Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

2. W tym roku łowiłem w Odrze, Wiśle i Bugu. Jeśli chodzi o żerowanie boleni to najbardziej intensywne i regularne obserwowałem właśnie na Bugu.

O widzisz, ja w Wiśle łowię bolenie, które zupełnie się nie pokazują, na łowisku jest kompletna cisza ;), w maju, czerwcu, latem, jesienią, no może czasami pogoni pod nogami jakiś glut.

Wujek, to nic złego, że ludziska tęsknią do normalności, żeby zachować trochę optymizmu staram się nie waracać myślami do starych czasów ;). Mam też ogromny szacunek dla ludzi, którzy w obecnych czasach łowią dużo ryb - bo rzeczywiście, żeby coś złowić trzeba się przyłożyć, a wynik i tak zawsze będzie wątpliwy.

Mi w sumie wystarczy dzika rzeka i spokój, bez tłumu...to jeszcze jest jak najbardziej możliwe.

Edytowane przez Napalm

eee nie wiem na co narzekacie... większość wspomina lata 90 gdzie "połowiło się często znacznie lepiej" a co ma powiedzieć pokolenie które spinninguje tak jak ja od 3-4 lat?? (chociaż z drugiej strony to ja zacząłem dośc późno bo w wieku 19 lat) tu nawet nie za bardzo jest co powspominać... trzeba sobie radzić na wodzie jaką się ma.. Mieszkam na pojezierzu brodnickim gdzie w obrębie 15 km. mam przynajmniej 6-7 jezior. i co z tego skoro wszystkie są na maksa przełowione? więc nie narzekać Panowie ;)

O widzisz, ja w Wiśle łowię bolenie, które zupełnie się nie pokazują, na łowisku jest kompletna cisza ;), w maju, czerwcu, latem, jesienią, no może czasami pogoni pod nogami jakiś glut.

Wujek, to nic złego, że ludziska tęsknią do normalności, żeby zachować trochę optymizmu staram się nie waracać myślami do starych czasów ;). Mam też ogromny szacunek dla ludzi, którzy w obecnych czasach łowią dużo ryb - bo rzeczywiście, żeby coś złowić trzeba się przyłożyć, a wynik i tak zawsze będzie wątpliwy.

Mi w sumie wystarczy dzika rzeka i spokój, bez tłumu...to jeszcze jest jak najbardziej możliwe.

Ostatnie zdanie jest jak najbardziej trafione " dzika rzeka i spokój, bez tłumu " to jest połowa sukcesu, no a druga zależy w dużym stopniu od umiejętności wędkarza.

Wędkarskie wyniki zależą przedewszystkim nie od umiejętności a od szczęścia.

Wypracowany 79 cm szczupak.

thumbnails.jpg

Bardzo ładna ryba :)

Nie obraź się ale trochę nie konsekwentne jest to co piszesz:)

Wypracowany ten szczupak - wyniki zależą od umiejętności ? Czy przyfarciłeś - trzeba mieć szczęście ??

:D Bez urazy oczywiście

Wędka Fenwick ??

Edytowane przez Pszemo

Szczupak z Bugu.

Wziął tradycyjnie na perłowwe kopyto z czarnym grzbietem.

Walka była piękna :)

Kołowrotek to sargus-rezerwowy.

Trochę plącze plecionkę ale za to jest wytrzymały.

Co do mojej konsekwencji w tym co piszę to powiem tak.

Żeby złapać coś w Bugu trzeba niestety wiele czasu na to poświęcić i do tego jeszcze mnieć szczęście.

Jednym słowem - mało jest ryby w Bugu i bardzo ciężko ją złapać.

Nie trawię takich wpisów jak - wyniki zależą od umiejętności, w jakiej mierze?

Według mnie w nieznacznej.

Na czym niby te umiejętności mają polegać, wędkarstwo nie jest skomplikowanym hobbym.

pozdrawiam

Na czym niby te umiejętności mają polegać, wędkarstwo nie jest skomplikowanym hobbym.

pozdrawiam

Witam.

Według Ciebie, co wpływa na systematyczne łowienie ryb drapieżnych typu boleń ??

Szczupak z Bugu.

Wziął tradycyjnie na perłowwe kopyto z czarnym grzbietem.

Walka była piękna :)

Kołowrotek to sargus-rezerwowy.

Trochę plącze plecionkę ale za to jest wytrzymały.

Co do mojej konsekwencji w tym co piszę to powiem tak.

Żeby złapać coś w Bugu trzeba niestety wiele czasu na to poświęcić i do tego jeszcze mnieć szczęście.

Jednym słowem - mało jest ryby w Bugu i bardzo ciężko ją złapać.

pozdrawiam

chodzi o umiejętność znalezienia ryb w rzece, szczególnie w rzece w której ryb jest mało. Jasna, że machać wędą może każdy ale często trzeba też odpowiednio poprowadzić przynętę, np. jeśli chodzi o sandacze.

@Wobi, i przy tej burcie z ostatniego zdjęcia też kiepsko? Było tam niezłe stadko sandaczy, no i niżej w kamieniach. Zresztą to słynny zakręt ,dawno temu było tam ok. 8 metrów, później regularnie zasypywało, ale szczupaki trafiały się konkretne. Dawno tam nie byłem, sentyment pozostał, pierwszego szczepana na spina złowiłem przy ujściu strumyka po drugiej stronie, już od lat nie płynie, wysechł na początku lat 90, a może wcześniej. Generalnie to piękny kawałek wody...

@Wobi, i przy tej burcie z ostatniego zdjęcia też kiepsko? Było tam niezłe stadko sandaczy, no i niżej w kamieniach. Zresztą to słynny zakręt ,dawno temu było tam ok. 8 metrów, później regularnie zasypywało, ale szczupaki trafiały się konkretne. Dawno tam nie byłem, sentyment pozostał, pierwszego szczepana na spina złowiłem przy ujściu strumyka po drugiej stronie, już od lat nie płynie, wysechł na początku lat 90, a może wcześniej. Generalnie to piękny kawałek wody...

Miałem tam ostatnio kontakt z dwoma sandaczykami,ale przeważnie gdy mam już jakieś pstryknięcie w sandaczowej rynnie to na kiju melduje się szczupaczek...

Co do zakrętu to rzadko tam lowię,unikam popularnych miejsc...

Na tym zakręcie miałem spotkanie z kilkoma potworami. Były wielkie szczupaki, sumy, piękne sandacze, życiowy boleń i kleń.

Od wielu, wielu lat został opanowany przez grunciarzy. Dawno tam nie byłem.

Wspomnienia odżyły, dzięki za przypomnienie.

Bartek

Na tym zakręcie miałem spotkanie z kilkoma potworami. Były wielkie szczupaki, sumy, piękne sandacze, życiowy boleń i kleń.

Od wielu, wielu lat został opanowany przez grunciarzy. Dawno tam nie byłem.

Wspomnienia odżyły, dzięki za przypomnienie.

Bartek

Dokladnie,jest to jedno z kilku miejsc na Bugu gdzie gromadzi się ryba i kumuluje presja.Każda ryba która się tu zatrzyma ma niestety przerąbane...

Było to miejsce, było.

Przez lata nasypało piachu, tylko końcówka przed rafą, która jest wybrukowana, wytrzymała, ale tam woda płynie szybko. To już nie to samo miejsce. Jeszcze 10-15 lat temu można było złowić tam każdą rybę Bugu. Na początku lat 80-tych jeździłem tam z przyjaciółmi, obozowaliśmy 20 weekendów w roku, można było zostawić żarcie, przynęty, namiot w krzakach i po tygodniu wszystko było na swoim miejscu.

Eeech, rozmarzyłem się, kombatanckie wspomnienia. B)

Co nieco już się pokazało o tegorocznym Spiningu Bugu 2012.

Tak jak podejrzewałem, wyniki były porażające a organizatorzy zwalają wszystko na pogodę.

Śmieszne, musi jeszcze kilka Spiningów Bugu upłynąć aby ludzie zdali sobie sprawę z powagi sytuacji.

Ale to już będzie za późno na chętnych do tego aby za trzy stówki się przespać i wyśmienite pojeść, bo tylko to będą potrafili zaoferować.

I tak się skończy tradycja marki SPINING BUGU.

• Like 1