Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Oj miejscówka miejscówką.Sporo podobnych na Bugu kojarzysz miejsce ze zdjęcia? Kleni w Bugu na pewno jest dużo, lecz cóż z tego pełno pod nogami ślimaków i ławic drobiazgu, co za tym idzie mają gdzieś kawałek drewna :D mogą przebierać w jedzonku.

• 3 tygodnie później...

Na mazowieckim Bugu to nic nie bierze .

Biorą wszystko co się uczepi, dlatego tylko ryba nie bierze.Byłem w piątek i facecik który siedzi na Szuminie od 1 maja w domku na działce, na pytanie czy coś bierze odpowiedział że rano to złapał 2 bolenie 2 kg i szczupaka 2.70 nawet się nie spytałem czy wypuścił

bo metodę złów i wypuść miał wypisaną na twarzy i wyskalowaną w kilogramach :angry:

Przy opukiwaniu dna to właśnie najwięcej gum zostaje w wodzie, chociaż ostatnio zauważyłem że sandacze brały bardziej z powierzchni na woblerka i wachadło, przynajmniej tak twierdzili ci co mówili że coś połapali. Jak byłem w piątek to zaobserwowałem że pod wieczór sandałki widać było przy powierzchni wody jak ganiały za drobnicą.

Karolu, najlepiej to zainwestować w mocną plecionkę, jak przynęta siądzie na gałęzi to wyprostujesz lub złamiesz hak, guma zostaje na dodatek według mnie istotna sprawa to ołów który bardzo zanieczyszcza wodę, wyciągnięty może trafić do ponownej przeróbki i nie zanieczyszcza wody.Jak utknie główka miedzy gałęziami to nie pomoże plecionka jak i odczepiacz. Czasami na Bugu było tak że trzeba było poprowadzić przynętę bardzo wolno, praktycznie po dnie by zachęcić szczupaka do brania, w innych partiach nawet brania drobiazgu nie było.

Odczepiacz surfer wyciągniesz wszystko, jest tylko kwestia linki jaką podczepisz do tego sprzętu.Wyciągam go z lenistwa tylko przy wartościowszych przynętach, gumy przeważnie rwę, jak byś był zainteresowany to w dziale zamienię podrzuciłem kontakt do producenta a opis tego sprzętu widziałem w dziale przynęty.

Witam, przyznam sie szczerze, ze dopiero dzis znalazlem watek o mojej rzecze. Wstyd sie przyznac. Widze, ze sporo ludzi wedkuje w mojej okolicy. Pewnie z niektorymi z Was mijalem sie nie raz. Ta rzeka potrafi dac w kosc, raz sie łowi, a raz jest bryndza kompletna. Potrafi zniechecic ta rzeka, ale nadrabia pieknem. Najlepszy zestaw to sredni zestaw, aleee. Kij mocny do tego obowiazkowo plecionka z zapasem, uzywam 15lbs. przynety gumy i woblery. Po kilku latach łowienia w Bugu, tak dochodze do wniosku, ze w Bugu pływa ryba tylko dlatego, ze srodkowy Bug jest plytki, ryby sa plochliwe i to je ratuje. Czesto zartuje ze znajomym, ze jesli łowisz ryby w Bugu, to zlowisz je wszedzie :lol:. Ostrzezenie!!! Ta rzeka dziala jak narkotyk, czesto przez dlugi czas nie ma ryby, a ciagle jestes :D,paradoks

Ostatni wypad nad Bug napawa mnie optymizmem. Woda opadła i zaczęło się robić ciekawie. Od czasu przyduchy nie widziałem takiej aktywności ryb. Wieczorem było tak jak lubię, bolenie biły raz za razem, chociaż współpracować wcale specjalnie nie chciały (to też lubię <_< ). Wziął tylko jeden średniak, ale za to zamieszanie kiju zrobił 90cm sumek. Nad wodą dużo ludzi, całe szczęście wszyscy zawinęli się na wieczorne wiadomości :lol: