Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Brzydka pogoda i zdjęcia robione telefonem 3.2mpx więc jakość troche słaba.

post-53124-0-44385100-1392065488_thumb.jpg

post-53124-0-38460000-1392065557_thumb.jpg

To co widać w oddali to jeszcze nie jest całkowicie rozmarznięta woda :-(, narazie płynie po pokrywie lodowej.

post-53124-0-16888900-1392065583_thumb.jpg

post-53124-0-90566100-1392065623_thumb.jpg

post-53124-0-08094000-1392065665_thumb.jpg

post-53124-0-53438300-1392065839_thumb.jpg

Edytowane przez misiek116p
  • Like 2

Łukasz, jak będę mial czas to pojadę zrobić zdjęcia miejscówki identycznej jak ta twoja. Chodzi o zakręt i chyba ujscie jakiejś rzeczki. Chyba, ze te zdjecia robiłeś w Siedliszczu?:-)

Edytowane przez misiek116p

Łukasz, jak będę mial czas to pojadę zrobić zdjęcia miejscówki identycznej jak ta twoja. Chodzi o zakręt i chyba ujscie jakiejś rzeczki. Chyba, ze te zdjecia robiłeś w Siedliszczu?:-)

Nie fotki nie są z Siedliszcza, jest to miejscowość Husynne. Czekam na Twoje, jak jakaś ciekawa woda to może kiedyś się zgadamy :) 

Husynne to nie jest bardzo daleko, więc czemu nie. Tam kiedyś był fajny zbiornik, do czasu jak sie zabrali za rewitalizacje, tam lowilem swoje pierwsze szczupaki, i tam mój ojciec złowił 118 cm zębatego, ale to bylo ponad 20 lat temu, cytując klasyka " To se ne wrati pane Havranek" niestety,

Husynne to nie jest bardzo daleko, więc czemu nie. Tam kiedyś był fajny zbiornik, do czasu jak sie zabrali za rewitalizacje, tam lowilem swoje pierwsze szczupaki, i tam mój ojciec złowił 118 cm zębatego, ale to bylo ponad 20 lat temu, cytując klasyka " To se ne wrati pane Havranek" niestety,

Niestety Pawle nie o tym samym Husynnem mówimy. Ty piszesz o miejscowości w powiecie chełmskim nie daleko Dorohuska, a ja o miejscowości o tej samej nazwie niedaleko Hrubieszowa :)

Szkoda że jeszcze tyle lodu, zamoczył by już jakiegoś smurzaka:)

Swego czasu byłem prekursorem łowienia na "smużaki" między mostem drogowym a kolejowym. Wszyscy kombinowali z małymi obrotówkami a ja łowiłem na pierwsze zdobyte od A.Lipińskiego woblerki. Ale był to okres przed "konserwacją" i wyczyszczeniem całej opaski a także całej skarpy. Opaska była tak zarośnięta od strony parku, że niektóre odcinki pokonywałem ryzykownie wodą, łażąc na niżówce po jej stoku. Ryby wieczorem podpływały pod nawisy krzaczorów. Brały kleniuchy a jako przyłów ....także bolenie. Jazie trafiały się kilometr wyżej. Na początku opaski koło księdza góry :P, przed dawnym dworcem PKS. Ostatnio byłem z aparatem to nie mogłem poznać odcinka.... 

Edytowane przez Radzio
  • Like 1

Mi kapitalnie spisały się Parfy w ubiegłym sezonie.

Smużaki :) i Pestki biły wszelkie rekordy na UL (jak dla mnie to kij do 15 gr) choć rzadko się wybieram z takimi zabawkami nad wodę. Najczęściej podpieram się kijem do 42gr. Opaska faktycznie zmieniła się ale nadal można efektywnie połowić tam białorybu na omawiane przynęty.

Mam nadzieję że woda pozostanie podwyższona jak najdłużej i znów będę mógł w śpiochach brodzić po zalanych łąkach z Parfem na końcu tym razem cieniutkiej pletki :P

U mnie Pawciu idzie w górę, trochę jednak tego śniegu w moich rejonach było.

Oby tylko padało na wiosnę to za szybko nie opadnie :)

Znów dwa kije przewiesi się przez ramię, 15 gr do zmierzchu a 42 gr z Widelcem na końcu zestawu gdy się troszkę ściemni :P

Ja po zmierzchu to grzecznie znad rzeki idę do domu :-(, takie to plusy ujemne Unii Europejskiej. Liczę na to, że się kiedyś zmieni i na granicznym bedzie można w nocy wędkować.

A wracając do poziomu wody na Bugu to jak jest 350 + to do okola Włodawy tworz sie jeden wielki zalew kilkaset hektarów, i wtedy smużaki i inne wobkowe robactwo idzie w ruch, a i na muchę można spróbować.