Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

@artzgodka możliwe,na bugu rzadko widać ryby na echu,ale ma wiśle w głębokich 4-5m miejscach często mialem stada leszczy...

Co do sytuacji z zedami to miałem 3 takie przypadki stoję w rynnie ,mam strzały w opadzie wyciągam lub nie jakiegoś sandaczyka,odkotwiczam spływam w duł i w miejscu gdzie mi brały mam 2-3 ryby na echu.

No i gratuluję sandaczy Tobie i Michałowi u siebie od przyduchy nie widziałem nawet sześćdziesiątki....

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Szanowni,

Czy zasłyszał ktoś informację o rzekomym wyłączeniu Bugu (odcinki graniczne) jako rzeki wędkarskiej w nadchodzącym roku. Ma to związek ze zmianą prawa granicznego i zakazu na zbliżanie się do linii brzegowej na 15m. W praktyce wyklucza jakąkolwiek możliwość wędkowania. Ponoć ma zostać wydzielony jeden określony odcinek dla celów wędkarskich w rejonie Uhruska.

Wydaje mi się to piramidalnym absurdem, pomimo czego taka wizja powoduje ciarki, stąd moja prośba o weryfikację. Sam fizycznie takiej możliwości nie posiadam.

Jestem ze Śląska i sesje na Bugu organizuję raz-dwa razy do roku...

Proszę o ekspertyzę autochtonów.

No niestety jest wyłączonych wiele kilometrów. Dokładniej co i jak to nie wiem bo tam nie wędkuje. Zadzwoń do straży granicznej tam wszystko dokładnie powiedzą co i jak. Związane jest to z bardzo dużą liczbą nielegalnych przekroczeń granicy związanych z przemytem.

Edytowane przez Andru77

Wg tego jak problem przedstawiono mi, miałem poważną obawę że globalny zakaz obejmie zdecydowaną większość dostępnych fragmentów...

Wg aktu, który przywołał michalspin, 'nowela' nie wygląda już tak przerażająco. Brak odcinków, które lubię / cenię / chcę wracać. Spora ulga.

Wielkie dzięki za weryfikację!

• 2 tygodnie później...

Problem jest taki, że przestępstwa kłusownictwa rybackiego raczej im nie udowodnią bo nie złapali ich na gorącym uczynku i nie wiadomo przy użyciu jakich narzędzi pozyskali ryby. Co najwyżej wykroczenie złowienia ryby w okresie ochronnym a to jest jak się nie mylę w postępowaniu mandatowym grzywna 200 zł zaś w postępowaniu sądowym w sprawie o wykroczenie dodatkowo sąd orzeka przepadek sprzętu wędkarskiego który posłużył do połowu, może również orzec zakaz wędkowania pow. roku oraz podanie orzeczenia do publicznej wiadomości. Rzadko kiedy sąd wymierza grzywnę większą niż grożący za dane wykroczenie  mandat.

Edytowane przez spinnerman

Tak tylko to nie jest ich pierwszy raz, jak ich złapali dodatkowo mieli w samochodzie kije do 500g wyrzutu plecionki 0,60 na kołowrotkach i  uzbrojone kotwice wielkości pięści. Te osoby kłusowały jak kolega wcześniej napisał przez wiele lat i dalej to robią... 

Tak tylko to nie jest ich pierwszy raz, jak ich złapali dodatkowo mieli w samochodzie kije do 500g wyrzutu plecionki 0,60 na kołowrotkach i  uzbrojone kotwice wielkości pięści. Te osoby kłusowały jak kolega wcześniej napisał przez wiele lat i dalej to robią... 

To jeszcze nie dowód  :( 

Może dla osoby nie znającej tematu to nie jest dowód (z własnym kabankiem po lesie nie można?), ale wędkarz wie, że w okresie ochronnym z takim sprzętem to musi coś być na rzeczy!

Pozdrawiam

Salmo

PS. Ech, powrót B)

Widzisz Salmo,może gdyby koledzy z SG byli dogłębnie obeznani z prawem odnośnie ochrony ryb i zwalczania kłusownictwa oraz zechcieli zeznawać w sądzie jako oskarżyciele posiłkowi,a pan sędzia był zapalonym wędkarzem z zaszczepionym szacunkiem do ryb i nienawiścią do całej tej "szarpiącej hołoty" to być może postawione zarzuty byłyby bardziej dotkliwe i nie zakończone tylko postępowaniem mandatowym.

W innym przypadku Adam może mieć rację-to jeszcze nie dowód :( .Ciekawi mnie jednak, jak zostanie to zinterpretowane przez policję/sąd.

Pozdrawiam Tomi B) .

Widzisz Salmo,może gdyby koledzy z SG byli dogłębnie obeznani z prawem odnośnie ochrony ryb i zwalczania kłusownictwa oraz zechcieli zeznawać w sądzie jako oskarżyciele posiłkowi,a pan sędzia był zapalonym wędkarzem z zaszczepionym szacunkiem do ryb i nienawiścią do całej tej "szarpiącej hołoty" to być może postawione zarzuty byłyby bardziej dotkliwe i nie zakończone tylko postępowaniem mandatowym.

W innym przypadku Adam może mieć rację-to jeszcze nie dowód :( .Ciekawi mnie jednak, jak zostanie to zinterpretowane przez policję/sąd.

Pozdrawiam Tomi B) .

Tu jest problem, ludzie mimo, że spotykający się z wędkarzami codziennie nie mają pojęcia jak sytuacja wygląda tak naprawdę. Gdy się musiało wysłuchiwać wywodów niektórych funkcjonariuszy to czasami brak komentarza był najlepszym komentarzem do ich słów. Dla niektórych to kłusownictwo jest codziennością, tak jak wędkarze nad wodą.

Co ma być to będzie. Ichtiolog wycenił, ale co dalej? Hmmm... Czas pokaże.

Pozdrawiam

Salmo

W tym przypadku, to Straż Graniczna będzie pełnić w sądzie rolę oskarżyciela publicznego natomiast rolę oskarżyciela posiłkowego jako użytkownika a zarazem pokrzywdzonego POWINIEN PEŁNIĆ przedstawiciel PZW czyli co naj mniej prezes koła na terenie którego zaistniało wykroczenie ale też każdy inny członek PZW. Może on zgłaszać własne wnioski dowodowe, zadawać pytania osobom przesłuchiwanym, a także wywodzić środki odwoławcze od orzeczeń sądu, co ma niewątpliwy wpływ na efekt końcowy całości postępowania karnego.

Pozdrawiam Tomi B) .

Edytowane przez spinnerman