Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

poratujecie namiarami na miejscówki w okolicach Włodawy. Spędzam kilka dni nad Jeziorem Białym, a to rzut beretem do Bugu. Aż żal byłoby nie skorzystać z okazji. Chętnie poganiałbym za boleniem, kleniem.. w każdym razie spin lub mucha ) 

z góry dzięki

pzdr

Marcin

W weekend wybrałem się z doskoku nad Bug miałem spędzić więcej czasu ale niestety nie było mi dane... W sumie :

1 Szczupły ok 60cm bo nie mierzyłem (foty nie ma bo jakoś nie pomyślałem żeby zrobić :D)

2. Świnka ok 55cm bo też nie mierzyłem dokładnie (pierwsza z tego gatunku jaką złowiłem)

3. Bolo z forumowym minimum na bank (piękne branie z powierzchni w warkoczu)

Poza tym jeszcze 2 brania Boleniowe nie trafione.

attachicon.gifświnka.jpg

Troszkę oblepiony ale nie chciałem tracić czasu na prysznic :)

attachicon.gifbol1.jpg

I do domu...attachicon.gifbol2.jpg

Pozdrawiam Qcyk!!

Brawo qcyk ! Wszędzie pusto a ty nawet żywca trafiłeś gratulacje :)

Cześć,

poratujecie namiarami na miejscówki w okolicach Włodawy. Spędzam kilka dni nad Jeziorem Białym, a to rzut beretem do Bugu. Aż żal byłoby nie skorzystać z okazji. Chętnie poganiałbym za boleniem, kleniem.. w każdym razie spin lub mucha )

Wygooglaj "bagna u Mańka", rejon Stulna, piękna rzeka.

Panowie,

dzięki za namiary. Co prawda "u Mańka" nie byłem, lecz niedaleko. Zwiedziłem kilka miejscówek Włodawa-Sobibór- Zbereże i potwierdzam, że im bardziej na południe tym piękniej. Rzeka jest urokliwa, cicho, spokojnie i bezpiecznie, bo pogranicznicy czuwają ;)

Ludzie przyjaźnie nastawieni, wędkarze rozmowni, zawsze coś ciekawego można się dowiedzieć, natomiast wszyscy narzekali na bardzo niski stan wody oraz słabe wyniki w tym roku, oprócz wiosny kiedy rzeka darzyła kleniami.

Ja chciałem złowić bolenia, ale na chciejstwie się skończyło, bo cwaniaki praktycznie w trawach na drugim brzegu żerowały. Jak się przerzuciłem na lżejszy zestaw to skończyło się obcinką obrotówki przez szczupaka i kilkoma wyjętymi okonkami. Mimo to jestem zadowolony, odpocząłem i jestem pod wrażeniem rzeki, jej naturalnego piękna.

• Like 1

Bylem 2 tygodnie w ok. Mielnika. Brak wody w rzece :( piaszczyste łachy wszędzie, ludzie chodzą na spacery środkiem rzeki, kajaki wpadają na mielizny a zanurzenia ile mają 15cm? Rozmawiałem z wędkarzami z okolicy ale nie nad wodą, spotykałem ich w sklepie czy restauracji. Nie chodzą na ryby bo nie ma po co, ryby się gdzieś wyniosły. Wędkarz który bywał 2-3x w tygodniu poddał się w lipcu, gość łowił zawsze leszcze i karpie a w tym roku nic zupełnie nawet nie ma krąpia i uklejki. Widać jedynie ataki boleni a o złowionych pisałem w tym wątku (no nie, nie ja byłem łowcą).

To prawda woda masakrycznie niska. Potwierdzam też, że z białą rybą masakra (sam nie łowię ale nasłuchałem się nad wodą) a co do drapierznika to cięrzko mi powiedzieć bo bywam nad Bugiem tylko przy okazji odwiedzin moich "staruszków" ale myślę, że można wygrzebać jeszcze fajnego Bolka bo szczupłe to raczej takie 60-65 od wielkiego dzwonu coś większego... Jest jeszcze sporo miejsc w których miałbym poważne wątpliwości co do przechodzenia na drugą stronę rzeki :)

W temacie Bugu aż nie wiem co napisać.
Z jednej strony widzę wyraźnie, jak zmienił się po 2008 roku :( Moi koledzy zbierali wtedy te ryby, ja nie mogłem, bo uczyłem się do egzaminu maklerskiego.
Jestem też mocno przekonany, że jest w nim znacznie mniej ryb niż w Wiśle (gdzie mam ostatnio wyniki typu 4 jazie, 2 klenie i boleń).

Z drugiej strony, w tym roku nie miałem tam nieudanego łowienia. Czy to na wiosnę z doskoku, czy latem podczas niżówki.
Teraz niestety nie mam możliwości wyjazdu, ale jestem przekonany, że jakbym wyskoczył na czwartek-piątek w temacie pojawiłoby się jakieś zdjęcie :)

Pozdrawiam

Edytowane przez korol

Niski-pogodynka.pl

Raczej bardzo niski  :unsure: . Rozmawiałem telefonicznie w niedzielę z kolegą z ok. Mielnika. On na ryby nie chodzi od kilku tygodni, inni miejscowi wędkarze też nie bo nic nie bierze. Nad wodą można tylko w weekend kogoś spotkać ale to przyjezdni z wiarą że coś złowią. Ja zaczynam urlop od połowy września i mam nadzieję że coś złowię, i że może trochę popada to grzyby będą.