Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Wstawiam fotki z Bugu z niedzieli ktoś pytał o stan wody, woda czyściutka, jednak wysoka, zalane trawy jednak woda w korycie, i tak jak mówił ktoś wcześniej biorą ale krótkie, mielismy wyjście takiego około 65 ale tylko obciął gume.

http://img814.imageshack.us/img814/180/najerkba.jpg

http://img684.imageshack.us/img684/741/najerkba1.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Pozwolę sobie wkleić, film z zawodów ,,,Mazowiecki Spining Bugu 2010 - KLIK

Wiosną tego roku PZW zarybiło ten odcinek rzeki Bug, a w dzień zawodów, co poniektóre ryby tam pływające w łeb dostały, ot przykład doskonałej gospodarki prowadzonej przez miejscowych włodarzy PZW.

• 2 miesiące temu...

Kurcze Marcin cieszę się że znów jesteś!

Gdzie się podziewałeś tyle czasu?

Hej, siedzę w chałupie na dup.. :lol:

A na rz.Bugu nie próżnują, ale kłusownicy, więcej info. o kłusownikach, niż o wędkarzach, co by sobie ładnie połowili Pięciu przestępców nad Bugiem

.PSR z Małkini Górnej nie próżnuje :D

Ps.

Mało kto wie, że mamy tu na forum kolegę, który jest Komendantem Wojewódzkim PSR, szkoda tylko, że tak rzadko tu zagląda.

W tym przypadku nie mogę się z Tobą zgodzić ponieważ PSR z Małkini działa jak należy - jeden z nich ma firmę handlową i zarabia bardzo poważne pieniądze a jeździ na patrole chyba z pasji. Ale w poprzednim poście chodziło mi o to, że kłusole dostali pewnie po 200zł mandatu i dalej będą kłusować, ale gdyby sąd za kłusownictwo porządnie karał to może byłoby inaczej nad naszymi wodami.

Zamiast tych 200zł mandatu niech posprzątają z 5 km brzegu ze śmieci to im się odechce.

Czy ja wspominałem, że to problem systemowy? :unsure: :D Mam znajomych w PSR, gdzie mogą tam działają, są odcinki gdzie regularne odwiedziny straży zdecydowanie poprawiło statystykę i są weekendy, że na 100 kontrolowanych, wpada jeden mandat. To pociesza. Tylko jeśli Koledzy są tam gdzie są, to nie ma ich tam, gdzie ich nie ma :lol: czyli w zasadzie wszędzie indziej...

Pozdrawiam, szczególnie wszystkich zakochanych w Bugu, bo to przepiękna rzeka, nad którą chciałbym w tym roku postawić swe pierwsze kroki.

Grzesiek

Ja tam nie chce słodzić PSR z woj mazowieckiego, ale myślę, ze nie spoczywają na laurach.

Jest poważniejszy problem jeśli chodzi o rz.Bug, to jest problem wagi państwowej :D ,,...bez ingerencji człowieka - w najbliższym czasie może dojść do zmiany wschodniej granicy Polski.

• 1 miesiąc temu...

U mnie też Bug wylewa-

http://www.malkiniagorna.pl/?/210766118/1859336856615.html

w pewnym sensie to się ciesze bo nikt tu nie buduje domów przy samej rzece jak ma to miejsce np. na Narwii lub nad Zalewem Zegrzynskim.

A że kapryśna to szczera prawda-trzeba się nachodzić za rybkami.

• 2 tygodnie później...

Kolega @adamek poprosił mnie na priva o namiary na rybne miejsca w okolicach Małkini.Pozwolę sobie odpowiedzieć Ci na forum,może inni też skorzystają ;)

No więc adamek,jak wiesz że Bug to trudna woda to jesteś w WIELKIM błędzie.To mega trudna rzeka bo ja ją rozpracowuje każdego roku i ciągle jest dla mnie zagadkowa np.w zeszłym roku najwięcej szczupaków złowiłem na środku rzeki na wodzie do pasa.Nie dam Ci namiarów na jakieś bankowe miejsca bo ich po prostu nie ma.Nie ma tu opasek,sródrzecznych kamiennych raf ani innych stałych rybnych miejsc,to wszystko się zmienia z każdą wiosenną powodzią.Namiary na rybne miejsca mogę Ci dać ale maju,czerwcu jak woda wróci do swojego koryta bo teraz jest rozlana :od wału do wału:W kwietniu nie poluje na klenie i jazie bo biorą bolenie do 0,5 kg więc czekam do maja i wtedy znów próbuje ją rozszyfrować,od ponad 20-tu lat. Kolega @biosteron na pewno mnie poprawi jeśli się mylę. :unsure:

W sobotę, pokrywa lodowa, spłynęła sobie w dół rzeki, co mnie zaciekawiło, to to, że w ciągu dwóch dób woda opadła o ponad metr, nie wiem, czy to czasem, nie ingerencja człowieka w dole rzeki, wpłynęła na taki spory spadek wody w rzece. Zapewne, z rozlewisk, ryby nie zdążyły uciec do głównego koryta rzeki.