Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

No nie mogłem usiedzieć po wczorajszym i dobrze bo jedno branie miałem,równiutkie 70cm :)

Przynętą był bezkonkurencyjny w tym sezonie shadrap 7cm .

post-55432-0-81446800-1451151682_thumb.jpg

Dareczku jeżeli mogę  nie jestem zwollenikiem wstawiania zdjęć ake na koniec w super toważystwie należy się łowcy zadowoleni i nie chodi tu o cm kg ale o atmosferę a w naszych sspoitkaniach myslę że jest  ok  betony linia i teraz tam  jest ok pozdro

• Like 4

attachicon.gifIMG_20151226_183257.jpg

Dareczku jeżeli mogę  nie jestem zwollenikiem wstawiania zdjęć ake na koniec w super toważystwie należy się łowcy zadowoleni i nie chodi tu o cm kg ale o atmosferę a w naszych sspoitkaniach myslę że jest  ok  betony linia i teraz tam  jest ok pozdro

No wiesz ryby są dla mnie bardzo ważne przynajmniej w tym okresie mojego życia ale nie są ważniejsze od ludzi .

Dzisiaj 3 godzinki na wodzie... wyjechało 7 sztuk zębatych :)  wszystkie +/- 60cm...

Rybki wielkością nie powalały, ale za to były grube i waleczne :) Wszystkie wyjęte w czasie 40-sto minutowego żerowania...

Woda dosyć płytka, 3m. Brania z lekkiego opadu, guma 5'' + 5gram ołowiu... Sezon, zakończony ;)

Mam wrażenie że woda przez ostatnie 2 tyg poszła do góry, miejsce stare, sprawdzone, znane :)

Znajomy dzwonił że jakieś zedki mu się na kijku wczoraj wieszały, także prawdopodobnie jutro o ile pogoda pozwoli, jeszcze jeden wypadzik ;)

Dziś przelotki zamarzały...

Misiek116p "żartuję", a nie "rzartuje"... . Z tym co piszesz to 100% racji. W tym roku, to można Bug (i nie tylko) przejść z jednego brzegu na drugi pasa nie mocząc;) Jak byłem ostatnio to woda już nieco wyższa i miejmy nadzieję, że będzie niedługo dużo wyższa, bo jak nie to tragedia będzie w przyszłym roku. Już w tym te rynny co zostały to siatkami setki razy sprawdzane....

Edytowane przez leszczynski.bp
  • Like 1

Wy się nie martwcie, że można sobie przejść na drugą stronę bez umoczenia ,,cohones" a tym, że większość gatunków ryb nie wytrze się już 3 raz z rzędu... To dotyczy zwłaszcza szczupaka- dwa lata bez tarła i przy takiej presji jaka jest i podejściu ,,co na haku to w plecaku", bez znaczenia na rozmiar zdecydowanie przetrzebiło ten gatunek. Już widać brak podrostków, za trawami nie widać mikro szczupaczków. Porównując jeszcze sytuację sprzed 5 lat a nawet to co było w 2013r(ostatni rok gdy szczupak się dobrze wytarł). jest delikatnie mówiąc-okropna, bieda i marazm. A zarybienia z pzw-litości! Okręg PZW Biała Podlaska na rzekę 200kg narybku jesiennego(sic!), na Krznę uwaga 720kg! Co to jest 200kg narybku na 771.5ha wody???  {Poza tym tak naprawdę nie wiadomo czy nawet te marne 200kg zostało wpuszczone...

• Like 3

Majo moja obawa o niski stan wody jest też związana z tym, że może to spowodować i spowoduje to, że ryb takich gatunków jak szczupak czy leszcz do tarła nie przystąpią. W 2013 i 2014 roku jeszcze widziałem tarło szczupaka i leszcza. W tym roku jak pojechałem w te miejsca gdzie tarlo się odbywało już nie było wody. Patrząc na sytuację hydro meteo to nie zanosi się na śnieżną zimę a tylko to jest gwarantem wysokiej wody na wiosnę. O tej porze rok stan wody powinien być wyższy o co najmniej 1,5 m

Ps.

Przepraaszam za ten żenujący " żart" w poprzednim wpisie :-)