kamildarbanski Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 @beton007 i @maicek82 wymiatacie ten watek Zycze wam jeszcze lepszych efektow w tym sezonie dzieki takim osobom jak wy mam wiare w to ze wedkarstwo nie umarlo i mozna zlowic fajne rybki... Jutro oplaca karte i ja zaczynam batalie... Połamaaaaaniaaaaa na taaaakiej rybie Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 Na mnie już czekają okonki na znanym starorzeczu .Niech tylko woda opadnie . Miętusy też zaczynają mi się śnić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkucpodjadek Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 ehh szkoda słów (nie chcę zaśmiecać) od Narwi do Brześcia, ciekawe jak pogłębią i co z natura 2000? http://jerkbait.pl/topic/88282-bug-to-jak-b%C4%99dzie-transport-%C5%9Br%C3%B3dl%C4%85dowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Nie ruszą Bugu Adamie. Jestem tego wręcz 100% pewny. Ta rzeka jest zbyt cenna (w skali europejskiej a nawet światowej). Powodów jest masa, o których nie chce mi sie pisać. Poza tym nawet jakby pogłębili koryto to bodajże do 4 klasy żeglugi koryto musi mieć gł. 2,5 m. to skąd wezmą wodę ;-) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Nie ruszą Bugu Adamie. Jestem tego wręcz 100% pewny. Ta rzeka jest zbyt cenna (w skali europejskiej a nawet światowej). Powodów jest masa, o których nie chce mi sie pisać. Poza tym nawet jakby pogłębili koryto to bodajże do 4 klasy żeglugi koryto musi mieć gł. 2,5 m. to skąd wezmą wodę ;-) ?inni mogą tego nie dostrzec i to mnie martwi.sami widzicie co się teraz dzieje w Polsce, wycinka drzew, pogłębianie małych i średnich rzek.jak odre mogli to i mogą Bug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Też mnie to martwi... oni nie myślą racjonalnie niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Patrząc na to pod względem ekonomicznym decyzja jest zrozumiała, jednak przyrodniczym nie. Tak czy siak nie ma co dywagowac. Po żyjemy zobaczymy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Patrząc na to pod względem ekonomicznym decyzja jest zrozumiała, jednak przyrodniczym nie. Tak czy siak nie ma co dywagowac. Po żyjemy zobaczymy :-)Andrzej, w innym wątku chyba napisałem jak będzie wyglądało wydawanie środków na ten cel ale Bugu nie ruszą. Projekty, analizy, sprawozdania firm które wezmą zlecenia pochłoną część środków. Lwią cześć pochłoną nagrody za sam pomysł i premie w 2-3 ministerstwach. A po kilku latach analiz trzeba będzie wypłacić coś jeszcze tym co te analizy zrobią. Wniosek będzie że ze względu na dobro środowiska naturalnego i unikatowe występowanie "tego czy tamtego" trzeba zrezygnować z tak ważnego projektu. Ekonomicznie zrozumiała ? podaj przykład co można transportować Bugiem do Gdańska? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Ekonomicznie zrozumiała ? podaj przykład co można transportować Bugiem do Gdańska? Zboże, wyngiel, drewno czyli to samo co ciągną wagony od ruskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Zboże, wyngiel, drewno czyli to samo co ciągną wagony od ruskich Futra, oszczepy, miód, okowita , koła drewniane, maselnice, koła młyńskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnietek Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Ze dwadzieścia lat temu, widziałem takie barki płynące Bugiem na wysokości Janowa Podlaskiego. Właściwie to nie płynęły, tylko stały na wodzie z powodu niskiego poziomu wody. Holownik pojedyńczo je jakoś wtedy przeciągał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) Andrzej, w innym wątku chyba napisałem jak będzie wyglądało wydawanie środków na ten cel ale Bugu nie ruszą. Projekty, analizy, sprawozdania firm które wezmą zlecenia pochłoną część środków. Lwią cześć pochłoną nagrody za sam pomysł i premie w 2-3 ministerstwach. A po kilku latach analiz trzeba będzie wypłacić coś jeszcze tym co te analizy zrobią. Wniosek będzie że ze względu na dobro środowiska naturalnego i unikatowe występowanie "tego czy tamtego" trzeba zrezygnować z tak ważnego projektu. Ekonomicznie zrozumiała ? podaj przykład co można transportować Bugiem do Gdańska? Darek, rok temu przyznałbym Ci rację. No bo przecież jeżeli za jedno wycięte bezprawnie drzewo można zapłacić nawet 200 tyś. złotych kary to znaczy, że taki Bug jest nie do ruszenia. Dziś sytuacja się odwróciła. Zaczynam dostrzegać wyraźnie, że poza wielką grupą ludzi dla których są to bardzo ważne sprawy jest druga grupa, wcale nie mniejsza, dla której to brednie. Bo jak drzewko może przeszkadzać w czymś tam, blokować inwestycje etc. Tym samym tokiem rozumowania można dojść do różnych wniosków i jeżeli ktoś kto ma władzę znajdzie racjonalne dla siebie (bo przecież nie dla mnie czy dla Ciebie) argumenty za tym, żeby Bug pogłębić czy wyprostować to niestety to zrobi... To jak dziś po "mojej" stronie rzeki kładą las to... Pęka mi serce, ale z pewnością jest jakaś ekspertyza, która mówi o tym, że trzeba. Nie chcę się o to sprzeczać- bardzo chcę byście mieli rację...! Edytowane 13 Marca 2017 przez Fossegrim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Ze dwadzieścia lat temu, widziałem takie barki płynące Bugiem na wysokości Janowa Podlaskiego. Właściwie to nie płynęły, tylko stały na wodzie z powodu niskiego poziomu wody. Holownik pojedyńczo je jakoś wtedy przeciągał.2 + pchacz? to nie 20 a jakieś 14-15. Cały weekend na rybach w Podgórzu Gazdy k. Małkinii miałem sp.....lony . Zaryły się w piach i pchacz je próbował przemieścić przód-tył-przód-tył. Wyjeżdżałem w niedziele to jeszcze walczył. Był to jakiś polsko-ukraiński projekt zakładający transport takie jak ......... przed wiekami transport zboża z Kresów do Gdańska. I to wcale nie były jakieś ogromne barki takie jak widziałem na Renie tylko takie po 10-12m , no ale i tak zestaw z pchaczem miał ponad 30m długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 2 + pchacz? to nie 20 a jakieś 14-15.Mnietek, masz rację - około 20 lat temu bo to było jakoś 1997 albo 98. Przemyślałem sprawę , jak ten czas zap.....la . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mnietek Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 Mnietek, masz rację - około 20 lat temu bo to było jakoś 1997 albo 98. Przemyślałem sprawę , jak ten czas zap.....la .Mogło tak być, nie pamiętam dokładnie roku, ale wiem, że mój brat wtedy miał super miejscówkę na leszcza - z małą góreczką podwodną na Bugu i jak te barki przepłynęły, górki już nie było i leszcze się skończyły. I rzeczywiście, te barki nie były jakieś super duże, pamiętam, że to była już jesień gdy one płynęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Jedną barkę pocięli na złom obok miejscowości Brzuza było to paręnaście lat temu dokładnie nie pamiętam . Barka staneła na mieliźnie i nie było mowy ja wyrwać z piachu po obniżeniu się poziomu wody w Bugu .Miejscowi mieli co wozić na skup . Teraz kajaczki i lekkie łódki mogą pływać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 już widzę jak na Bugu we Włodawie będą podawać stan wody przed i po przepłynięciu barki przecież w tych okolicach latem to "suchą stopą" można do sąsiadów przejść. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 już widzę jak na Bugu we Włodawie będą podawać stan wody przed i po przepłynięciu barki przecież w tych okolicach latem to "suchą stopą" można do sąsiadów przejść.A nie wydaje Ci się, że skoro ten szlak ma iść przez Brześć Kanałem Królewskim to Włodawa leży poniżej Terespola a nie powyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A nie wydaje Ci się, że skoro ten szlak ma iść przez Brześć Kanałem Królewskim to Włodawa leży poniżej Terespola a nie powyżej? to była lekka ironia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 A wracając do tematu rzeki Bug ktoś był w okolicach Szumina, Wywłoki duża woda jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fossegrim Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) A odeszliśmy od tego tematu w okolicach Szumina, Wywłoki nie byłem, ale byłem w weekend nad Bugiem i woda była wysoka? (Muszę częściej próbować, zacnie się pisze używając w ten sposób interpunkcji...) Edytowane 20 Marca 2017 przez Fossegrim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 (edytowane) Na Szuminie woda że koło płotu nie można było przejść ale to było dwa tygodnie temu . Wejście Szumina do Bugu Wywłoka od strony betonowej drogi rzeczki nie widać . . Będę w niedzielę nad Lipieńcem to zrobię trochę fotek wody na starorzeczach . Edytowane 21 Marca 2017 przez Tabor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata Filipa Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Czy już ktoś próbował połowić w okolicach Wyszkowa/Kamieńczyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Witam.Urodziłem i wychowałem się nad Bugiem,przynajmniej raz w roku jestem nad tą piękną rzeką.Życie tak się potoczyło,że wylądowałem nad inną piękną rzeką Nidą a potem doszła jeszcze jedna Mierzawa o którą to toczymy walkę z okręgiem.Chciałem was zatem prosić koledzy z nad Buga o podpisanie naszej petycji. https://www.petycjeonline.com/petycja_o_utworzenie_os_no_kill_na_rzece_mierzawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Dziś na chwilkę zawitałem w swoje strony.Zimno, wieje, woda jeszcze (jak dla mnie) z 50cm za wysoka.Na zalanej łące złowiłem małego szczupaka na imitacje dżdżownicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi