Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Orientuje się może ktoś jak z tegorocznym Spiningiem Bugu będzie?

Lokoko83 chodzi ci o ten, którego baza była w zeszłym roku w Okunince nad jez. Białym? Jak o ten to nie będzie w tym roku. Trochę szkoda bo fajna imreza.

"....W ramach działalności statutowej Koło prowadzi szeroką działalność sportowo-rekreacyjną, skierowaną do różnych grup wiekowych...."

I pod spodem fotka z dwiema martwymi rybami w dłoniach, by różne grupy wiekowe wiedziały do czego jest ryba, niech się uczą młodzi jak się sportowo rybę łowi i rekreacyjnie ją beretuje. :blink:

• Like 1

u nas jest to samo...

http://www.pzw.org.pl/bialapodlaska/wiadomosci/84639/60/towarzyskie_zawody_spinningowe_spinning_bugu_dnia_06_pazdziernik

UWAGA:
1. Obowiązuje zakaz brodzenia, ryby złowione w zawodach zabezpiecza organizator. Istnieje możliwość zabrania przez zawodnika złowionej ryby tylko w przypadku zgłoszenia tego faktu do sędziego wagowego podczas ważenia.
2. Zabrania się przemieszczania samochodami (zawodników) podczas trwania zawodów.
3. Zawodnik zobowiązany jest przynieść do punktu ważenia złowioną rybę w nieprzekraczającym czasie tj. do godz. 12:30, w przeciwnym razie nie zostanie sklasyfikowany. O godz. 12:30, wg czasu głównego sędziego klasyfikacja zawodników będzie zakończona.

Ciężko jest panom sędziom dupy ruszyć nad wodę :angry: , żeby rybę zmierzyć i wypuścić, tak jak jest na zawodach chełmskiego kola Wodnik, tam bez podbieraka i siatki w której trzymasz rybę w wodzie do czasu przybycia do ciebie sędziego, nie możesz wystartować( sygnalizujesz złowienie ryby gwizdkiem). I przede wszystkim ograniczona ilość uczestników, żeby sędziowie mogli to ogarnąć.

Edytowane przez misiek116p

No tak, bo nad Bugiem wymiarowych nikt nie wypuszcza. Takich spotykam tylko w necie. :)

Są wyjątki. Ja wypuszczam poniżej 60cm i dlatego w tym roku żadna na patelnie nie trafia :( . Co prawda w Bugu nic nie złowiłem ale ze starorzecza w przedostatni weekend IX w chyba 2h wyszło mi 4 sztuki ale żaden nie miał porządanego wymiaru.

My z kolega zawsze wypuszczamy chyba ze cos duzego sie trafi ( ciezko ) zona smieje sie ze mnie ze na darmo kilometry robie bo czasami to wychodzi w dwie strony ponad 300 a my z koleszka sie relaksujemy po prostu. Nocka na rybkach, ognisko, dzieciak kumpla w namiocie ktory juz sie uczy wedkowania to cos bezcennego. Zawsze sie pyta czemu wypuszczamy :) Teraz mniej jezdzimy bo my to raczej na posiedzenie choc ostatnio spining polubilem ponownie.

Nie ma takiej opcji żeby każdy zawodnik złowił rybę. jak złowi 1/3 to wszystko.

Na ostatnich zawodach na jakich byłem na 50 osób 34 złowiły wymiarowe ryby, niektórzy nawet po kilka. Rachunek prosty.

PS:Zawody odbyły się na żywej rybie.

Na zawodach, które ostatnio sędziowałem zostało złowionych (wymiarowych i wpisanych do kart zawodniczych) 184 ryby. Startowało 25 zawodników w dwóch turach (dwa dni). Rzeka spłynęła by krwią, gdyby zostały zabite. Żeby nie było wątpliwości, to były zawody spinningowe. 10 sędziów ogarnęło całość, ryby nie przebywały w siatkach i wiadrach z wodą dłużej niż 15 minut z jednym małym wyjątkiem (mój błąd organizacyjny).

Organizowanie zawodów w formule "złów, zabij, przynieś do wagi" jest niezgodne z regulaminem sportu PZW. Jak można chwalić się tym? Dlaczego przedstawiciele samorządów lokalnych biorą w tym udział? :angry:

Nie dziwi mnie jedno - wsparcie Mazowieckiego ZO, tam standardy są inne. :ph34r:

Co najgorsze, grozi nam wprowadzenie tych standardów w całym naszym kraju - raju. :blink:

• Like 1

guzik prawda. Jak się chce to można... niestety w tym kraju problem jest wlasnie z tą chcicą...

Dokładnie. Wpisowe płacimy, sponsorzy i organizator mają odliczenia podatkowe z tytułu ufundowania nagród, i to nie wiem przypadkiem czy to nie jest cała kwota zainwestowana a jak nie to przynajmniej VAT,  więc koszty już są mniejsze. Ma tu zastosowanie stara zasada  tak jak pisze @mifek "Chcieć to MÓC".

A mnie na jesiennym przyborku trafił się jeszcze taki prezent :D Był jeszcze jego starszy brat niestety boleniowa plecioneczka nie wytrzymała odjazdu rynną w zwalisko :angry:  Mam nadzieję, że pozbędzie się woba bez problemu bo płytko chwytają. Wniosek jest jeden-trzeba nawinąć grubszą plecioneczkę i z mocniejszym patyczkiem pośmigać przez październik bo woda pod sumka z dnia na dzień robi się coraz fajniejsza ;)

sorki za jakość foty-stary telefon-nowy zażył kąpieli :)

post-52196-0-14640700-1380888456_thumb.jpg

• Like 1