Skocz do zawartości

Rzeka Bug

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Również nie zauważyłem dzisiaj przypowierzchniowej aktywności drapieżników. Łowiłem z opadu na gumy, takie klasyczne szukanie sandaczy. Jakieś pstryczki zasrańców były, wyjąłem sandaczyka ok 45cm, spuściłem zdecydowanie powyżej wymiaru i........... potężne branie, wcięcie i w momencie, w którym zaczął mi wyciągać plecionkę na dokręconym na beton hamulcu linka strzeliła. Nawet nie zdążyłem poluzować hamulca. Bywa  :P Musiał być duży :D  :D  :D

• Like 1

Jak mam zaczep to zrywam linke ręką, nie szarpie wędziskiem z troski o kij i kołowrotek. Przy ciężkim opadzie 25-30g lepiej mieć hamulec na maksa, niż oddać linkę przy zacięciu, tym samym nie wcięciu sandacza. Ja tak łowie ale chętnie wysłucham innych opinii co do tego. :)

Zdecydowanie odradzam przytrzymywanie szpuli przy zaczepie. Przeciążenia ty nie odczujesz, ale kołowrotek tak. Łowie red arc'em, ten kołowrotek ma słaby hamulec. Dużo kręcenia, ale mocy i tak nie ma. Dokręcisz na maksa, a i tak dasz rade wyciągać plecionkę ręką. Nie masz problemu z zacinaniem sandaczy z duzej odległości przy ciężkich główkach ?

Ostatnio gość który łowił koło mnie zakolczykował w ten sposób sporego bolka... Przy zaczepie hamulec na beton i zapomniał o tym fakcie. Po chwili branie i plecionka pęka od strzału :-) Ja też przeważnie łapie za szpulę ewentualnie jak mam długi rękaw lub rękawiczki okręcam linkę na ręce ...straciłem też w tym sezonie rybę bo zapomniałem o regulacji hamulca. Zawsze przy powierzchniowcach mam hamulec na lekko natomiast przy sterowcach itd nieco twardszy . I przy zmianie z chlapaka na sterowca zapomniałem o tym fakcie. Przy braniu nie było z czego ciąć :-D

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Edytowane przez Qcyk

Raczej się zacinają, nie narzekam tutaj na skuteczność, aczkolwiek taki już urok sandacza, że część brań na pusto : )

Początkujący kumpel stracił w tym sezonie przy mnie bolenia 80+, bo po zaczepie zapomniał odkręcić hamulec.
A inny kolega, również z powodu hamulca stracił w 2014roku przy brzegu lina ok 65cm.

PS. I ja łowię red arc'em.

Edytowane przez korol
  • Like 2

Ja przy bolkach i kleniach mam bardzo lekko ustawiony niezależnie od metody połowu. Przy sandaczach na wobka i szczupakach średnio. Jak łowie z opadu sandacze, to nie nastawiam się na sumy. Linka 0,18, fluorocarbon 25 lb, mocne agrafki na sandacza to wystarczy, on tego nie porwie, więc wole je porządnie wcinać, niż cały czas liczyć na suma. No ale z każdej porażki trzeba wyciągać wnioski, także delikatnie go zluzuje.  :P

Pytanie co u Ciebie znaczy bardzo lekko ;-) u mnie przy sterowcach hamulec jest ustawiony tak aby prowadzona przynęta nie zabierała mi linki ze szpuli. Ale ilu łowców tyle przyzwyczajeń, nawyków i doświadczeń :-)

P.s. Ja łowię caldią ale na przyszły sezon dołączy do niej red :-)

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Edytowane przez Qcyk

Również nie zauważyłem dzisiaj przypowierzchniowej aktywności drapieżników. Łowiłem z opadu na gumy, takie klasyczne szukanie sandaczy. Jakieś pstryczki zasrańców były, wyjąłem sandaczyka ok 45cm, spuściłem zdecydowanie powyżej wymiaru i........... potężne branie, wcięcie i w momencie, w którym zaczął mi wyciągać plecionkę na dokręconym na beton hamulcu linka strzeliła. Nawet nie zdążyłem poluzować hamulca. Bywa  :P Musiał być duży :D  :D  :D

Raczej cienka lub poprzecierana plecionka. :)

Na prywatnym starorzeczu zero, nie było tak marnie nigdy. Zawsze jakieś okonki czy szczupaczki niepełnowymiarowe brały a dzisiaj nawet żadnego chlapnięcia na wodzie. Po godzinie przeszedłem nad Bug i dokładnie tak jak w poprzednie dni, zero ataków drapieżników - woda zupełnie martwa. poddałem się po godzinie łażenia na pusto.

potężne branie, wcięcie i w momencie, w którym zaczął mi wyciągać plecionkę na dokręconym na beton hamulcu linka strzeliła. Nawet nie zdążyłem poluzować hamulca.

Czemu miałeś dokręcony na beton? :)

Rwałeś i zapomniałeś odkręcić?

Nick na forum zobowiązuje :D

Edytowane przez adrionn911
  • Like 3

Ja dzisiaj obławiałem nową miejscówke. Obiecująca, ale ryb nie dała tych co chciałem. 2 pstryknięcia sandaczowe i 2 leszcze po ok  50 cm wyjęte za kapote. 

Jak hamulec się odezwie przy zacięciu sandacza z opadu na cięzkich główkach to raczej branie spieprzone,przynajmniej u mnie.Ja tak jak kolega beton hamulec dokręcony na maxa przy sandaczowaniu.

Mogła być przetarta. Wbrew pozorom plecionke 0,18 dobrej jakości jest bardzo ciężko porwać. Jak mam zaczep typu korzeń to klne bo zerwać ją nie jest łatwo. 

0,18 jak wiadomo nic nie wyznacza, ale nie jest to linka jak myślałem w stylu 0.10 czy 0.13mm :) Takie nitki na dużej rzece z wieloma zaczepami(bynajmniej tu gdzie ja łowię) można sobie darować.  :)

Dzisiaj byłem w Bublu na wysokości słupka 214 . Miejsce ciekawe niestety nie tylko dla mnie . Złapałem zaczep blisko brzegu , średnio chciało mi się włazić ale bobry zostawiły 4 metrowe drzewo więc zacząłem tym grzebać w Bugu . Zaczepiłem o coś, troche się poszarpałem i zamiast jakiś gałęzi wyciągam siate ! A dokładnie kilku metrową pułapkę :( no załamka totalna . Na domiar tragedii wczoraj nad Krzną spotkałem byłego działacza PZW który opowiadał o "zarybieniach" w których pierwszeństwo miały stawy kolesi z PZW . Brawo , chyba na następny rok pieprze ich składkę, zadłużają się na grubą kase , a potem nie dość że wprowadzają dodatkowe opłaty na niektóre zbiorniki , to jeszcze wpuszczają tam rybaków np Jezioro Wytyczno i Białe Włodawskie . Ehh ...

• Like 1