Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku jest zatrzęsienie szczupaka :lol: , co mnie bardzo cieszy. Dość często słychać o jakimś okazie w okolicach metra i są to potwierdzone informacje. Ja niestety nie mogę się pochwalić niczym większym niż 70, ale jeżeli chodzi o ilość to jest bardzo dobrze złowiłem wymiarowych około 70 sztuk, a z mniejszymi było spokojnie w granicach 100

nie za dużo tych informacji na temat "rybności" Bugu? Kilkadziesiąt nie wymiarów, to nie powód do chwały. Forum czytają ludzie, którzy wolą  trzydziestaki od metrówek, bo są konsumpcyjne i łatwiejsze do złowienia.  Oczywiście nie narzucam niczego, ale proszę o podejście do tego zagadnienia z wyobraźnią. Peace.

• Like 6

Panowie spokojnie, hunem nie jestem (bardziej jestem chamem i prostakiem :P ) a już się pakuję na 4 dni wędkowania na opisywanym odcinku :)

Byłem już tam i wiem, że to bardzo trudna woda. Wypuszcza Cię taki miejscowy i później na niżówce zbiera plony :P

Ostatnio tylko z powodu sporej ilości % jakimi darzył nas Gospodarz zostawiłem w wodzie tylko 250-300 zł w przynętach (gdybym miał więcej siły na wędkowanie było by drożej :( ), teraz mam zamiar poprawić ten wynik i nic "kresowcom" nie zostawię :P

Panowie spokojnie, hunem nie jestem (bardziej jestem chamem i prostakiem :P ) a już się pakuję na 4 dni wędkowania na opisywanym odcinku :)

Byłem już tam i wiem, że to bardzo trudna woda. Wypuszcza Cię taki miejscowy i później na niżówce zbiera plony :P

Ostatnio tylko z powodu sporej ilości % jakimi darzył nas Gospodarz zostawiłem w wodzie tylko 250-300 zł w przynętach (gdybym miał więcej siły na wędkowanie było by drożej :( ), teraz mam zamiar poprawić ten wynik i nic "kresowcom" nie zostawię :P

Czyżbyś wybierał się do Mańka, do Stulna? :D 

• Like 2

Może i macie racje, Posypuję głowę popiołem", ale chodziło mi tylko, że odradza się populacja szczupaka, i taka liczba małych szczupaków dobrze rokuje na przyszłość. A tak po za tym to ci tak zwani Hunowie  najeżdżają Bug co weekend, to nie w weekendowych przyjezdnych jest problem, lecz w tubylcach. Ale to już temat rzeka, więc nie zagłębiajmy się w to.

Paweł popieram Cię.
Piszcie więcej a później plujcie sobie sami w brodę.
Najazdu hunów można się spodziewać już w weekend.

nie za dużo tych informacji na temat "rybności" Bugu? Kilkadziesiąt nie wymiarów, to nie powód do chwały. Forum czytają ludzie, którzy wolą  trzydziestaki od metrówek, bo są konsumpcyjne i łatwiejsze do złowienia.  Oczywiście nie narzucam niczego, ale proszę o podejście do tego zagadnienia z wyobraźnią. Peace.

, to nie w weekendowych przyjezdnych jest problem, lecz w tubylcach. Ale to już temat rzeka, więc nie zagłębiajmy się w to.

Misiek, na Bugu nie ma różnicy bo i tak wszystko w 98% dostaje w łeb bez różnicy czy osiągnęło nawet nie wymiar a małe 40cm... Dla większości ludu to już ,,pytelniak Panie", a i nieposkromione ego i żądza krwi w niedzielnych wędkarzach jest czasami niepojęta. Samochód za 50-60tyś.zł a  trzydziestaki w łeb i w bagażnik. Przecież trzeba wrócić z łupem do jaskini... :) Także że głównym problem są tubylcy to nie jestem taki pewny :) Chociaż w obu grupach są wyjątki od reguły :)

I o takich właśnie sprawach powinniście pisać jak najwięcej, wyciągać brudne grzeszki lokersow i przyjezdnych.

Po co bić pianę o 30 takach.

Piszmy o tym jak zwalczamy kłusowników miesiarstwo i inne patologie z nad wody.

Reagujmy, nie bądźmy obojętni nr 112 jest darmowy, to nic nie kosztuje.

Samochód za 50-60tyś.zł a  trzydziestaki w łeb i w bagażnik. Przecież trzeba wrócić z łupem do jaskini... :)

To ja podam inny przykład

Miasteczko nie duże, prawie każdy każdego zna.

Jedna z najbogatszej rodziny w mieście

4  samochody na podwórku, jeden w pole drugi do roboty i sklepu, a dwa pozostałe na wizytacje i do kościoła,

80 hektarów poza miastem dają żniwa w postaci dotacji unijnych,

4 chałupy już wybudowane dla bachorów,

on i ona ciut nie urzędnicy państwowi

Wielka dama  wywozi rowerem wieczorną porą śmieci do śmietnika blokowego.

Taka jest prawda :)

• Like 3

Dzisiaj na granicznym na wysokości Kodnia jeden szczupaczek 40 cm na Algę -2, dwóch moich kolegów zero, Sugry za Kodniem kolego boluś około 34-40 cm, drugi kolega szczupalek 55-60 cm, ja spięty pod nogami zanderek taki z 50 cm. Ogólnie zajebiście klimat widoki , woda niska ale nie jest źle. 

Do kolegów z Chełma  - co w tym Świerże  ????? Jakieś ciekawe wyniki ?????   Pytam z ciekawości bo z Lublina prawie 100 km pedałowałem  w jedną stronę na darmo żeby się dowiedziec na miejscu że jakieś zawody są  .......

Edytowane przez rybson

Ja już też wróciłem, ołowiłem się za wsze czasy :)

Sporo szczupaków 40-80(parę) cm, kilka ryb nie do wyjęcia. Czekam na fotki od Współtowarzyszy tej niedoli.

Na świeżo zakupiony cast (YASEI + PFLUEGER President od Kolegów z forum, s. Dzięki za fajny sprzęcik i rady) złowione pierwsze szczupaki, ta zabawa mi się zaczyna podobać :)

Ja już też wróciłem, ołowiłem się za wsze czasy :)

Sporo szczupaków 40-80(parę) cm, kilka ryb nie do wyjęcia. Czekam na fotki od Współtowarzyszy tej niedoli.

Na świeżo zakupiony cast (YASEI + PFLUEGER President od Kolegów z forum, s. Dzięki za fajny sprzęcik i rady) złowione pierwsze szczupaki, ta zabawa mi się zaczyna podobać :)

Zarzuć fotki jak już będziesz miał... chętnie zobaczymy:)

Zarzuć fotki jak już będziesz miał... chętnie zobaczymy:)

Drugiego dnia zmiażdżyłem sobie mały palec prawej ręki więc (dosłownie sprasowany koniec z paznokciem :( )... część zdjęć nieregulaminowa "w panierce" ale coś się wybierze. Sprawdzę tylko dolny limit wielkości szczupłych :)

Palec jak palec, kiedyś dojdzie do siebie. kość pogruchotana, paznokcia połowy nie stwierdzono :P

Rybki na fotkach z mojego aparatu nie trzymają się zasad wielkościowych, zaś te większe zdjęcia mają paskudne :(, może z przymrużeniem oka nie zostanie poglądowa usunięta.

post-52863-0-00944900-1378849587_thumb.jpg

Edytowane przez K-Pon

Zerwałem kilka, może kilkanaście (mniej niż 15) gumek :P Rybka malutka i nie ma znaczenia jak trzymana. Z większymi obchodzę się delikatniej :)

Z wyjazdu poza towarzyszami niedoli najbardziej cieszy fakt "rozdziewiczenia" casta i sukcesy w jego stosowaniu (zdjęcia robione aparatami kolegów, jeszcze ich nie mam u siebie). Będąc w maju w tym samym miejscu nie byłoby widać szczytówki mojej wędki, woda znacznie opadła i podaje rybki jak na dłoni, niestety innym wędkarzom tak samo jak nam :/

Podstawą były "oczojebne" przynęty ale jak widać na fotce stonowane też dawały jakiś rezultat.

Purystów i skażonych ideologicznie za zdjęcie przepraszam, nie wiedziałem, że "wancor" mi wylazł spod koszulki :P

Zerwałem kilka, może kilkanaście (mniej niż 15) gumek :P Rybka malutka i nie ma znaczenia jak trzymana. Z większymi obchodzę się delikatniej :)

Z wyjazdu poza towarzyszami niedoli najbardziej cieszy fakt "rozdziewiczenia" casta i sukcesy w jego stosowaniu (zdjęcia robione aparatami kolegów, jeszcze ich nie mam u siebie). Będąc w maju w tym samym miejscu nie byłoby widać szczytówki mojej wędki, woda znacznie opadła i podaje rybki jak na dłoni, niestety innym wędkarzom tak samo jak nam :/

Podstawą były "oczojebne" przynęty ale jak widać na fotce stonowane też dawały jakiś rezultat.

Purystów i skażonych ideologicznie za zdjęcie przepraszam, nie wiedziałem, że "wancor" mi wylazł spod koszulki :P

Ja oczywiście się nie czepiam :D W WŚ pisali że rybom to nie szkodzi ani dużym ani małym. :D No rzez trwała, drobnego szczupaka... A trochę szkoda bo wiele się trafiało ryb z przedziału 45-50cm..

W tym roku jest zatrzęsienie szczupaka :lol: , co mnie bardzo cieszy. Dość często słychać o jakimś okazie w okolicach metra i są to potwierdzone informacje. Ja niestety nie mogę się pochwalić niczym większym niż 70, ale jeżeli chodzi o ilość to jest bardzo dobrze złowiłem wymiarowych około 70 sztuk, a z mniejszymi było spokojnie w granicach 100

Cześć. Dla małego sprostowania i żeby zaoszczędzić kolegom ew. niepotrzebnych rozczarowań chciałem napisać, że aż takiej rewelacji z rybami to nie zauważyłem :) A łowię w Bugu od lat trzydziestu. Zdecydowanie częściej miałem spotkania z fajnymi rybami łowiąc w Wiśle (w czasie jak mieszkałem przez rok w Warszawie).  Choć obie rzeki równie piękne, każda na swój sposób :) Pozdrawiam

Sporo to jest ryb w okolicach 40-50 o większego wcale nie łatwiej niż rok temu ,a nawet trudniej bym powiedział .Może misiek nie wiem ze wymiar już 50 i  stad te 70 szt,pozdro

Nie bój się,  wie lepiej niż Ci się wydaję. :)

Edytowane przez misiek116p