Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Siedze prawie tydzien na działce, niedaleko Kuligowa.

Pływam codzienie po 10-12km Bugiem i starorzeczami trolujac i stajac w cierkawszych miejscach ale wyniki lekko mówiac niezaspecjalne, kilka szczupaków z czego najwiekszy 69cm, 5 sandaczy wszystko do 60cm i 2 sumki jeden 95cm drugi 110cm. Woda od 3 dni opadła z 40cm... A i wczoraj mało nie zalałem kłusola uratowało go tylko ze byłem kawałek drogi od pontonu a miedzy nami była zagłeboka rynna bo stał na drugiej stronie starozecza :angry:

• 3 tygodnie później...

Boleń aktywny pod sam wieczór i gania za uklejkami intensywnie około 1h, jako przyłów trafił mi się szczupak 65cm. Miejscówka w Gąsiorowie na razie spalona, bo jakaś firma umacnia brzeg rzeki do szosy, a po drugiej stronie Bugu, pracuje pogłębiarka.

Boleń aktywny pod sam wieczór i gania za uklejkami intensywnie około 1h, jako przyłów trafił mi się szczupak 65cm. Miejscówka w Gąsiorowie na razie spalona, bo jakaś firma umacnia brzeg rzeki do szosy, a po drugiej stronie Bugu, pracuje pogłębiarka.

O rany, nawet nie potrafię sobie tego wyobrazić, zwłaszcza tej pogłębiarki. Pstryknąłeś może jakieś zdjęcie? Co za dureń zlecił te prace? Ciekawe jaki będzie efekt dla rybostanu... bo dla krajobrazu raczej kiepski.

Skoro się od bolków gotuje to trzeba będzie się w weekend zastanowić nad małą przejażdżką... Jakieś większe sztuki widać?

Zdjęć kilka pstryknąłem. Pogłębiarka zbiera piasek z drugiej strony Bugu i podaje go rurą na osuwający się brzeg od strony szosy, zasypując tym samym najgłębszy odcinek wody w tym rejonie. Firma która to wykonuje jest z Gryfina. Prace maja trwać do listopada.

.

post-1040-1348915777,0844_thumb.jpg

post-1040-1348915777,1598_thumb.jpg

Dzięki za fotki.

Masakra, tak się cieszyłem jak te sosenki do wody pospadały, lubiłem schodzić na dół pod ten oberwany brzeg. Dziwię się, że takie rzeczy są możliwe w parku krajobrazowym. Mam nadzieję, że rzeka zrobi z tym swoje. Jeżeli usypią tam opaskę, to kto wie może ryb nawet w tym miejscu przybędzie, ale ja będę i tak tęsknił za starą wodą. Poza tym atutem tego miejsca była masa zaczepów odstraszająca grunciarzy i trudne dojście. To drugie teraz odpada...

Kurde Trag to zes mnie zaskoczył z tym trolem Embarassed byłem pewny ze wolno bo co jestem na rybach to zawsze widze kilka łodzi trolujacych :wacko: Teraz o rybach wiec ostatnio troche sytuacja sie ruszyła przynajmniej u mniem, bolek 80cm i sandacz 84cm i troche drapiezników około wymiarowych i takich do 70cm. Co do zdjec to mam zdjecia rapy i zdjecie tego sandała wstawie jak tylko dostane je od kumpla ktory pstrykał. Tylko sandał nie miał szczescia bo trafił na stół imieninowy u mojej mamy, tak wszystko pływa dalej w Bugu

Mam zdjecia, ale nie sa najlepszej jakosc :( Myslałem ze wyjda lepiej, ale niestety zdjecia nijak nie odzwierciedlaja tych rybek na zywo :( Trudno ale wstawie... Sorki ze tak długo ale jestem swiezo po urlopie i musiałem sie troche obgonic z nawałem pracy, który powstał z powodu mojego urlopu :wacko:

http://img819.imageshack.us/img819/7255/27082011132.jpg

http://img4.imageshack.us/img4/5176/27082011129.jpg

Zgodnie z regulaminem, publikowane mogą być tylko zdjęcia ryb które wróciły do wody

Co do sprzetu jakim wyjełem te dwie ślicznotki to:

wedka Shimano speedmaster 270cm do 30g

krecioł Shimano Twin Power H 4000

plecionka Power pro 0,15

Takim sprzetem ostatnio wojowałem za wszystkimi rybami :D

(bez suma oczywiscie)

Gratuluje, taki boleń 80cm często się nie zdarza. Kołowrotek Shimano Twin Power 4000H typowo boleniowy B). Ten boleń gdzie ci pobił, na rafie, główka, czy wysoka burta, a może na leniwie płynącej wodzie :unsure: . Zdradzał swoją obecność :unsure: . Jakiej przynęty użyłeś, że się oszukał :unsure:

Dzieki :D Niedopisałem reszty bo wychodziłem do pracy :wacko:

Wiec co do miejsca to mam swoja tajemna rynne która ciagnie sie przy burcie dobry kilometr, jest w niej mnóstwo pniaków i innych rozmaitosci. Świetne miejsce na wszystkie drapiezniki, 70% ryb złapanych przezemnie w tym sezonie pochodzi z tego miejsca. Bolek jak i sandał nie zdradzał tego dnia swojej obecnosci, lecz wiedziałem ze gdzies tam siedza bo widziałem je kilka dni wczesniej B) Fartowna przynetom był wobek Siek-a głeboko chodzacy w przypaku bolka, a sandał połakomił sie na białego predatora. Ale te miejsce jest wrecz idealne na

ukleje RH i to na nia miałem wiekszosc ryb z tej rynny :D

W sobote bede tam napewno poniewaz wiem ze siedzia tam duzo wieksze skubańce:) A kreciołek jest naprawde zawodowy B)

(Przepraszam za zdjecie tego sandała)

Gratuluje pięknych ryb i dobrej mety. Takie miejsce na duzej rzece to skarb. czy ta twoja burta nie jest oblegana przez wedkarzy ?? W miejscach gdzie łowie na Bugu zawsze jest pełno wedkarzy, trudno znależć ciche spokojne i rybne miejsce. Mogłbyś zrobić jakąś fotke tej twojej burty ?? Oczywiscie taka ktora by jej nie zradziła. Miał bym jakiś obraz i wiedział bym czym siękierować szukajać dobrego miejsca. Pozdrawiam

Dzieki :D Akurat ta burta znajduje sie na duzej wyspie która jest odcieta starorzeczami, i mozna sie tam dostac tylko pływadłem :D Ktos nieraz tam dopłynie na nocke lub grunt ale przewaznie wybiera inne stanowisko, bo te miejsce nie wyróznia sie niczym szczególnym na pierwszy rzut oka, a cała tajemnica jest ukryta pod woda :mellow: Byłem tam wczoraj rano, złapałem dwa krótkie sandałki i prawdopodobnie spiełem dwa razy tego samego szczupaka który stał pod samym brzegiem i walił w wypływajaca przynete, ale tez niebył wielkim potworem :D Myslałem tez nad zrobieniem zdjecia ale była straszna mgła do 10.00 a ja dłuzej nie zostaje na rybach bo przwaznie do tej godzinny tylko biora a puzniej jest przerwa :D

Ja łowie bardzo często w tamtych okolicach. Duzo Bolenia , powiedział bym nawet ze bardzo dużo , poza tym Szczupaki przy tej wodzie bedą do zdjęcia przy jakiś Trawach , okonie też się trafiają zazwyczaj nie jest ich duzo ale jak juz sie trafią to Grube 30+. Klenie i Jazie też się trafiają. Tam za mężeninem jest taka Fajna Rafka , w tym roku bylo tam troche zawodów rozegranych w tamtych okolicach to ludzie ktorzy je wygrywali zazwyczaj własnie schodzili z tej rafy.

Dzisiaj na zawodach w Męzeninie rozgrywanych na żywej rybie, padł szczupak 104 cm.Sędziowie kazali go zarznąć i zabrali do Siedlec.Gratulacje dla PZW Siedlce.Więcej takich sedziów.

Smutne. Godne potepienia postepowanie.

Gospodarz lowiska strzela sobie w kolano.

Naprawde zalosne :(