Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

A to ciekawe,bo gdy "komuna" chyliła się ku upadkowi,to te 50 lat niewoli i biedy jakoś nie wyrybiło wód,było ich zatrzęsienie,natomiast wyraźny spadek zaczął się w "wolnej" Polsce i trwa do dziś,śmieci w wielkich ilościach również przybywa teraz,kiedyś nawet papierka nad wodą nie widziałem :) .

Ano faktycznie :rolleyes: . Ma ktoś wyjaśnienie?

Tak, proste.

Na zakręcie, przy Trojanie, trudno było spotkać człowieka przez dwa miesiące wakacji. Dziś trudno nie spotkać tam 5 ludzi każdego dnia poza wakacjami. 

Podobnie jak pod Gnojną Górą, w tygodniu 2-4 auta a w weekend do 10. Dlatego na urlopy jeżdżę we wrześniu  :) zawsze trochę mniej ludzi przynajmniej w tygodniu.

Ja pamiętam,zew tamtym roku na Trojanie to łowiły chłopy na zmiany, jak w pracy... Jedni kończyli zmianę, drudzy ich podmienialii, co by nikt miejscowkiynie zajął...

Pod Gnojną Górą byłem w któryś weekend... Naliczone 32 gruntowki plus spinningowanie przez ww grunciarzy...

Ja pamiętam,zew tamtym roku na Trojanie to łowiły chłopy na zmiany, jak w pracy... Jedni kończyli zmianę, drudzy ich podmienialii, co by nikt miejscowkiynie zajął...

Pod Gnojną Górą byłem w któryś weekend... Naliczone 32 gruntowki plus spinningowanie przez ww grunciarzy...

Ja tam najczęściej bywam ale na drugim brzegu więc mam spokój. Tyle że jak tak sobie patrzę z drugiego brzegu to wyniki dupy nie urywają  :P , zresztą u mnie też  :( . Jakieś krąpiki, niewymiarowe płotki, babki. To że pewnie łowią niewymiarowe sumki to pewne - takie są najsmaczniejsze  :angry: , pisałem o tym kilka postów wyżej. I na to nie ma lekarstwa, niestety. Wolałbym złowić jednego suma 1m na rok niż kilka dziennie ale po 30-40cm.

Dla postsowieta dwa sumy po 40cm to razem 80cm więc jakby nie patrzeć wymiar jest . To samo w Borsukach , ładna książkowa miejscówka , ale o której porze się nie zajedzie siedzą grunciarze i co zostało to tłuką w łeb. Ile tam może być sumów ? Nawet jakby była setka , to 100-200 osób na miesiąc wybije wszystko w jeden sezon .

• Like 1

Dla postsowieta dwa sumy po 40cm to razem 80cm więc jakby nie patrzeć wymiar jest . To samo w Borsukach , ładna książkowa miejscówka , ale o której porze się nie zajedzie siedzą grunciarze i co zostało to tłuką w łeb. Ile tam może być sumów ? Nawet jakby była setka , to 100-200 osób na miesiąc wybije wszystko w jeden sezon .

Dokładnie. A składka musi się zwrócić...

Dla postsowieta dwa sumy po 40cm to razem 80cm więc jakby nie patrzeć wymiar jest .

Nie dla każdego  :P . Są takie postsowiety że mają np. dla suma wymiar 100 ale nie więcej niż 130. Tylko akurat nie mogą się wstrzelić w ustalone wymiary, to znaczy sumy nie mogą się wstrzelić  :rolleyes: . 

I napiszę Ci jak czekista czekiście   :P : nie każdy urodzony za Gomułki wali wszystko w łeb. 

• Like 1

Odnoszę wrażenie, że kilka postów wyżej, gdy pisałem o "człowieku postsowieckim" zostałem źle zrozumiany. Nie każdy kto urodził się czy wychował w poprzednim systemie musi być wrzucony do tego wora. Jednak istnieje wiele sierot po czasach minionych. Musisz się Sacha zdecydować czy jesteś postsowiecką sierotą po ZSRR czy jedynie żyłeś w tamtych czasach. I nie wszystko jest pisane ad personam.

• Like 1

dzisiaj na granicznym bugu :(

W 2008 czy 9 w ok. Pratulina kilka takich wisiało. W/g gospodarza agro obsługą tych urządzeń zajmowały się patrole pograniczników białoruskich. I mógł mieć rację bo cywil nie może iść sobie nad rzekę graniczną.

A to ciekawe,bo gdy "komuna" chyliła się ku upadkowi,to te 50 lat niewoli i biedy jakoś nie wyrybiło wód,było ich zatrzęsienie,natomiast wyraźny spadek zaczął się w "wolnej" Polsce i trwa do dziś,śmieci w wielkich ilościach również przybywa teraz,kiedyś nawet papierka nad wodą nie widziałem :) .

Dobrobyt Panie,dobrobyt... Rozwój cywilizacyjny,sprzętowy,dostępność  wszystkiego,mobilność i mentalność... Żeby zatrzymać spadek pogłowia ryb w coraz mniejszej ilości wód jaką mamy większość wędkarzy musiała by je wypuszczać(wszystkie). Jak na razie jest to góra marne kilka procent.... 

• Like 5

Witam.Ostatnie przygody znad Buga. Ogólnie ryby mało aktywne i trzeba się trochę natrudzić , żeby nie wrócić na tarczy. Mimo tej słabej aktywności brania miałem tylko w ekspresie a Twinek  Xtr przy zaledwie 70cm nawoju lekko się grzał   ;) Nie lubię w ten sposób łowić ale czasem ryby wymagają poświęcenia  ;)

post-49311-0-15732300-1472032620_thumb.jpg post-49311-0-86846300-1472032594_thumb.jpg post-49311-0-97170400-1472032515_thumb.jpg 

XLS +Xtr+ klocek lipowy . pzdr

Edytowane przez maicke82
  • Like 6

Zacząłem okoniem, już ładny, około 35cm.
Potem zmiana miejsca, rzuty za przykosę ławicą nowaka i za którymś razem bach!. Było czuć ładną rybę, niestety w czasie odjazdu bolek się odhaczył.

Kolejna zmiana miejsca i kleń, 45cm. Zdążyłem cyknąć trzy foty i wyśliznął się z reki. Na prawdę nie wiem, jak ludzie potrafią je prezentować z ukrytymi palcami i pełnym spokojem ryby.

Zaraz po nim jeszcze raz wchodzę do wody i wkrótce siedzi!
Trochę przeciągania liny, następnie piękny wyskok, znów przeciągnie liny. W końcu brzana się niecierpliwi, odbija w nurt i spływa z prądem. Tak sobie spływa i spływa, co robić, trzeba gonić. Najpierw próbowałem iść za nią w spodobnibutach, jednak w pewnym miejscu zrobiło się za głęboko. Szybka decyzja, należy się cofnąć.Jakoś się udało, teraz bieg brzegiem i szybkie nawijanie linki. Przy krzakach nie było już przejścia, więc się rozebrałem i do wody. Brzanę dogoniłem na mieliźnie. Na oko 75cm :) Nie  było sensu tachać jej przez pół rzeki, także tym razem bez zdjęcia.

Pozdrowienia :)

post-57267-0-83636000-1472305563_thumb.jpg

• Like 15