Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli można łowić w nocy czy nie,bo zawsze myślałem że nie (przynajmniej na odcinku PZW Biała Podl.) ?

Możesz przebywać ale bez możliwości połowu  :wacko: Stary przepis, chyba z 1956r. jak się nie mylę z umowy polsko-rosyjskiej dot. utrzymania granicy. Chodzi tu o połów ryb a nie o wędkarstwo które de facto w tamtych czasach nie istniało na taką skalę aby ktokolwiek brał je pod uwagę. Z tego co pamiętam przepis umożliwiał rybakom nocny połów na granicy z Obwodem Kaliningradzkim więc jasno wynika z tego, że chodzi tu o połów przemysłowy a nie o wędkarstwo. SG tak interpretuje sobie ten przepis bo tak im wygodnie a w sumie jest on wbrew rozporządzeniu w sprawie uprawiania sportu, turystyki i rekreacji w strefie granicznej  :(

PZW nie ma tu nic do rzeczy ;)

Edytowane przez spinnerman

Dzięki @ Krystiano ;) 

Właśnie o tą umowę mi chodziło.

cyt.

Są to dwa dokumenty: pierwszy z 1961 r. zawarty pomiędzy Rządem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej a Rządem Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich oraz dużo „świeższa” umowa pomiędzy Polską i Ukrainą z 1993 r. Według MSW zapisy tych porozumień wskazują, że „…uprawianie rybołówstwa na wodach granicznych w porze nocnej nad rzeką Bug jest niezgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa”.

Zaznaczyłem tłustym drukiem banialuki jakie stwierdza samo MSW :wacko: bo, czy my uprawiamy rybołówstwo ??? Ustawa o rybactwie śródlądowym chyba jasno definiuje co to jest rybołówstwo a co amatorski połów ryb  :rolleyes:

Jeśli mnie G-Shock nie myli to ok. 4.30 później była już kompletna cisza, nawet bolki się pochowały. Tylko jeden w zakolu ze stojąca wodą dawał ostro czadu ale to prawdziwy profesor. Woda była "żywa" od 3 do max 5. Im wcześniej tym lepiej.

Kurcze czyli tak jak przypuszczałem, że zaczynają żerować późno w nocy do świtu :P  One tak po dobrym papu lubią się poprzewracać zanim pójdą spać :D 

Jutro cały dzień niestety tylko do 18 bo póżniej do pracy, ale za to po jutrze cały dzień do póżnej nocy, chyba, że sg mnie szybciej znajdzie ;), trudno narażę sie na 500zł mandatu. Ale muszę coś w końcu godnego w tym roku złowić.