) i tyle. Niczego nie muszę mieć. A czy ja to robię fachowo to nie wiem, no bo i skąd. Mam do tego taki luźny stosunek i uważam to za nadinterpretację. Tą samą wędką łowię potokowce, lipienie, klenie, okonie i do wszystkiego mi pasuje. Czasami nawet zdarzy się jako przyłów szczupak. Ale to nie powód żeby narzekać.

pozdrawiam

Ale co uwazasz za nadinterpretacje bo nie zalapalem?

Te różne dzielenie poszczególnych kiji castingowych na te do strzelania, do jigowania, do łowienia na trok boczny do łowienia na przynęty powierzczniowe i.t.d. Mam wędkę w miarę uniwersalną i to mi wystarcza. Jest to oczywiście moje subiektywne zdanie. jak ktoś chce i go na to stać, a do tego ma jeszcze kogoś do noszebia tych kiji za sobą to czemu nie. Ja mam jeden kij na pstrągi plus oczywiście muchówkę.

@Mich,

fakt, troche daleko te rzeczki, w miare mozliwosci szukamy czegos blizej centrum,

w puli:

1/ Drawa

2/ Wkra

3/ Łojewek

Troche daleko z Wrocławia :wacko:

No nic, myśle ze jutro trzeba bedzie przejsc do jakis wyborow - na razie zbierajmy rzeki-kandydatki ;)

Pozdrawiam

@lukomat, tutaj http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=8677 próbowałem opisać precyzyjne techniki rzutowe w stylu pitchin' i flippin'. Na wspomnianym Łojewku nie da się rzucać inaczej. Po kilku próbach (osobiście poświęciłem na to cały jeden dzień) spokojnie zaczyna wychodzić. Później z każdym rzutem jest coraz lepiej.

Konkurs? Proponuję ustawić dwie puszki od piwa na sobie (jedna na drugą) i postawić taką budowlę w odległości 15m od wędkarza(więcej nie trzeba) i próbować strącić tylko górną albo tylko dolną :D Później można zwiększyć odległość i rzucać do jakiegoś celu np. położona kurtka (by amortyzowała rzut). Ja chętnie się również wystartuję.

Pozdrawiam

Remek