wujek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Chyba czeka Bug powtórka z tego roku, czyli niestety mega niżówka. Wisła może jeszcze się uratuje bo góry coś tam dorzucą, ale Bug nie ma skąd nabrać wody. Przy takim stanie trzeba będzie odpuścić tę rzekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Wy się nie martwcie, że można sobie przejść na drugą stronę bez umoczenia ,,cohones" a tym, że większość gatunków ryb nie wytrze się już 3 raz z rzędu... To dotyczy zwłaszcza szczupaka- dwa lata bez tarła i przy takiej presji jaka jest i podejściu ,,co na haku to w plecaku", bez znaczenia na rozmiar zdecydowanie przetrzebiło ten gatunek. Już widać brak podrostków, za trawami nie widać mikro szczupaczków. Porównując jeszcze sytuację sprzed 5 lat a nawet to co było w 2013r(ostatni rok gdy szczupak się dobrze wytarł). jest delikatnie mówiąc-okropna, bieda i marazm. A zarybienia z pzw-litości! Okręg PZW Biała Podlaska na rzekę 200kg narybku jesiennego(sic!), na Krznę uwaga 720kg! Co to jest 200kg narybku na 771.5ha wody??? {Poza tym tak naprawdę nie wiadomo czy nawet te marne 200kg zostało wpuszczone...Majo ja wątpię czy oni cokolwiek wpuszczają, oprócz karpi na zbiorniki zaporowe. 720kg na Krznę! jak 70kg tam trafiło to już będzie sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Majo moja obawa o niski stan wody jest też związana z tym, że może to spowodować i spowoduje to, że ryb takich gatunków jak szczupak czy leszcz do tarła nie przystąpią. W 2013 i 2014 roku jeszcze widziałem tarło szczupaka i leszcza. W tym roku jak pojechałem w te miejsca gdzie tarlo się odbywało już nie było wody. Patrząc na sytuację hydro meteo to nie zanosi się na śnieżną zimę a tylko to jest gwarantem wysokiej wody na wiosnę. O tej porze rok stan wody powinien być wyższy o co najmniej 1,5 mPs.Przepraaszam za ten żenujący " żart" w poprzednim wpisie :-)Być może, z tego co się orientuję łowimy naprawdę daleko od siebie- w 2014r, w maju a nawet w czerwcu były łowione szczupaki z ikrą lub resztkami wchłanianej ikry. wszystkie tarliska były bez wody. I to nie pojedyncze ryby, tylko podobno każda(ja nie robiłem sekcji, ale nie ma powodu nie wierzyć, zwłaszcza że po tarliskach się chodziło gołymi nogami). Wiele ryb w tym i poprzednim roku po dotknięciu brzucha sikała ikra lub mleczem. I to w okresie gdy szczupak już dawno powinien żerować po odbytym tarle! Wszyscy jak jeden, mówili o tym. W tym roku nawet jazie się nie wytarły wg.gruntowców. Szczupak-powtórka z rozrywki, czyli nielicznym rybom udało się wytrzeć. W 2013r, tarło było kapitalne(woda też była rekordowa), wiadrami z wysychających kałuż się wynosiło narybek do rzeki. Ale przy takiej presji, takie tarło musiałoby być co roku żeby zachować dobrą populację(dobra-to pojęcie względne). W tym roku, nawet cała populacja uklei nie zdążyła się wytrzeć, woda w czerwcu która przybrała o mniej więcej 40cm opadła równie szybko jak się pojawiła. Brak tarła- brak ryb. Dziura w populacji jest i wszystko wskazuje że będzie się powiększać. Byłem świadkiem tarła leszczy w tym roku na wiosnę i słyszałem o innych tarłach w okolicy także ryba sobie poradzi, narybek zostanie w korycie a nie na zalanych łąkach:-)Brednia, np.szczupak się nie wytrze na piasku. Majo ja wątpię czy oni cokolwiek wpuszczają, oprócz karpi na zbiorniki zaporowe. 720kg na Krznę! jak 70kg tam trafiło to już będzie sukcesDane brałem ze strony Okręgu Biała Podlaska w zakładce ,,PLAN zarybień". Jestem świadom, że to tylko był plan, ale z tego co wiem to nigdy chyba nie widziałem realnego sprawozdania z zarybień. Dziś wydaje się, że już nikt nie pamięta o ogromnej przydusze, prawdopodobnie kilka razy większej niż tej z Warty... Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Majo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Mimo niskiej wody wiosną tego roku w ok. Mielnika leszcz miał tarło i to takie zgrabne sztuki od 2kg w górę a widziałem i takie ok. 4. Trwało to 2-3 wieczory i żadnych siat w okolicy nie było. I tutaj pytanie : co się z nimi stało później ? Leszczy było bardzo dużo a później wyglądało tak jakby się z okolicy całkowicie wyniosły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaldaga Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Tarło odbędzie się w płytkich bujnie porośniętych roślinnością starorzeczach a nie na łąkach, także ryba sobie poradzi. Ja napisałem wyżej o tarle leszczy a o szczupaku nie wspominałem Majo Edytowane 30 Grudnia 2015 przez michal_bug 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Tarło odbędzie się w płytkich bujnie porośniętych roślinnością starorzeczach a nie na łąkach, także ryba sobie poradzi. Ja napisałem wyżej o tarle leszczy a o szczupaku nie wspominałem MajoMyślałem że mówisz o wszystkich rybach. Na starorzeczach jest wszystko po staremu. Tylko przez niską wodę wiele z nich jest niestety od koryta rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Gdyby ryby były takie głupie i niepotrafiące się dostosować do warunków to już dawno by wyginęły. Mówimy też o dzikiej i nieuregulowanej rzecze a nie kanale burzowym. Trzeba też pamiętać, że jeśli jeden gatunek ma gorsze warunki do odbywania tarła to innemu bardziej to sprzyja i tak jest teraz na Bugu, że dużo więcej i łatwiej o sandacza niż o szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 To wiadomo że role się odwróciły, ale pewnych zmiennych nie przeskoczysz. Szczupak w głównym nurcie, na piachu nie ma szans się wytrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaldaga Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zauważyłem,że na niektórych płyciznach na Bugu w miejscach gdzie woda stała powoli zaczęła pojawiać się bujna roślinność i widać było w tych miejscach spławiający się białoryb, więc i w czasie niskiej wody rybka znajdzie jakieś przytulne miejsce:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMBIOZA Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Na Szuminie 22cm lodu.... W niedzielę zawody...zobaczymy czy oni połowią....bo dziś amatorzy ciągali tylko małe okonki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 W niedzielę większość z tych amatorów stanie się na kilka godzin "zawodowcami". 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Jak stan pod lodem wszystkie okonie wymęczone ? Pytam o Popowo i okolice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Czołem wszystkim! Jako całkowicie świeży użytkownik jb pomyślałem, że warto się przywitać. A, że jakoś Bug najbliższy memu sercu, to gdzie jak nie tu? A jeśli chodzi o samą rzekę, to w sobotę odwiedziłem miejscowość Gulczewo, pomiędzy Wyszkowem, a Popowem. Sporo kry płynie, zabierając ze sobą badyle więc rzucanie raczej utrudnione i wyjazd był bardziej krajoznawczy niż wędkarski. Okraszony opowieścią "miejscowego" działkowicza jak to w pierwsze październikowe mrozy "gość tu panie 36 szczupaków złapał". Ja mówię: pewnie wszystkie do wora zapakował, więc niech mi pan już nie opowiada tej historii, bo nie mogę słuchać takich opowieści, mam zaraz wysypkę, uczulenie i staję się agresywny". A gość mi na to:" no wszystkie wziął, ale co miał nie brać jak wszystkie wymiarowe..." . No, powiem Wam, że miałem kłopot, żeby kulturalnie to skomentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Witaj KolegoSugeruję rozpocząć spotkania z JB od poczytania regulaminów. Na powitania mamy specjalne miejsce - http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/ A wieści z nad Bugu smutne niesiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 A powiem Ci, że starałem się uniknąć tego rodzaju wtopy i poczytałem. Ale nie znalazłem. Widać szukałem mało skutecznie. Przyjdzie czas, że będę się poruszał tutaj pewniej. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witaj kolego, na Bugu takie historie to prawie normalka niestety. Nic tylko w łeb takich i do piachu - > wyrwać chwasta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robisum1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Taaak na Bugu tylko tak jest, gdzie indziej to nieeee, taaak tylko w Polsce tak jest gdzie indziej nieeee ,taaak nie jem ryb słodkowodnych a już te co sam złowię to w ogóle są beeee -wole łososia z Norweskich klatek karmionych tablica Mendelejewa ehhhh lubię takie wpisy . Jest takie stare polskie porzekadło -Krowa która dużo ryczy mało mleka daje , znam życie trochę przeżyłem na tym świecie , duży procent tych co krzyczy ze kłusują ,ze zabierają poniżej wymiaru, powyżej ilości nic z tym poza klikaniem w klawiaturę nie robi a i większość rybkę samemu złowioną lubi zeżreć , z klawiatury to lament robić nie sztuka . A wpis kolegi powyżej -zostawię bez komentarza .Za dużo filmów . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szu23 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 dasz wód koledzy w nowym rokuktoś coś wogóle ? woda podniesiona ale to widziałem tylko przekraczając most w Wyszkowie, na wypad krajoznawczy Szumin - Wywłoka w ub niedzielę nie starczyło mi czasu ... jak się lód w starorzeczu trzyma ? żyłka na kołowrotku parcieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witaj kolego, na Bugu takie historie to prawie normalka niestety. Nic tylko w łeb takich i do piachu - > wyrwać chwasta PozdrawiamTen człowiek co historię opowiedział, to zasadniczo bez winy- ot, działkowicz. Ale miś co tak zrobił, jeśli zrobił, to już całkiem inna historia.A kolega robisum1 z tym, że za dużo filmów to o mnie? Powiem Ci, z mojego doświadczenia wynika coś takiego, że często ludzie mierzą innych swoją miarą. Ja tu nie zawitałem, by komuś przykrości robić czy kogoś obrażać, więc nie zamierzam się z nikim mierzyć na rozmiar złośliwości. Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 A kolega robisum1 z tym, że za dużo filmów to o mnie?Z tego co zrozumiałem to raczej do kolegi Golomanolo. Ciekawe ilu już zabił i zakopał . Wcale nie jest proste zabić człowieka a później zakopać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Szczególnie w zmarzniętej ziemi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Zdarzyła mi się raz w moim krótkim życiu taka sytuacja, że pewien Pan po chemii w kurtce ze świni zaproponował mi takową rozrywkę. Nie powiem na początku deczko się zaniepokoiłem delikatnie mówiąc...Ale jak tylko się zorientowałem, że mu oczy latają i to tylko próba zastraszenia to szybko mu wytłumaczyłem, że kopanie dołu w grudniu przy 20 stopniowym mrozie jest problematyczne Tak wiem zaraz napiszecie o mnie internetowy trol No trudno przyjmę to na klatę... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robisum1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Dokładnie Darku ,to nie jest takie proste, no ale wiedza o tym tylko Ci co o tym wiedza Dominiku ja Cie nie obrażam i nie robię złośliwości a na twoje pytanie do mnie odpowiedział Ci sacha .Sławek bylem w niedziele na Szuminie ,posiedziałem-ognisko ,kiełbaska i tyle .Woda wysoka jakieś 1,80 m powyżej stanu z jesieni ,szkoda ze zaraz zejdzie ,płynęła kra nie było mowy o łowieniu a teraz wisienka .Na Szuminie siedziało 5 desperatów na lodzie ,czy zeszli wszyscy nie wiem mam na nadzieje ze tak .Na Wywlokę od strony PN nie dało się rady podjechać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 sacha, on 11 Feb 2016 - 22:13, said: Wcale nie jest proste zabić człowieka a później zakopać.zdecydowanie łatwiej jest zakopać a później zabić.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Zdarzyła mi się raz w moim krótkim życiu taka sytuacja, że pewien Pan po chemii w kurtce ze świni zaproponował mi takową rozrywkę.Wiesz, mnie jakoś tak 1,5 roku temu pewien osobnik prawie 2x młodszy niż ja zapowiedział mi że " zaj...ie mnie" co uznałem że chyba chce mnie utłuc .Ile zajeło mi sprowadzenie osobnika do parteru ? 5 sekund? może 10, niech będzie. I najgorsze jest że na spotkaniu wędkarskim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi