Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Jest źle.Od tygodnia urlopuję nad granicznym odcinku.

Dobrze że zabrałem kilka boleniowych wabików to człowiek o kiju nie schodzi.

Woda na moim odcinku niższa w stosunku do ubiegłego roku o jakieś 1.5m.

Starorzecza puste i zostały tylko około wymiarowe szczupaczątka.

Wędkarski honor ratuję łowiąc bolenie-tych akurat jeszcze nie brakuje.

Rozmiarowo nie powalają ot takie ok.60cm.

Żar leje się z nieba nawet późnym wieczorem i jakiekolwiek sesje zdjęciowe odpadają.

Pokusiłem się o sfotografowanie pierwszego złowionego bolenia (60 cm+) i trzy zdjęcia opłaciłem kwadransem reanimacji przeciwnika.

post-49227-0-71449500-1439050234_thumb.jpg

post-49227-0-87461300-1439050324_thumb.jpg

post-49227-0-41526800-1439050553_thumb.jpg

Przyznać trzeba że ciepełko im nie szkodzi i w kondycji są wybornej.

Sprzętowo jak to na urlopie:

Fenwick Eagle travel 2.6/21g, Caldia 3000,plećka tournament 0.14mm i przypon z fluorocarbonu 0.50mm.

Ten zagryzł akurat thrilla 5cm.

Taki jest rybostan niestety i tyczy się to większości Polski rzek. Oczywiście można trafić i ładnie połowić zdarzają się takie "strzały" ale generalnie to jest po prostu mało ryb a presja duża, na niektórych odcinkach nawet ogromna.

Dużo wędkarzy zabiera to co złowi, ryby rosną dość dolno i jest jak jest.

Kogut, w jakich okolicach urlopujesz? Ja Bug graniczny mam 20min drogi od domu i niestety w tym roku jeszcze nie odwiedziłem. Byli znajomi w wielu miejscach od Dorohuska i Dubienki aż po Włodawę i wyniki mieli bardzo słabe :(

Znacznie niżej kolego.

Łowię głownie Kryłów i okolice.

Na tę chwilę to na trzy wypady mam trzy podobne jak wyżej bolki i kilka niewymiarowych szczupaczków na starorzeczach. Kilka brań i jakieś spady boleni.

Nie jest ciekawie,oj nie jest.

Został jeszcze tydzień więc pewnie zajrzę jeszcze ze trzy-cztery razy.

Ojj tak, kłusownictwo kwitło w czasach gdy było można łowić w nocy na granicznym. Ile ton ryby rocznie się zachowa dzięki temu zakazowi-ciężko ocenić. 

Powiem Ci że te kaprysy sprawiają, że można jeszcze złowić fajną sztukę.

Doceniam to stanowczo i zawsze współpracuję.

Lepszej ochrony nie można sobie życzyć.

Gdyby jeszcze nie te paliki u sąsiadów......

.....

Gdyby jeszcze nie te paliki u sąsiadów......

Paliki? Słyszałem o tym wiele razy, oraz o różnych podrywkach przerzuconych przez drzewa czy siatkach, ale nigdy nie spotkałem się z żywą duszą po drugie stronie :lol:

Tak czy siak w Bugu można jeszcze połowić jeśli znasz wodę. A pozostałych, którzy jadą na 2h i mówią że ryb nie ma, nie będę z błędu wyprowadzać :D

Witam Panowie, Weekend spędziłem nad Bugiem odcinek Granne - Burzyski cały wieczór i nocka 0 brania głównie nastawiałem się na suma,  w ubiegły weekend wytachałem pięknego 85cm wąsacza oczywiście wrócił do wody :P 

Edytowane przez wisniowy21

Od 17 do 20:30 w ok. Sutna w miesjcu gdzie w latach ubiegłych była piękna płotka i leszcz a teraz mimo tego że jedno z głębszych miejsc na odcinku kilku km i nawet jednego skubnięcia. Próby były na glizdy i garmażerka (wątróbka). Trzeba chyba jechać gdzieś za Mielnik.

Byłem 12 dni w Tuchlinie i złowiłem tylko Bolka i Okonka wielkoścości środkowego palca u ręki, tragedia wody jak na lekarstwo, Ojcu na kukurydzę skubała drobnica też bez rewelacji... Woda w głębszych miejscach po pas, i w jednym dołku do klaty ;(

post-54620-0-28005800-1439448157_thumb.jpg

Edytowane przez Rexxx

Byłem 12 dni w Tuchlinie i złowiłem tylko Bolka i Okonka wielkoścości środkowego palca u ręki, tragedia wody jak na lekarstwo, Ojcu na kukurydzę skubała drobnica też bez rewelacji... Woda w głębszych miejscach po pas, i w jednym dołku do klaty ;(

...ale fota jest z wyszkowa a nie z Tuchlina.

W weekend wybrałem się z doskoku nad Bug miałem spędzić więcej czasu ale niestety nie było mi dane... W sumie :

1 Szczupły ok 60cm bo nie mierzyłem (foty nie ma bo jakoś nie pomyślałem żeby zrobić :D)

2. Świnka ok 55cm bo też nie mierzyłem dokładnie (pierwsza z tego gatunku jaką złowiłem)

3. Bolo z forumowym minimum na bank (piękne branie z powierzchni w warkoczu)

Poza tym jeszcze 2 brania Boleniowe nie trafione.

post-54784-0-22975200-1439894211_thumb.jpg

Troszkę oblepiony ale nie chciałem tracić czasu na prysznic :)

post-54784-0-58106200-1439894209_thumb.jpg

I do domu...post-54784-0-33588000-1439894210_thumb.jpg

Pozdrawiam Qcyk!!

• Like 14