Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj cztery maluchy, wszystkie bez wymiaru, w największy upał. Droga w dół rzeki super praktycznie cały czas nad wodą w cieniu drzew, niestety złym pomysłem było wracać prawie 4 km przez łąki, jak doszedłem do samochodu to myślałem, że zejdę z tego świata. Jutro popołudnie i wieczór na odcinku Siedliszcze- Wola Uhruska, w tym rejonie dopiero od jakichś 2 tygodni można wejść i to w niektórych miejscach do tej pory trzeba mieć wodery, wieść niesie ( Źródło sprawdzone ;) ) o niespotykanej  od kilku lat w tamtych rejonach liczbie szczupaka, niestety o niczym dużym nie słyszałem jakieś tam sześćdzesiątaki   siedemdziesiątaki, choć może miedzy nimi pływa jakaś mamuśka chętna do współpracy.

Dokładnie, widok niesamowity. Podobno jętka wylatuje już od ok. dwóch tygodni. Gdy byłem nad Bugiem w zeszły wtorek, to spotkałem kilka ekip pozyskujących jętkę jako przynętę. Niektórzy mieli podejście istnie profesjonalne sprzętowo. Rozstawione maszty z firanką, na trawie gumowa plandeka, reflektory na firankę i zmiotka z szufelką. Jak się okazuje do tego też jest potrzebna dobra technika i wybór miejsca. Kto się dobrze ustawił miał pełne worki jętki, a kto źle worki puste  :D W sumie w Brańszczyku łowców jętki było więcej niż wędkarzy. A najbardziej mnie zaskoczyło, że w większości były to ekipy znad Narwi. Łowienie na kule z jętki musi być tak skuteczne jak piszą, skoro chce się ludziskom kilkadziesiąt kilometrów nad inną rzekę po przynętę jeździć.

PS

Trzeba gasić światełka w aucie, albo drzwi nie zostawiać otwartych nawet na moment. Ja tego nie zrobiłem i mam całe auto w owadach.

zapytałes po co im tyle tej jętki?

Bardzo możliwe że będą dostepne gdzieś w sklepach w Łomży oraz w necie. Bo ostatnio w wedkarskim były do kupienia pijawki tylko nie wiem jak je sprzedawali na sztuki czy pijemniczki, a może  tyle co się  uczepi do reki po zanurzeniu -czyli na ręki, szkoda że, nie zapytałem  ;)

Edytowane przez tibhar

Dzisiaj cztery maluchy, wszystkie bez wymiaru, w największy upał. Droga w dół rzeki super praktycznie cały czas nad wodą w cieniu drzew, niestety złym pomysłem było wracać prawie 4 km przez łąki, jak doszedłem do samochodu to myślałem, że zejdę z tego świata. Jutro popołudnie i wieczór na odcinku Siedliszcze- Wola Uhruska, w tym rejonie dopiero od jakichś 2 tygodni można wejść i to w niektórych miejscach do tej pory trzeba mieć wodery, wieść niesie ( Źródło sprawdzone ;) ) o niespotykanej  od kilku lat w tamtych rejonach liczbie szczupaka, niestety o niczym dużym nie słyszałem jakieś tam sześćdzesiątaki   siedemdziesiątaki, choć może miedzy nimi pływa jakaś mamuśka chętna do współpracy.

A ja myślę gdzie moje zębate. :D Wczoraj złowiłem szczupaczka 25cm pogryzionego na całej szerokości i długości, ślady po dolnej i górnej szczęce. To musiał być piękny szczupak... :)

Jeśli ktoś łowi białoryb, to na sezon potrzebuje sporo atraktora z jętki, nawet kilkanaście kilo. Szczególnie chętnie jętkę pozyskują zawodnicy z dyscyplin spławikowych. Znam takich, którzy zatrudniają pozyskiwaczy jętki, wyczynowo zużywają masę tego towaru.

Nie znam szczegółów z tego co słyszałem wiem tylko że branie nastąpiło po 15min łowienia z łódki kolesie mieli jazdę od mostu dziewięć główek w dół rzeki.

Ile w tym prawdy, nie wiem :)

To nie ja go złowiłem.

Ja tez go nie złowiłem ani nie widziałem dodać moge  tylko ze złowiony na spining i ze to synowie jakiegoś emigranta czy coś takiego

czy pływa dalej  nie wiem