Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na 18 km bugu jest pełno tego dziadostwa Z psa po jednym dniu wydłubałem 14 szt.

Co niektórzy z obawy przed kleszczami wypalają nadbrzeżne trawy.

niestety potwierdzam, bardzo dużo brzegów jest wypalonych. Zastanawiałem się ostatnio własnie czy to nie przez kleszcze ludzie wypalają.

Osobiście najwięcej spotkałem w okolicach Dręszewa trafiło się i po 5-8 w jednym przejściu po wyższej trawie. Niby czlowiek spryskany etc, jednak sie czepiają na ubranie.

Ja za to zaobserwowałem bardzo dużo wyciętych krzaków. Przez ludzi, nie przez bobry. Na długich odcinkach tej naszej rzeki się niestety coraz bardziej łyso robi.

Bobry zaczną, ludzie skończą i jest łyso sam czasem zbieram po nich kawały drewna. Jednak główny winowajca to bóbr, przez ostatnie 10 lat na ,,moim,, odcinku powalił 70 % wierzb nad wodą, o dziwo zdarza się nawet że skubie młode sosny. Brzegi bez wierzb niszczy nieustannie płynąca woda obmywając piaszczyste burty i zabierając ludziom działki, wszędzie kopane są jamy do których wpada koło samochodu, czy człowiek do pasa. Żeremi na dludości 500 m naliczyłem 4 a wiem od znajomych że jest ich wiecej - DRAMAT, ktoś powinien zająć się ochroną krajobrazu nad Bugiem przed Bobrami bo z gatunku zagrożonego staje się inwazyjnym.

P.S. Dwa tygodnie temu widziałem stadko 30 kormoranów nad Bugiem-kolejny potrzebny nam gatunek :/

Trzeba się naprawdę sporo na przemieszczać ,żeby cokolwiek złowić.A o kilku braniach z jednego miejsca na tą chwilę można zapomnieć. Jak nie podniesie się woda to za kilka dni może być  jeszcze większa cienizna

208wsuq.jpg

16geq8p.jpg

Edytowane przez maicke82
  • Like 5

Dzisiaj 4h między Sutnem a Wajkowem. Na Bugu jedyna aktywność ryb to paniczna ucieczka drobnicy przed atakiem ........ mojego woblera. Na małym starorzeczu okoń 28cm, chyba jedyny mieszkaniec tego miejsca bo wody jakieś 70-80cm w najgłębszym miejscu a powierzchnia to ok. 500-600m2, taka większa kałuża.