korol Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 (edytowane) Zacząłem od nie zaciętego brania bolenia. No nic, zdarza się. Potem branie i już od razu wiedziałem, że mam konkretnego przeciwnika. Przez 10-15 minut ryba krążyła na niewielkim obszarze, potem obrała kurs na środek, odpłynęła i zaczęła spływać z prądem. Na poczatku byłem nawet z tego zadowolony, bo w dole miałem samochód, a w nim został aparat. Szedłem za nią dobre 200metrów. Na koniec nastąpiło to, czego nienawidzę - spięła się.Zjadłem kanapkę i wróciłem na miejsce. Najpierw podhaczyłem leszcza. Po chwili branie, niemal kopia tego sprzed godziny. Jednak tym razem ryba od razu obrała kierunek środka rzeki. Odpłynęła na 30m i zaczęła spływać w dół. Trwało to krócej. 50 metrów i luz. Powtórka z rozrywki!Potem się uspokoiło. Nie miałem już brań, Zmieniłem miejsce i zapunktowałem okoniem, ok 35cm. Kiedy indziej może nawet bym się cieszył.Cóż Bug jest nieprzewidywalny. Ale coś w nim jest i zawsze daję mi szanse. Szkoda, że nie za każdym razem potrafię ją wykorzystać.Co to było? Najprawdopodobniej 2 sumy zwabione zbierającymi się przed tarłem leszczami. A może rekordowy boleń, taki, jakiego jeszcze nie widziałem. Już się nie dowiem. Edytowane 2 Maja 2016 przez korol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 O tutaj więcej ... http://jerkbait.pl/topic/69331-bolenie-2016/?p=1897308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voxpopuli Opublikowano 3 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 A ja właśnie wróciłem ze świerż i nic. Spotkałem może z 5 spinningistów i tak samo zero. Nawet uderzenia przez 6h nie było. Ale przynajmniej pogoda fajna pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Trochę zaczęły pokazywać się na wodzie ale w większości maluchy.pzdr 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek245 Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Dzisiaj rano 3 godziny i 3 bolenie .Niestety żaden minimum forumowego nie spełnił ale cieszą, bo pierwsze w tym roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) W tym wątku nikt Ciebie nie zgani, jeśli wrzucisz schludne zdjęcie ryby poniżej forumowego minimum, bo to nie wątek bolenie 2016.Na naszym przetrzebionym Bugu cieszymy się ,że w ogóle cokolwiek łowimy Ostatnie rybki z mazowieckiego padoła:XLS + biomek + swoje rękodzieło .pzdr Edytowane 9 Maja 2016 przez maicke82 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek245 Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Wiadomo że cieszy każda ryba,ale tych mniejszych nie chcę zbytnio męczyć-szczególnie że żaden nie przekroczył nawet 60 cm .Ps.Moje też z mazowieckiego,może depczemy te same miejsca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junker_abra Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 (edytowane) Dzisiejszy z Bugu, wziął w pierwszym rzucie na kopyto mikado na główce 12 g Edytowane 9 Maja 2016 przez junker_abra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Jak tam u was z zębatymi na Bugu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrus Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 W majówkę nic nie brało, jutro jadę spróbować też ze szczupakiem, może coś się trafi. W majówkę nie było widać boleni, może coś się w końcu ruszy. Jak słabo będzie ze spinem, to spróbuję ze spławikiem. Zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Słabo szukałeś Andrzeju, paru zębatych ugryzło Robotę robiły wyłącznie ciemnozielone gumy na lekkich główkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 U mnie też nie wesoło jak do tej pory. Niestety, ale brak tarła przez dwa lata z rzędu(łowione ikrzyce w maju a nawet z resztkami wchłanianej ikry w czerwcu... ) i masowa presja Złów&Zjedz ostro przetrzebiła populację szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 11 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Orientujecie się może jak wygląda sytuacja w okolicach Wywłoki? Boleń się ruszył? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Ciężko jak to zwykle na Bugu ale upór popłaca.pzdr 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Dzisiaj dostałem lekcję od Boleni, którą zapamiętam na bardzo długo...Przyjeżdżam w miejsce nr 1 cisza spokój nic się nie dzieje obławiam 2h i jadę dalej.Docieram na miejsce numer 2 a tam obłęd...rzeź...masakra...zbiorowa egzekucja Obserwuję sytuację przez jakieś 30min i biorę się do roboty... Ryby momentami praktycznie wskakują mi na kolana...przerzucam pudełko po kolei i bez efektów.Po około 1,5h zakładam małego Hiciorka. Widzę już skąd ryby napływają na drobnicę i w których miejscach do niej wychodzą...schemat cały czas ten sam. Wrzucam wobka przed siebie 5 metrów od załamania brzegu "winkla" widzę jak patrolująca ryba płynie w jego stronę i czekam na atak...jest dobrze hiciorek smuży po powierzchni wody i następuje atak.Ryba częściowo wynurza się z wody jest fajna na oko 70+. Pierwszy odjazd jest bardzo agresywny i tuż pod lustrem wody....hamulec gra melodię przyjemną dla uszu. A po chwili następuje luzzzzz okraszony soczystym wiadomo co Stoję na brzegu z miną kota srającego na pustyni i nie wiem o co biega. Myślę spięła się. Ale nie okazuje się, że żyłka zaraz za przynętą była przetarta i wobek odpłyną razem z Raperem. Zazwyczaj sprawdzam co kilka rzutów żyłkę ale nie dzisiaj No nic jedziemy dalej myślę. Wrzucam kolejne przynęty do wody przez jeszcze 2h i efektów brak. Ryby żerują na całego. O 21 się poddaję i wracam w ciszy do domu. Jutro też jest dzień Musiałem się wygadać. Bajo! Edytowane 13 Maja 2016 przez Qcyk 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Jeśli mówisz o rybach żerujących za przykosą lub warkoczem z niemal stojącą wodą to też tak mam. Ryby te biorą z przypadku.Jeśli boleń ponawia ataki w zwarach warkocza jest do oszukania, jeśli w zastoisku to decyduje w moim odczuciu szczęśliwy traf. Nie potrafię w takich miejscach dobrać się do nich tak jak bym tego sobie życzył,albo nie znalazłem odpowiedniej przynęty. bajo! Edytowane 13 Maja 2016 przez maicke82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Wczorajszy wieczór z kolegą Tabss zarezerowawalismy dla bużańskich szczupaków. Mariusz 1 kontakt, ja 1 spad przy brzegu ryba na oko 70 +. Szkoda, no ale cóż Tuz przed zmrokiem bolenie ostro harcowały na przykosie i w warkoczu, jednak nie udało nam się żadnego skusić :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 @Maicke82 - w większości były to sztuki żerujące właśnie w zastoisku za warkoczem. No nic dzisiaj 2 podejście... Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 14 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 (edytowane) Ryby ostatnio nawet współpracują CD XLS + biomek FB ,na agrafce drewniana ukleja. pzdr Edytowane 14 Maja 2016 przez maicke82 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flpbl Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Na powyższych zdjęciach kolegi: maicke82 widać dwa bolenie z różnymi płetwami. Jest to różnica wieku czy płci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traq Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Czy pamięta ktoś jaki był najniższy poziom wody na wodowskazie w Wyszkowie w szczycie zeszłorocznej niżówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred88 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Wtorek na pontonie. Miejsce między Siemiatyczami a Mielnikiem. Trafił się szczupak około 80cm. Tzn prawie się trafił bo przy próbie pobebrania machnął ogonem i dowidzenia... Nauczka żeby nie zapominać podbieraka. Pogodę mamy teraz psotną, grzeje słoneczko, a za chwilę burza i tak co pół godziny na zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Czy pamięta ktoś jaki był najniższy poziom wody na wodowskazie w Wyszkowie w szczycie zeszłorocznej niżówki? Zdaje się, że okolice 145cm (koniec sierpnia 2015) może było pare mniej ale te okolice. Najniższy odnotowany w Wyszkowie 134cm (1992 rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lokoko83 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Podobno woda bardzo spadała w ostatnim czasie, czy może ktoś to potwierdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolinka666 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Od ostatniego piątku 10 cm w okolicach Drohiczyna. Tutaj od poniedziałku do piątku o 6 rano są codzienne aktualizacje. http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/OKI/stany_wod.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi